Ana sanayi ihracatı düşerken parça ihracatı arttı

Otomotivde Ocak-Mart döneminde 2 milyar 900 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen ana sanayi ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında azalırken, aksam parça ihracatı ise yüzde 9 oranında artarak, 1 milyar 712 milyon dolara yükseldi.

Abone ol
İSTANBUL - Otomotiv sanayinin, bu yılın Ocak-Mart döneminde 4 milyar 613 milyon dolar düzeyinde ihracat yaptığı belirtildi.
 
Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAIB) verilerinden yola çıkarak ''Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu'' hazırladı.
 
Raporda, özelikle bazı aksam ve parçaları kapsamadığı vurgulanan UİB ve OAİB verilerine göre, 2012 yılı Ocak-Mart döneminde, otomotiv sanayinin toplam ihracatının bir önceki yıla kıyasla aynı kalarak, 4 milyar 613 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiği bildirildi.
 
Rapora göre bu dönemde, 2 milyar 900 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen ana sanayi ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında azalırken, aksam parça ihracatı ise yüzde 9 oranında artarak, 1 milyar 712 milyon dolara yükseldi.
 
2012 yılı Ocak-Mart döneminde, otomobil ihracatı 2011 yılı aynı dönemine göre yüzde 9, otobüs ihracatı da yüzde 1 oranında azaldı. Diğer taşıt araçlarında ise ihracat yüzde 6 oranında yükseldi.
 
TİM verilerine göre ise Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, 2012 yılı ilk 3 aylık dönemde gerçekleşen 5,1 milyar dolar değerindeki ihracatı ile sektörel sıralamada birinci sırada yer aldı. Birliğin toplam ihracat içindeki payı yüzde 15 düzeyinde gerçekleşti.
 
Bu dönemde Türkiye ihracatı ve sanayi mamulleri ihracatı yüzde 11 düzeyinde artarken, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin ihracatındaki artış yüzde 3 düzeyinde oldu.
 
Otomotiv sanayi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre de, 2012 yılı Ocak-Şubat döneminde 1 milyar 751 milyon dolar ithalata karşılık, 2 milyar 519 milyon dolar ihracat yaptı. Bu dönemdeki dış ticaret fazlası 767 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 2011 yılının aynı döneminde ise ithalat 2 milyar 284 milyon dolar, ihracat 2 milyar 337 milyon dolar, dış ticaret fazlası da 53 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti.
 
2012 yılı Ocak-Şubat döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye'nin toplam ihracatı yüzde 13, ithalatı yüzde 2 oranında artarken, dış ticaret açığı da yüzde 13 azaldı.
 
Buna karşılık otomotiv sanayi ürünlerinde ihracat yüzde 8 artarken, ithalat yüzde 23 oranında azaldı. Bu alanda dış ticaret fazlası ise önemli oranda arttı.
Filenin Sultanları'nın rakibi belli oldu Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu finale yükseldi Bir sigara grubuna daha zam geldi Fenerbahçe Fransız ekibi Lille'e 2-1 mağlup oldu Buse Tosun Çavuşoğlu bronz madalya kazandı