Mercedes Benz, 2012'yi tarihi rekorlarla kapattı

2012'de tüm araç gruplarında toplamda 42 bin 726 satış rakamına ulaşan Mercedes Benz Türk bugüne kadarki en büyük rekorunu kırdı.

Abone ol
 
İSTANBUL - Otomotiv sektöründe 45. yılını dolduran Mercedes-Benz Türk, 2012'de tüm ürün grupları dahil 42 bin 726 adetlik satış hacmi ile tarihinin en yüksek araç satışını gerçekleştirdi. Şirket yetkilileri dün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyerek, geçtiğimiz yılı değerlendirirken, 2013 yılına yönelik  beklentilerini paylaştı. Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Wolf-Dieter Kurz, "2012 yılı bizim için muhteşem bir yıldı. 2013'ten de umutluyuz" dedi.
2012'de 67 milyon euro yatırım yaptı Mercedes Benz Türk olarak yıl  boyunca fabrika ve Ar-Ge yatırımlarını sürdürdüklerini aktaran Wolf-Dieter K rz, toplam 67 milyon euroluk yatırım gerçekleştirdiklerini ve bunun  7 milyon eurosunu Ar-Ge tesislerine harcadıklarını söyledi. Türkiye'nin kendileri için çok önemli bir pazar olduğunu
vurgulayan Kurz, 2013'te de yatırımlarını hız kesmeden sürdüreceklerini ve yine yaklaşık aynı tutarda yatırım yapacaklarını açıkladı. Kurz, "Bugüne kadar Türkiye'de 750 milyon euroluk yatırım yaptık. 65 bin otobüs, 166 bin kamyon
ürettik. 5 bin kişiye deistihdam sağlıyoruz" dedi.
 
Toplantıda ürün gruplarına göre satış adetlerini açıklayan Kurz, 2012'de 12 bin 730 adet otomobil satışı gerçekleştirerek tarihinin en yüksek rakamına ulaştıklarını belirtti. Geçtiğimiz yıl 3 bin 336 adet otobüs ve 16 bin 934 adet kamyon üretirken, her iki ürün grubunda da pazar liderliğini sürdürdürklerini ifade eden Kurz, şu açıklamalarda bulundu: "Otobüs ürün grubunda,  şehirler arası ve şehiriçi otobüs satışı ile toplamda bin 107 adetlik satış rakamına ulaştık. Mercedes-Benz, yüzde 65' lik pazar payı ile yine en fazla tercih edilen şehirlerarası otobüs markası oldu.
 
Bunun ötesinde ihracatımızı yüzde 16 artırarak başta Batı Avrupa olmak üzere 2 bin 230 adetlik otobüs ihracatı gerçekleştirdik. Kamyonda ise 16 bin 781 adetlik rekor satış ile pazar payımızı yüzde 45'e çıkardık. Geçtiğimiz yıl satılan her iki kamyondan biri Mercedes oldu. Yıl içinde toplamda bin 874 adetlik kamyon ihracatı gerçekleştirdik.
Hafif ticari araçlarda ise 9 bin 234 adetlik satışla 2012' de pazar payımı yüzde 12,5'e yükselttik. 2.elde ise 2 bin 874 adetlik araç sattık."
 
Üretimde ihracat payını artıracak
 
2013'te pazarda canlanma beklediklerini anlatan Kurz, "Avrupa'da kriz devam ettiği için iç pazardan ihracata göre daha umutluyuz" dedi. 2013'te üretimde ihracatın payını artırmaya odaklanacaklarının altını çizen Kurz, bu yıla yönelik beklentilerini şu şekilde özetledi: "Türkiye otomotiv pazarında zorlu ancak olumlu bir yıl bekliyoruz. Tüm ürün gruplarında pazar payımızı artırmayı, pazardaki güçlü konumumuzu korumayı hedefliyoruz. Lider olduğumuz alanlarda bunu sürdürmeyi amaçlıyoruz. Ürün yelpazemizi pazar şartlarına ve ihtiyaçlarına göre genişletmeye devam edeceğiz."
 
'2013 bizim için otomobil yılı olacak'
 
Otomobil satışlarında son iki yılda getirilen ek vergiler nedeniyle  sektörde büyük bir sıçrama beklemediklerini dile getiren Kurz, Mercedes'in ise pazara sokacağı yeni  modellerle satışlarını artıracağını ifade etti. Kurz, "2013 mercedes için otomobil yılı olacak. Türkiye pazarına çok uygun yeni modellerimizden umutluyuz" dedi.
 
"2012'de en iyi performansı şehir içi otobüs pazarında yaşadık"
 
Mercedes-Benz Türk'ün Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün, 2012 yılında en iyi performansın şehiriçi otobüs pazarında yaşandığını söyledi. Süer Sülün şu açıklamalarda bulundu: "2011 yılında şehirlerarası otobüs pazarı için rekor bir yıl olmuştu. Bu yıl ise şehirlerarası otobüs pazarı yüzde 41 oranında daraldı. 2012 yılında belediyelerin açtığı ihalelerle şehiriçi otobüs pazarı ise yüzde 104 büyüme ile tarihinin en iyi satışını gerçekleştirdi. Toplam 2 bin adet şehiriçi otobüs satıldı. Biz de İETT ve EGO'ya sattığımız 515 araçla pazarı lider kapattık."

Borsa günü düşüşle tamamladı Beşiktaş ve Galatasaray, PFDK'ye sevk edildi Ankara’da doğalgaz patlaması: 1 ölü Dışişleri'nden İsrailli bakan Yisrael Katz'a sert tepki Aile destek ödemeleri için tarih verildi