Dünyadaki krize ufak bir mola...

İlk kez 114 yıl önce düzenlenen Paris Otomobil Fuarı, kapılarını açıyor.

Abone ol

 
İlk kez 114 yıl önce düzenlenen Paris Otomobil Fuarı, bugün kapılarını açıyor. Avrupalı üreticilerin gösteri alanı olarak kabul edilen fuar, kriz döneminde umut ışığı olarak parlıyor. 100’den fazla yeni modelin sergileneceği fuarı 1 milyonu aşkın ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.

Gültekin KARA

PARİS - Cenevre, Paris ve Frankfurt... Bu üç etkinlik (Paris ve Frankfurt iki yılda dönüşümlü olarak düzenleniyor), otomotiv dünyasının yıl içinde düzenlediği en önemli şovlar olarak dikkat çeker. Nitekim sene başında Cenevre ile başlayan süreçte firmalar o yıla ait modellerini n ipuçlarını verirken, yıl sonuna doğru düzenlenen Paris ve Frankfurt’ta ise gelecek iki yılın modelleri günışığına çıkar. Otomotiv dünyasının kalbinin attığı bu organizasyonlar son 4 yıldır krizin etkisi altında eski ihtişamlı
günlerini arıyor.

Fuar alanı, ziyaretçi sayıları aynı kalsa da firmalar tanıttıkları model sayılarını artırsalar da fuarların sağladığı ferahlık ve coşku çöldeki vahalar gibi kalıyor. Vaha’nın içindeyken hava daha ılımlıdır, içecek su, güneşten korunacak bir gölge vardır. Ama yolcular, ayrıldıktan sonra onları çok zorlu şartlar beklemeye devam eder.

Kapılarını dün basın mensuplarına açan Paris Otomobil Fuarı da otomotiv dünyası için
bir vaha gibi. Salonun içinde temkinli bir iyimserlik, şovun doğasının getirdiği bir heyecan bulunsa da dışarıda özellikle Avrupalı üreticileri bekleyen fırtına devam ediyor.

Gelecek... Şimdi!

27-28 Eylül tarihlerindeki basın gününü 103 ülkeden 13 bin gazeteci akredite olarak
takip etti. Hangi dilde yazarlarsa yazsınlar, hepsinin ortak noktasında kriz ve özellikle Avrupalı üreticilerin içinde bulundukları zor durum yer alıyordu. “Gelecek... Şimdi!” sloganıyla düzenlenen ve 14 gün ziyarete açık olacak Paris Autoshow’a damgayı, firmaların sergilediği 100’ün üzerindeki dünya prömiyeri olduğu kadar, krizle boğuşan şirketlerin gelecek planları da vurdu. Özellikle Fransız üretici PSA Grubu’nun (Peugeot ve Citroen’in sahibi) içinde bulunduğu kriz ve likidite sorunu, anavatanındaki şovda gündemin önemli  maddeleri arasındaydı. Yine Fiat CEO’su Sergio Marchionne’nin yaptığı “Avrupa krizin dip noktasını görmedi” açıklamaları da kara bulutların dağılmadığının bir kanıtı gibiydi.

Sırat köprüsünde 100 model

Kriz ortamında, 100’ün üstünde yeni modelin tanıtımının yapılması da ilginç bir detay olarak göze çarpıyor. Zira, firmalar söz konusu modellerle krizin kara bulutlarının arasından sıyrılmayı hedefliyor. Özellikle, Peugeot 301, Citroen C-Elysee, Volkswagen Golf, Ford Mondeo, Seat Leon, Opel Corsa, Nissan Note, Range Rover gibi modeller belki konsept araçlar kadar parlamayacak ama likidite ve kârlılık sıkıntısı çeken üreticilerinin en önemli umutları olarak dikkat çekiyor. Sırat köprüsünden geçen Avrupalı üreticilerin karşı tarafa sağ/salim geçmesi, büyük oranda bu modellerin başarısına bağlı olacak.

Konseptler göz kamaştırdı

Söz konusu seri üretim modellerin yanında firmaların geleceğe yönelik tasarımlarından da ipuçları veren konseptler de Paris’te ilgi odağı oldu. Peugeot Onyx, BMW Consept Active Tourer, Audi SQ5, Mini Paceman, Ferrari F70, Mercedes S Serisi Paris’te dikkat çeken konsept araçlar arasında yerini alıyor.

Hyundai i30’a üç kapılı versiyon

Koreli üreticinin Avrupa pazarı için geliştirdiği ve ikinci nesliyle Türkiye’de de satılmakta olan i30 modeli, üçüncü tipini de Paris’te tanıtmaya hazırlanıyor. 5 kapılı Hatchback ve Wagon ile birlikte aynı ön tasarımı paylaşan üç kapılı i30’da, bir miktar farklı görüntüye sahip tamponlar dikkati çekiyor. Aynı şekilde 16 inçlik jantlar ve arka spoiler de aracın sportif havasını pekiştirmiş. Hyundai’nin, daha sportif duran i30 3 kapılı versiyonuyla Avrupalı gençlerin gönlünü fethedeceğine kesin gözüyle bakılırken, motor seçeneklerinin detayına şimdilik girilmedi. Araçta dört motor seçeneği bulunacağı belirtiliyor. Bununla birlikte Hyundai’nin Paris Otomobil Fuarı’nda üç kapılı i30’un yanı sıra başka sürprizlere de yer vermesi bekleniyor. Bunların kuşkusuz en önemlisi, Türkiye’de üretilmesine karar verilen yeni nesil i10 olabilir. Nitekim Koreli üretici, i10’un makyajlanan versiyonunu 2010 yılında yine bu fuarda tanıtmıştı. Paris’te Hyundai’nin beklenen bir başka yeniliği de, Türkiye’de de üretilen i20’nin ralli aracı versiyonu. Bu proje üzerinde uzun süredir çalışan Hyundai’nin, ralli parkurlarına geri döneceğini söyleyenlerin sayısı az değil.

[PAGE]

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın rakibi belli oldu Fenerbahçe Fransız ekibi Lille'e 2-1 mağlup oldu Buse Tosun Çavuşoğlu bronz madalya kazandı Bir sigara grubuna daha zam geldi Beşiktaş ve Galatasaray, PFDK'ye sevk edildi