2012 otomotiv sektörü için kötümser başladı

Doğuş Otomotiv CFO'su Dr. Berk Çağdaş CFO World'e verdiği röportajda, Doğuş Otomotiv'in 2011'de yakaladığı yüzde 12.6'lık pazar payında genel seçimler nedeniyle öne çekilen taleplerin etkisinin büyük olduğunu belirtti.

Abone ol




İSTANBUL - Perakende pazar 2011 yılında yüzde 14 büyümüşken Doğuş Otomotiv pazarın üstüne çıkarak yüzde 26 büyüdü. 2012 yılında ise geçen yıla oranla pazarda bir talep daralması söz konusu. Bu iki yıl arasındaki dalgalanmayı da göz önünde bulundurarak otomotiv talebi tahmini yaparken makroekonomik gerçekleri dikkate aldıklarını belirten Doğuş Otomotiv CFO'su Dr. Berk Çağdaş, DÜNYA Şirketler Grubu bünyesinde hazırlanan CFO World'e verdiği röportajda "Kapasite kullanımı yüzde 74'lerde. İmalat sanayinin can damarı olan KOBİ'lerin "turnover"ları Ocak ayında yüzde 16 oranında arttı. Cari açık da üretim kaynaklı olduğundan finansman kısmında toplum bir sorun görmüyor ve otomobil talep ediyor" dedi. Piyasada nakit darlığının olduğunu vurgulayan Çağdaş, buna rağmen ekonominin reel tarafında çarkların çalıştığının ve mal alım satımının piyasada şuan itibariyle çok canlı olduğunun da altını çizdi.

Otomotiv pazarının kendi tahminlerinin üzerinde gittiğini söyleyen Çağdaş, 735 bin adetlik bir pazar olacakmış gibi üretim siparişi verdikleri bilgisini verdi. Pazarın tahminlerinin üzerinde bir talebe ulaşmasındaki en büyük payın ise bankacılık sistemine ait olduğunu vurgulayan Çağdaş, "Reel ekonomi, tüketiciler ya da imalat sanayi, bankacılık kesimini reel anlamda iyi kullanıyor. Bankaların kredi plasmanlarına bakıldığı zaman banka kaynaklarının reel ekonomiye akıtılan kısım çok önemli ve dolayısıyla bu da ticareti destekliyor. Eğer faaliyetlerinizi de finanse edebiliyorsanız bu otomatikman talebe de yansıyor" dedi.

Türkiye'nin araç fakiri bir ülke olduğuna dikkat çeken Dr. Berk Çağdaş, bu yüzden de Türkiye'nin otomotiv sektöründe dar boğaza giren Avrupa'nın yaşadığı sıkıntıları yaşamadığını ifade etti. Türkiye'de halen her bin kişiye 145 civarında araç düşerken, Bulgaristan'da her bin kişiye 350 tane, Yunanistan'da 500 tane, Almanya'da 650 tane, ABD'de 875 tane araç düştüğünü söyleyen Çağdaş, "Araç yoğunluğu Türkiye'de çok az. Sizin gördüğünüz araç yoğunluğu ise büyük şehirlere has bir durum. Esasında Batı Anadolu'dan bir çizgi çektiğimizde doğu illerinde araç yoğunluğunun 40'lara kadar düştüğünü görüyoruz" dedi. Araç talebinde Türkiye'deki demografik yapının önemine değinen Çağdaş, yükselen petrol fiyatlarının ise bu nedenle henüz araç talebini etkileyecek düzeye gelmediği yorumunda bulundu ve sözlerine şöyle devam etti: "2009-2011 yılları arasında benzin ve motorin fiyatları yüzde 55 arttı. Aynı dönemde Türkiye'de binek ve ticari araç oranı yüzde 62 oranında arttı. Bu da otomobilin şuan için Türkiye açısından bir ihtiyaç olmasından yani lüks ürünegirmemesinden kaynaklanıyor."

Bu yıl 92 bin araç satmayı hedefliyoruz

Otomotiv sektöründe 2011'de yaşanılan büyümenin 2012'de devam etmemesine açıklık getiren Dr. Berk Çağdaş, "2012 yılı sektör için kötümser başladı. Biz dedik ki 2010 yılında böyle bir trend başladı, 2011 yılında seçimlerin ve döviz piyasasının etkisi altına girdi ve bütün bu etmenler ışığında talepler öne çekildi. Böyle bir durum olunca da tabi ki otomatikman 2012 planlamasını siz daha kötü bir pencereden yapıyorsunuz. Biz bütün sektörü 2012 yılında 735 bin adet olarak yani yüzde 15 daralma olacak diye öngördük ve bu yıl 92 bin adet araç satmayı hedefliyoruz. 2011 satış rakamımız ise 112 bin adetti. Yani geçen yıla oranla yüzde 10 daralacağız" dedi.

Ama yine de genel pazara göre daha iyi bir performans gösterecekleri öngörüsünde bulunan Çağdaş, Doğuş Otomotiv'in ilk üç ay satışlarına bakıldığında aslında sektörün 2011'e göre daraldığının da kabul edilmesi gereken bir gerçek olduğunu söyledi. Ancak daralma oranlarındaki beklentilerinin ise tutmadığını söyleyen Çağdaş, kendi beklentilerinin sektörün tamamında yüzde 43-44 oranında daralma olacağı yönünde olmasına karşılık sektörün yüzde 35 daralıyor olduğuna dikkat çekti. Yani Çağdaş'a göre pazardaki talep gayet iyi ve hatta Doğuş Otomotiv de yüzde 23-24 oranında daralarak kendi beklentilerinin üzerinde bir satış rakamı yakaladı.

Ödenmiş sermayemiz şu anda 220 milyon lira

Otomotiv sektöründe yaptıkları işin işletme-sermaye yoğun bir iş olduğunu söyleyen Berk Çağdaş, Doğuş Otomotiv'in bilançosuna dair de açıklamada bulundu: "Bizim bilanço aktifimizin yüzde 60'ı işletme sermayesi ve 7 buçuk kere dönen bir işletme sermayesi. Yani son derece likit durumda. Bugün Doğuş Otomotiv 90 milyon euro artıda. Kayıtlı sermayemiz 275 milyon lira, ödenmiş sermayemiz şuanda 220 milyon lira." Öz kaynaklarının içerisinde ödenmiş sermayeyi artırma gerekliliği duymadıklarını belirten Çağdaş, Doğuş Otomotiv'in borçlarına bakıldığında ise "leverage"ın yüzde 40 düzeyinde olduğu bilgisini verdi.
 

Filenin Sultanları'nın rakibi belli oldu Milli boksör Buse Naz Çakıroğlu finale yükseldi Bir sigara grubuna daha zam geldi Fenerbahçe Fransız ekibi Lille'e 2-1 mağlup oldu Buse Tosun Çavuşoğlu bronz madalya kazandı