En büyük ticari araç fuarına ‘Made-in Turkey’ damgası

Dünyanın en önemli ticari araç fuarlarından biri olan IAA Hannover 2018’e Türkiye’de üretilen modeller damgasını vurdu. Ford, Mercedes, BMC, Otokar, Temsa, Karsan, Anadolu Isuzu gibi Türkiye’de üretim yapan firmaların en yeni ürünleri fuarda büyük ilgi gördü.

Abone ol

AYSEL YÜCEL

Türkiye’de üretim yapan ticari araç üreticileri alanında Avrupa’nın en büyük fuarlardan olan IAA Hannover 2018’e damgasını vurdu. 20-27 tarihleri arasında ziyaretçilere açık olan fuarda, sektörün devleri en yeni ürünleriyle boy gösteriyor. Büyük bir dönüşüm içinde olan sektörde, yeni kamyonlar, çekiciler, otobüs, minibüs ve kamyonetler fuarda sahne alıyor. Ana konsepti elektrikli, hibrit ve alternatif yakıtlı otonom ticari araçlar olan fuarda Türkiye’den de geniş bir katılım yaşanıyor. Bu yıl 67’nci kez gerçekleştirilen fuarda Ford, Mercedes, BMC, Otokar, Temsa, Karsan, Anadolu Isuzu gibi Türkiye’de üretim yapan firmalar en yeni ürünleri ile fuarda büyük ilgi topladı. Fuarın Türk otomotiv sektörü için çok önemli bir gelişme de yaşandı. İlk kez yılın kamyonu Türkiye’de üretilen bir model seçildi. Ford’un yerlilikte yüzde 90’a yaklaşan yeni kamyonu F-Max, International Truck Of Year 2019 ödülünün sahibi oldu.

BMC, yeni kamyon ailesi TUĞRA ile geri döndü

Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden biri olan BMC, yeni kamyon ailesi TUĞRA ile yollara geri döndü. TUĞRA, Almanya Hannover’da gerçekleşen IAA Otomotiv ve Yan Sanayii Fuarı’nda ilk kez dünya sahnesine çıktı. TUĞRA, yeni ve stratejik tasarımıyla, bir kamyondan beklenen ne varsa hepsini bir arada sunmayı hedefliyor. Şantiyede veya yolda; her yükte, her koşulda azami performansı sağlamak motor gücüne sahip TUĞRA, verimli motor - şanzıman entegrasyonu ve hafifletilmiş şasi yapısı sayesinde düşük yakıt tüketimi sağlıyor. BMC TUĞRA, hesaplı yedek parça çözümleri, optimize edilmiş bakım aralıkları ve düşük toplam işletme maliyetiyle cep dostu olmak istiyor. BMC Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk şunları söyledi: “Oğuz lisanında ‘Hakan’ın mührü’ Osmanlı’da ‘Padiş ah mührü’ anlamına gelen TUĞRA, BMC’nin yollardaki yeni sembolü. Titiz Ar-Ge çalışmalarımızın sonucu olan BMC TUĞRA, modern, kentli ve şık bir kimliğin temsilcisi. Yarım asrı aşan tasarım deneyimimizle ve DNA’mızdaki ‘teknoloji’ ögesinin harmanlanması sonucu ticari araç dünyasına yeni bir boyut kattık. TUĞRA, ergonomik yapısıyla özellikle uzun yolculuklarda rahat bir yaşam alanı ve keyifl i bir sürüş vadediyor. Çağdaş ön konsol tasarımı, full TFT gösterge, bluetooth ve navigasyon özelliğine de sahip olan 7 boyutunda multimedya, geniş hacimli kabin içi saklama alanları, pek çok özelliğe sahip sürücü koltuğu, buzdolabı, yataklar, multifonksiyonel direksiyonu ve özel tasarım kabin içi aydınlatmalarıyla BMC TUĞRA, gündüz ve gece her türlü göreve hazır.”

Yollara çıkmaya hazır

Bugüne kadar, yüzde 100 Türk mühendisleri tarafından geliştirilen 15 bine yakın aracı dünyanın 66 ülkesine ihraç eden TEMSA, fuara üç gözde aracıyla katıldı. Maraton ve MD9 araçlarının yanı sıra, elektrikli otobüsü Avenue Electron’u fuardaki standında sergileyen TEMSA, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Fikret Orman’ı da standında misafir etti.

2.5 saatte şarj olup 300 kilometre gidiyor

Karsan fuarda 4 modeliyle çıkarma yaptı. Fuar kapsamında Atak Electric ve Star Okul Otobüsü ilk kez dünyanın beğenisine sunuldu. Karsan’ın BMW ile olan işbirliği doğrultusunda yeniden geliştirerek ilk kez sergilediği Jest Electric ve Jest’in otomatik vitesli versiyonlu Jestronic ise ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Şehirlerin ihtiyaçlarını görüp, her şehrin farklı ihtiyacına özgün çözümler ürettiklerini belirten Karsan CEO’su Okan Baş, “Elektrikli araç teknolojisindeki yenilikleri yakından takip ederek çalışmalarımızı geliştiriyoruz. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için inovatif ürün çözümlerimizle dünyanın 20 farklı ülkesinde hizmet vermekten gurur duyuyoruz. İnovatif marka DNA’mız ve sürdürülebilir çözüm üretme misyonumuz ile yüzde 100 elektrikli araçlar konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve ürün gamımızı bu yönde geliştireceğiz” dedi.

Türkiye'nin ilk elektrikli kamyonu

Anadolu Isuzu, fuarda 5 yeni aracının ilk gösterimini gerçekleştiriyor. Fuarda Anadolu Isuzu; Citiport 18, Citiport 12 HyPer, Novociti Life Premium, Visigo HyPer, Turquoise ve Türkiye’nin ilk yüzde 100 elektrikli kamyonunu sergileniyor.

Dünyanın en iyi kamyonunu Koç üretti

Ford Trucks, Hannover’de başlayan Uluslararası Ticari Araç ve Yan Sanayii Fuarı’nda (IAA), yeni çekicisi F-MAX’i dünyaya tanıttı. F-MAX’in dünya prömiyeri büyük bir habere de sahne oldu. Her yıl sonucu merakla beklenen Uluslararası Yılın Kamyonu Ödülü”ne bu yıl F-MAX’in layık görüldü. F-MAX’in dünya prömiyerine ve ödül vesilesiyle fuarda düzenlenen törene Koç Holding ve Ford Otosan Onursal Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Yönetim Kurulu üyeleri Ali İhsan İlkbahar, Turgay Durak, Füsun Akkal Bozok, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan Genel Müdür Başyardımıcısı Lisa K. King ve Ford Otosan üst yönetimi katıldı. Ford Trucks’ın, Ekim ayında piyasaya süreceği yeni çekicisi F-MAX fuarın da ilgi odağı oldu. Fuar, 20-27 Eylül 2018 tarihlerinde ziyarete açık olacak.

Ali Koç: Ford Trucks’a yaptığımız yatırımın en önemli noktasındayız

Ali Koç, Ford Otosan’ın kamyon işine 1959 yılında başladığını hatırlatırken, “Bugün geldiğimiz noktada bir aracı, motoru dâhil, geliştirip üretebilecek yeteneğe sahip ilk Türk şirketi olmanın gururunu yaşıyoruz. F-MAX ile Türkiye’nin sıfırdan geliştirilen ve üretilen ilk çekicisini dünyaya sunuyoruz. Uluslararası Yılın Kamyonu ödülü üretim gücümüzün ve mühendislik kabiliyetlerimizin ulaştığı noktayı ortaya koyuyor. Çekicimizin uluslararası pazara yeni bir oyuncu olarak girmesi için hazırız" dedi. Ford Otosan’ın 2010'da kamyon işine odaklanarak yeniden yapılanmaya gittiğini ve uluslararası bir marka olma hedefl erinin bulunduğunun altını çizen Koç, şunları anlattı:“Uluslararası pazarlarda büyümemizi ise Orta Doğu, Afrika, Rusya ve Türkî Cumhuriyetlerin ardından, Orta ve Doğu Avrupa’da gerçekleştirdiğimiz bayi açılışlarıyla sürdürdük. Bugün 33 ülkede faaliyetteyiz. 2018 sonunda 41, 2020 sonunda 51 ülkede var olmayı hedefl iyoruz. Türkiye’de tamamen ağır ticari araçlara özel ve son derece modern bayi yapılanmamızı 30 plaza ile tamamladık. 2015 yılından bu yana Ford Trucks için 400 milyon doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik. 2017’de uluslararası pazarlardaki satışlarımızı yüzde 50 artırdık. Bugün geldiğimiz noktada, Ford Trucks işine yaptığımız yatırımın en önemli noktasındayız. F-MAX, uluslararası pazarlardaki büyümemize ivme kazandıracak. Ford Trucks’ın hedefi ürettiğimiz her 3 araçtan birini ihraç etmek ve ihracatımızın yüzde 50’sini Avrupa pazarlarına yönelik gerçekleştirmek."

Otokar, en yenileri görücüye çıkardı

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, IAA Ticari Araç Fuarı’na İtalya’dan Almanya’ya, Ürdün’den Malta’ya kadar büyük beğeni toplayan otobüsleri ile katıldı. Otokar, tasarım, teknoloji, dayanıklılık ve ergonomisi ile ön plana çıkan şehir içi otobüsü Kent ve turizm otobüsü yeni Doruk T ile gövde gösterisi yaptı.İtalya, Fransa, Belçika, İspanya ve İsveç’te satışları başlanan Otokar’ın 10 metrelik turizm otobüsü yeni Doruk T, ilk kez Hannover’de Almanya’daki otobüs operatörlerinin beğenisine sunuldu.

Daimlerden gövde gösterisi

Daimler Kamyon Grubu, dünyanın ilk yan aynaları olmayan, bunun yerine kamera sistemine sahip yeni Actros ve tamamen elektrikli eActros’u ilk kez görücüye çıkardı. Yenilenen Actros’un uzun yol testleri Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası’nda yapılıyor ve tüm onaylar buradan veriliyor.

Yeni Mercedes-Benz eCitaro’nun dünya tanıtımını yapan Daimler Otobüs Grubu ise yeni Tourismo ve Setra TopClass S531 DT modelleri sergiliyor.

Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda üretilen ve dünyaya ihraç edilen Mercedes-Benz Tourismo RHD ve Intouro otobüsleri ilk kez sergileniyor.

Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar Grubu ise yeni Sprinter, tamamen elektrikli eSprinter ve eVito çözümleriyle taşımacılık alanında yenilikler sunarken, Vision URBANETIC adındaki konsepti ile de geleceğin ticari araçları konusunda ipuçları veriyor.

Bir alkol grubuna daha zam geldi! İşte yeni fiyat listesi E-atıktaki altının yüzde 99.9’u yakalanabilecek Süper Lig'den 10 kulüp PFDK'ye sevk edildi ABD'deki yaklaşık 2,6 milyon Tesla otomobili incelenecek EİB üyesi firmalar, geçen yıl 18,4 milyar dolar ihracat yaptı