Ali Kibar: Otomotivde ÖTV yüzde 45 ile başlamamalı

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, "Otomotivdeki bizim en büyük sıkıntımız ÖTV'nin yüzde 45 ile başlaması. Sıfırdan 1600 cc'ye kadar tek segment olmasının doğru olmadığını, o arada bir, iki kırılımın olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Abone ol

Otomotiv sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, ÖTV'nin yüzde 45'ten başlamaması gerektiğini, bu oranın çok yüksek olduğunu söyledi. Yeni yatırımlarına ilişkin de bilgi veren Kibar, yüksek seyreden faiz oranlarının satışlarda yüzde 1 ila 2 düşüşe neden olabileceğini kaydetti.

Ali Kibar, otomotiv yan sanayisinde yeni bir yatırımları olabileceğini belirterek, "Bir marka yeni bir model üretecek. Onun iç trim donanımının tedariki için üretim yapılacak fabrikanın yanına bir yer kurulacak. Birkaç ülkeye de aynı model üretilecek. Bunlar muhtemelen Brezilya ve Çin olacak. Assan Hanil, aynı zamanda o ülkelerde de yatırım yapacak" dedi.

Kibar, "Hyundai özelinde mevcut kapasitemizi daha yukarı çıkaracak bazı kararlarımız var ama şu anda açıklamıyoruz. Modanın gerisinde kalmayacağız. Kararı alınan ürünlerimiz var. Kararı alınma aşamasında olan ürünlerimiz var." diye konuştu.

"Platform yatırımları cezbedilmeli"

Kibar, elektrikli veya diğer alternatif sistemler ile motor gücüne dayalı vergilendirmede birtakım avantajlar verilmesinin nihai tüketicilerin yanı sıra yeni yatırımların cezbedilmesine ve yeni platformlara katkısı olacağını söyledi.

Otomotiv sektöründe yeni model yatırımı ile platform yatırımının farklı şeyler olduğuna dikkati çeken Kibar, şöyle konuştu: "Platform yatırımını da cezbedecek ekstra imkanların sağlanması lazım. Yeni bantlar gelmesi ve Türkiye'nin üretim kabiliyetinin 3 milyona, hatta daha yukarılara çıkması lazım. Orada bir üretici model bazında yerel piyasaya 25-30 bin satabileceği bir ürünü devreye alabilirse, 30-40 binini de ihraç ederse 60-80-100 binlik platform kurmaya değer kapasite çıkarır."

Kibar, bunun gerçekleşme imkanını C2, D ve SUV segmentlerinde daha fazla gördüklerini dile getirdi.

"1600 cc'ye kadar tek segment doğru değil"

Ali Kibar, şöyle devam etti: "Otomotivdeki bizim en büyük sıkıntımız, ilk giriş segmentinde olan, A ve B segmentinde olan ürünleri üretmemize rağmen, maalesef ÖTV'nin yüzde 45 ile başlaması. Sıfırdan 1600 cc'ye kadar tek segment olmasının doğru olmadığını, o arada bir, iki kırılımın olması gerektiğini düşünüyorum. 1 litre, 1.2 litre motora kadar bir kırılımın olması lazım. Örneğin hafif ticari araçlar binek amaçlı da kullanılıyor. 2 litreye kadar da motorları var. ÖTV'si yüzde 15. Ama 1 litre motorlu binek araç yapıyorum, ÖTV'si yüzde 45'ten başlıyor. Bu çok yüksek bir rakam."

"Neden korumacılık yapmayalım?"

Kibar, yerli üretimin desteklenmesine ilişkin soru üzerine, "Herkes korumacılık yapıyor. Biz niye yapmayalım. Her ülke kendi markalarını her türlü platformda ön plana çıkarmaya çalışıyor. Bugün, AB ülkeleri dahil, kendi ülkesinde üretilen ürüne korumacılık yapmayan bir tane ülke söyleyin." ifadelerini kullandı.

"Faiz değişmezse pazar daralabilir"

Otomotiv pazarının şu anda geçen yıldan yüzde 1-1,5 daha düşük seyrettiğini de sözlerine ekleyen Kibar, şunları kaydetti: "Eğer bugünkü faiz oranları olursa pazarda yüzde 1-2'lik düşüş yaşanabilir. Aynı zamanda euro-dolar çarpraz kurunda euronun biraz daha kuvvetlenmesinin Türk lirası karşılığı anlamında getirdiği fark da maliyetlere ilave bir unsur olarak geliyor"

Otomobil üretimi yüzde 9 geriledi

Marmara Denizi'nde kızıl yosun alarmı AFAD duyurdu: Malatya ve Tunceli'de deprem AK Parti Balıkesir İl Başkanı Mehmet Aydemir trafik kazası geçirdi Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Hava Ulaşım Anlaşması imzalandı Dolar/TL'den günün ilk rakamları