Bosch, yeni nesil benzinli sistemlerde % 26 büyüyecek

Dizel ve benzinli yeni nesil ürünlere ağırlık veren Bosch Türkiye benzinli enjektör sistemlerindekicirosunu 2013 yılında yüzde 26 artırarak 313 milyon euroya yükseltmeyi hedefliyor.

Abone ol

BURSA - Otomotive yönelik üretimlerinde dizel ve benzinli yeni nesil ürünlere ağırlık veren Bosch Türkiye, 2009 yılında 15.8 milyon euro olan benzinli enjektör sistemlerindeki cirosunu 2013 yılında yüzde 26 artırarak 313.7 milyon euroya yükseltmeyi hedefliyor. Bosch bu alanda 2009 yılında başlattığı ve toplam 200 milyon euroyu geçecek olan yatırımlarını da 2013'te tamamlayacak. Öte yandan Şirketin bu yıl yüzde 15'lik büyüme ve 1.4 milyar euroluk ihracat hedefine sahip olduğu ve 2012-2013 döneminde istihdamını bin 700 kişi artırmayı planladığı bildirildi.
Bosch teknolojisi sayesinde motorların daha kompakt hale geldiğini ve 2015'te yakıt tüketimini yüzde 30 düzeyinde azaltacak bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını hatırlatan Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, buna yönelik dizel ve benzinli enjeksiyon sistemlerinin Bursa Fabrikası'nda üretileceğini, bu amaçla Bursa'daki fabrikalarında kapasite artışının sürdürüldüğünü kaydetti. 2009'da 15.8 milyon euro olan benzinli enjektör sistemlerindeki cirolarını gelecek yıl 313.7 milyon euroya taşımayı hedeflediklerini vurgulayan Young, "Çok kısa bir süre içinde bu yatırımı gerçekleştirip böyle büyük bir büyüme sağladık. Geçen yıl 121 milyon euro ciro bin  kişilik çalışan sayısını da tutturduk.  Şu an işin aslan payını bu yıl sonu itibariyle gerçekleştireceğiz. 2013'teki yatırımımızın ardından ilk kademe yatırımlarımız tamamlanmış olacak" dedi.
İçten yanmalı motorlar için Bosch'un geliştirmekte olduğu teknoloji sayesinde 2015 yılında, bir benzinli motorun 100 kilometrede 5.5 litre tüketir hale geleceğini, dizel motorlarda ise bu rakam 3.6 litreye kadar ineceğini belirten Young, şöyle devam etti: "Öte yandan Bosch, hibridlerden elektrikli araçlara geçişi kolaylaştıran yenilikçi teknolojisiyle elektro-mobilitenin yolunu açıyor. Gelecek yıl 13 otomobil üreticisi için 21 farklı projede elektrik motoru, güç elektronikleri ve akü teknolojisi gibi temel parçaların seri üretimine geçmeyi planlıyoruz.  Bu amaçla her yıl 400 milyon euro bütçe ayrılıyor." Young, bu yıl yüzde 15'lik büyüme ve 1.4 milyar euroluk ihracat gerçekleştirmeyi planladıklarını da belirterek, yatırımlar sonucunda 2012-2013 döneminde bin 700 kişilik ek istihdam oluşturmayı hedeflediklerini  kaydetti.

'Bosch hiçbir zaman motor üretmez'

Bosch'un Türkiye'de Ankara'ya yapacağı yatırımla ilgili çıkan haberleri de değerlendiren Young, "Bosch yatırımlarının kararını verirken birçok değişik kriteri dikkate alıyor. Ankara'da yatırım yapma kararımız yok. Ayrıca o haberle ilişkili Bosch'un motor üreteceği yönünde ikinci bir içerik vardı. Bosch hiçbir zaman motor üretmez. Çünkü Bosch'un müşterileri motor veya araba üretiyor. Dolayısıyla bu da stratejik olarak kabul edilebilir bir şey değil" ifadesini kullandı.
Avrupa'daki ekonomik konjonktürü de değerlendiren Steven Young, şunları kaydetti:  Ülke ve sanayici olarak yumurtalarımızı tek bir sepete koymayıp dünyadaki diğer kıtalarla daha yaygın bir şekilde iş yapmaya başlarsak bir kıtadaki değişkenliklerden daha az etkilenir hale geliriz. Türkiye olarak Avrupa'daki krizden etkilenecek miyiz? Kesinlikle etkileneceğiz. Tüm sektörler ister istemez bundan etkilenecek. Ama şunu belirtmek lazım. Bazı sektörler daha az etkilenecekler, bazı sektörler daha fazla etkilenecek" şeklinde konuştu. "

Filenin Sultanları'nın rakibi belli oldu Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu finale yükseldi Bir sigara grubuna daha zam geldi Fenerbahçe Fransız ekibi Lille'e 2-1 mağlup oldu Buse Tosun Çavuşoğlu bronz madalya kazandı