Galericilere göre ikinci el araçlarda 'piyasa oturdu'

Yüksek faiz ortamı, markaların sıfır araçlarındaki kampanyaları ve ikinci el araçların halen yeniymiş gibi fiyatlandırılması nedeniyle ikinci el araç satışları ilk yedi ayda beklenen düzeyde gerçekleşmedi. Buna karşın sıfır araç satışlarında büyük düşüş görülmedi. Galericiler araç piyasasının oturduğunu ifade ediyor.

Haber Merkezi | Abone ol

Yılın ilk altı ayında satılan sıfır kilometre araç sayısı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artarak 577 bin 981'e ulaştı. İkinci elde aynı dönemde 2023'e göre yüzde 14'lük düşüş görüldü. 

Bankaların kredi vermekten kaçınması, markaların sıfır faizli kampanları ve yüksek kilometreli ikinci el araçların fiyatlarının düşürülmemesi, ihtiyacı olanları sıfır araç almaya itti. Ancak galericiler ağustos itibariyle 'piyasanın oturduğunu' düşünüyor.

Elazığ Galericiler Sitesi Başkanı Ahmet Yıldırım, geçen yıllara oranla bu sene araç piyasasının daha fazla oturduğunu ve satış yaptıklarını aktardı.

Yıldırım son bir yılda kredilerin ve faizlerin yüksek olmasından dolayı piyasanın durgun olduğunu belirterek "Piyasaların böyle olması biz galericiler için daha iyi bir durum. Şu anda piyasa oturmuş durumdadır. Satışlar gayet iyi durumda. Geçen yıla oranla, araç satışları bu yıl daha iyi" dedi.

Yıldırım şöyle devam etti: "İnternet sitelerinin yüksek olması zaten bizden kaynaklıdır. Millet aracına 5 fazla ekleyerek piyasaların yükselmesini sağlıyorlar. Şu anda piyasaların yükselme durumu yok ve aynı zamanda düşme durumu da yok. 400 binden başlayarak 5 milyon liraya kadar araçlar var. Kayıt dışı olan galericiler şu anda içimizden yavaş yavaş çıkmaya başladı. Korsan galericiler de çıkarsa araç piyasası daha güzel olacaktır. Günlük araç satışlarımız oluyor. Günde kimi zaman 3 araç satarken kimi zaman da satış yapamıyoruz. Geçmiş yıllarda vatandaşlar aracı yatırım aracı olarak alıyorlardı ama şimdi ise ihtiyacı olan araba alıyor. Vatandaşlar özellikle, kurumsal yerlerden alışveriş yapmalıdır. Korsan galericilere dikkat etmeliler. Aracı alırken bir de ekspertiz yaptırmaları gerekiyor. Vatandaşlarımız kurumsal olan yerlerden araba alsınlar."

Akdeniz'de 4.9 büyüklüğünde deprem 'Yaz tatili süresi 20 gün kılacak' iddiasına yalanlama Kritik veriler bekleniyor: Ekonomide gündem yoğun Filenin Sultanları yarı final maçı saat kaçta? Kira kontratları yıl sonuna kadar e-Devlet üzerinden yapılabilecek