Otomotiv sektörü mesleki eğitime ‘teşvik’ istiyor

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği üyeleri nitelikli eleman sorununun çözümü için çeşitli uygulamalarla meslek lisesi eğitiminin teşvik edilmesini istiyor. Sektör temsilcileri, meslek liselerinin sayısı ve kalitesinin artırılması görüşünde

Abone ol

ZEYNEP PARÇAM

KOCAELİ - Otomotiv yan sanayi sektörü nitelikli eleman istihdamı konusunda yaşadığı sorunlara çözümler arayor. Son dönemde iş ilanlarında büyük bir artış olmasına rağmen nitelikli eleman bulmanın giderek zorlaştığını ifade eden Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) üyeleri, staj sürelerinin artırılması, meslek liseli gençlerin ailelerine çocuk yardımı yapılması, bu okulların mezunlarına ilk istihdamda vergi indirimleri sağlanması gibi uygulamaların sorunun çözümüne yardımcı olacağını düşünüyor. Sektörde öne çıkan bir başka talep ise meslek lisesi mezunlarının sayı ve kalitesinin artırılması. 

Dudaroğlu:Nitelikli işgücü yetiştirmek bir politika olmalı 

TAYSAD Başkanı ve Eku Fren Kampana AŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Dudaroğlu, İş-Kur’da sürekli iş ilanlarının olduğunu belirterek, “Ayda 2 kez İş-Kur’da adaylar ile buluşuyoruz.Kıraathane, dernek ve muhtarlıklara sürekli iş ilanı bırakmamıza rağmen aradığımız elemanları bulamıyoruz. UMEM’in 2 projesine 4 kursiyer ile başladık ama sonunda 2 kursiyer firmamızda çalışmayı sürdürdü. Mavi yakalı personel bulmak ve elde tutmakta da zorlanıyoruz. Elemanlarda genelde tecrübe ve nitelik eksikliği var. Bu da aslında eğitim eksikliğinden kaynaklı”dedi. İşe alım ve eğitim süreçlerinin zaman ve maliyet unsuru olduğunu kaydeden Dudaroğlu, “Dikkatsiz çalışma üretim hatalarına yol açıyor. İş başvurusu yapan pek çok aday birçok firmada kısa süreli çalışmış. Nitelikli işgücü yetiştirmek bir politika olarak benimsenmeli, işgücü piyasasına girecekler teknik ve mental olarak hazır hale gelmeli” diye konuştu.

Kanca: Normal lise mezunlarını işe almak zorunda kalıyoruz 

TAYSAD Başkanvekili ve Kanca Dövme Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, otomotiv tedarik sanayi anlayışına uygun işçi bulmakta zorlandıklarını ifade ederek, “Meslek liselerinde 90’ların sonunda başlayan ve 10 yıl süren geriye gidiş sebebiyle, sanayi çok zor duruma düştü. Normal liselerden mezun insanları işe almak zorunda kalıyoruz. Bu kişileri eğitmek için zaman harcıyorz ve kalite sorunları da yaşıyoruz. 2023 hedefl eri sürecinde en büyük sıkıntı insan kaynağı olacak. Acilen Çalışma, Sanayi ve Milli Eğitim bakanlıkları meslek lisesi mezunlarının kalitesini ve sayısını artıracak adımlar atmalı. Staj süreleri artırılmalı, meslek okulunda okuyanların ailelerine daha fazla “çocuk yardımı” ödenmeli. Mezunlarının ilk istihdamında çok küçük de olsa vergi indirimleri sağlanmalı” dedi. 

Özoğul: Mezunlar en az 3 yıl aynı işletmede çalışsınlar 

Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Başkanı ve Tekiş Kalıp Genel Müdür Yardımcısı Şamil Özoğul, bir dönem katsayı engelinin meslek liselerinin kalitesini düşürdüğünü vurgulayarak, “Meslek lisesinden üniversiteye geçişte pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Mezun gençlerimiz en az 3 yıl olmak kaydıyla aynı işletmede çalışsınlar. Çalışma sonundaki pratik-teorik sınavlarda başarılı olurlarsa ‘çalışma ehliyetlerini’ alsınlar. Staj süresinin uzunluğu ve sınav başarı seviyesine göre elemanın niteliği ve çalışma ehliyeti usta operatör, kalfa operatör gibi katagorilere ayrılabilir. Bu sistem, mesleki yeterlilik sistemi ile birleştirilerek çok daha verimli sonuçlar alınabilir” şeklinde konuştu. 

Burhanoğlu: Eğitim müfredatında ihtiyaçlar dikkate alınmalı 

Farplas AŞ CEO’su Ömer Burhanoğlu, Gebze’de göçle tarım sektöründen gelen genç nüfusun işgücü piyasasının aradığı yetkinlikte olmadığını belirterek, “Doğru adaylara ulaşmak için okullar, İş-Kur ve firmalar ile işbirliği yapıyoruz. Firmamızda tüm çalışanların gelişimini eğitim ve sosyal aktivitelerle destekliyoruz. Yeni mezun potansiyel personel için geliştirme programları tasarlıyoruz. Büyüyen bu problemi çözmek için öncelikle, sanayi-üniversite işbirliği artmalı, eğitim müfredatında taleplerimiz daha fazla dikkate alınmalı” dedi. 

Güven: Eleman adaylarının yarısı görüşmeye gelmiyor 

Denso Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü Arzu Güven, eleman adaylarının yarısının görüşmeye gelmediğini vurgulayarak, “Türkiye’de yüzde 10 seviyesindeki işsizlik Gebze’de daha farklı. Kişiler bugünden yarına iş bulabiliyor. Elemanlardaki bilinç ve sorumluluk eksikliği eğitimden kaynaklı. Meslek okulları sayıca az ve ihtiyaçlarımıza uygun bölümleri yok”diye konuştu.

Bilgin: Milli Eğitim Bakanlığı çıraklık okulları açmalı 

HP Pelzer Pimsa Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İltan Bilgin: İnsanların taban ücret olunca daha temiz olan montaj işlerini tercih ettiğini belirterek, “Biraz tahsilli insanlar bizim işimizi bu ücretlerle tercih etmiyor. Taşeron işçi kullandığımız için aradığımız elemanları bulmakta zorlanmıyoruz. Yetişmiş insan gücünü kaybetmemek için şirket içi motivasyonu artırıcı aktiviteler düzenliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı çıraklık okulları açmalı. Çalışma Bakanlığı firmalara yaptığı baskıyı azaltmalı. Üniversiteler ile önce stajer konusunda ortak çalışılıp sonra bu elemanların sürekli istihdamı sağlanabilir” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi AFAD 1000 personel alacak! Başvuru tarihi belli oldu Türkiye Şeker Fabrikaları 133 işçi alacak! İşte başvuru tarihi ve şartları... AJet'ten yurt dışı uçuşlarına özel indirimli bilet fırsatı Pasaport harçlarına gelecek zam belli oldu