Mobilya sektörü, ‘istikrarlı ihracat’ için destek bekliyor

AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, mobilya sektöründe yılbaşından bu yana siparişlerin artmaya devam ettiğini kaydetti. Onur Kılıçer, artan girdi maliyetlerine karşın döviz kurunun enflasyona paralel şekilde artmamasının fiyat rekabetçiliğini olumsuz etkilediğini söyledi.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Türkiye mobilya, kağıt ve or­man ürünleri ihracatı tem­muz ayında Türkiye orta­lamasının üzerinde büyüdü. Sek­tör geneli ihracat yüzde 16,6 artışla 707 milyon doları aşarken, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünle­ri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) ihracatı ise yüzde 9 artışla 72 mil­yon doları geçti. AKAMİB Başka­nı Onur Kılıçer, mobilya sektörün­de yılbaşından bu yana siparişlerin artmaya devam ettiğini kaydetti.

Miktar bazındaki artışın değer ba­zından daha fazla olduğunu belir­ten Kılıçer, “Temmuz ayında başa baş bir seviye oldu. Temmuz ayın­da değer bazındaki artış ile 7 aylık periyotta da artışa geçtik. Bu açı­dan önemli bir eşiği geride bıraktık. Yıl sonuna kadar aynı performansı sürdürmek istiyoruz” dedi.

Üreticiler kârlılıklarından feragat ediyorlar

Talepteki artışa rağmen kârlılık­ların düşük seviyede kaldığına dik­kat çeken Kılıçer, “Girdi maliyet­lerimiz çok fazla arttı. Kur da uzun süredir artış kaydetmedi. Kurun enflasyona paralel şekilde artma­yışı, yüksek girdi maliyetleri ne­deniyle satış fiyatlarını da olum­suz etkiliyor. Rakiplerimize göre pahalı durumdayız. Firmalarımız müşteri kaybetmemek adına ge­rektiğinde karlılıklarından fera­gat ederek satışlar yapıyor. Üreti­ci-ihracatçıları korumak için acil önlemler alınmalı. Aksi halde iler­leyen aylarda hem ülke hem sektör ihracatımızda olumsuz bir tablo ile karşı karşıya kalabiliriz. Ekonomi yönetimimizden ihracatçıya nefes aldıracak finansal destekler bekli­yoruz” diye konuştu.

Sektörün temmuzda Türkiye genelinden yaptığı ihracatta en başarılı ilk beş pazarı Irak, Bir­leşik Krallık, Libya, ABD ve Al­manya oldu. İlk 10 pazarın tama­mında ihracat artışı sağlanırken, Yunanistan’a yaklaşık yüzde 104, Libya’ya yüzde 91’lik artışlar dik­kat çekti. AKAMİB’in temmuz ayı ihracatında da Irak ilk sıra­da yer aldı. Irak’ı sırasıyla; Libya, Romanya, Almanya ve Fransa ta­kip etti. İlk 10 pazarın 9’unda ar­tış kaydedilirken, sadece Alman­ya’ya yüzde 2,7’lik düşüş yaşandı. Avusturya’ya yüzde 247’lik rekor artış sağlandı.

Mobilya, ihracat ortalamasının üzerinde büyüdü

 Türkiye’nin temmuz ayı ihracatı yüzde 13,8 artışla 22,5 milyar dolar oldu. Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı da Türkiye’nin genel ihracat ortalamasının üzerinde büyüdü. Sektör geneli ihracat yüzde 16,6 artışla 707 milyon 495 bin dolar oldu. AKAMİB ise temmuz ayında yüzde 9’luk artışla 72 milyon 700 bin dolarlık ihracata ulaştı. Yılın ilk 7 aylık döneminde Türkiye geneli sektör ihracatı yüzde 1,8 azalışla 4 milyar 503 milyon 571 bin dolar olurken, AKAMİB ise bu dönemde yüzde 0,7 artış ile 494 milyon 206 bin dolar ihracat geliri elde etti.

Milli boksör Hatice Akbaş gümüş madalya aldı FTX, müşterilerine 12,7 milyar dolar ödeyecek  Hacmin 2024 yılında 3,4 trilyon liraya ulaşması bekleniyor Üç şantiyesi olan birini devretme yolunu arıyor Türk ordusu ‘kuantum zırhı' ile donatılacak