İşçi eylemi otomotiv yan sanayii şirketlerine de yansıdı
Oyak Renault’nun ardından Tofaş’ta başlayan ve yan sanayilere de sıçrayarak Coşkunöz’de üretimin durmasına neden olan metal iş kolundaki eylemler Mako’da da üretimi durdurdu
Abone olESRA ÖZARFAT / BURSA
Oyak Renault’nun ardından Tofaş’ta başlayan ve yan sanayilere de sıçrayarak Coşkunöz’de üretimin durmasına neden olan metal iş kolundaki eylemler Mako da da üretimi durdurdu.
Mako’da dün sabah vardiyasındaki işçiler dışarı çıkmazken dışarıdaki işçiler içeri girmeyerek eylem başlattı. Alınan bilgiye göre yarın da Valeo’da üretimin durdurulması planlanıyor.
Öte yandan, dün sabah Coşkunöz yönetiminin işçilerle görüşerek eylemin sonlandırılması halinde ücretlerde bir ay içinde iyileştirme yapılacağını önerdiği öğrenildi. Öneri işçiler tarafından kabul görmeyerek eyleme devam edileceği ifade edildi. Ayrıca 18 Mayıs’a kadar tatil edildiği bildirilen Oyak Renault ve Tofaş da dün üretim başlamadı.
"Tedbir amaçlı üretime ara verildi"
TOFAŞ’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, Bursa’da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemlerinin, fabrikalarında çalışan bazı işçiler ve rutin mesaileri üzerinde de etkili olduğu ifade edildi. Açıklamada, bu sebeple, kurumun risk yönetimi politikaları doğrultusunda, fabrikadaki üretim faaliyetlerinin etkin ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için söz konusu sorunlar çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verilmesi kararı alındığı kaydedildi.
Ana ve yan sanayileri etkileyen üretim durmasının Bursa’daki fabrikaların tedarik sağladığı yurt içi ve yurt dışındaki tesisleri de etkilediği gelen duyumlar arasında.
Dudaroğlu: Domino etkisi yapar
Ana sanayilerin ardından yan sanayilerde de üretimi durduran eylemlerle ilgili Taşıt Araçları yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu da bir değerlendirme yaptı. Dr. Dudaroğlu yaptığı açıklamada, “Bursalı ana sanayi firmamız Oyak Renault’da başlayarak, Tofaş fabrikasında ve ardından da tedarik sanayi firmalarımızda yaşanan eylemler, iş barışını bozmaya ve işçilerle işverenleri karşı karşıya getirmeye yönelik girişimler, bu eylemleri masum kabul etmek mümkün değil” dedi.
Geçen yıl 1 milyon 170 bin adet toplam araç üretimi ve 885 bin adet araç ihracatı ile Türkiye’ye 22.7 milyar dolarlık ihracat geliri getiren otomotiv sanayinde yaşanan olumsuzluklar neticesinde üretimin durduğunun altını çizen. Dudaroğlu; “2015 yılı içerisinde de son derece başarılı performans gösteren otomotiv ana ve tedarik sanayiinden başlayarak, domino etkisi ile diğer sektörlerdeki fabrikalara da uzanabilecek bu yasa dışı eylemlerin sosyal barışa ve ekonomiye derin tahribat vereceğine inanıyoruz” açıklamasını yaptı.
“Zarar haziran ihracat rakamından görülür”
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçı Birliği (OİB) ise süreçle ilgili açıklama yapmadı. Üretimdeki aksamaların ihracata yansımaları haziran ayında açıklanacak olan ihracat rakamlarından görülebilecek.
Öte yandan, bugünün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olması dolayısıyla fabrikabalarda fazla mesai yapılacaktı, ancak pek çok iş yerinde tatil ilan edildi. Bu süreç içerisinde tansiyonun düşmesinin beklendiği ifade edildi. Üretime tatil arası verdiklerini açıklayan fabrikalarda 19 Mayıs’ı 20 Mayıs’a bağlayan gece yarısından itibaren üretimin yeniden başlatılacağı yönünde işçilere duyuru yapıldığı öğrenildi.