Pegasus en büyük sipariş için imzayı 'Saray'da attı

Airbus ile 100 uçaklık siparişe imza atan Ali Sabancı, bugüne kadar Boeing kullanan Pegasus'taki değişimin nedenini verimliliği artırmak olarak açıkladı.

Abone ol
 
 
Didem ERYAR ÜNLÜ
 
İSTANBUL - Pegasus Hava Yolları, dünyanın önde gelen uçak üreticisi Airbus'tan 12 milyar dolar değerinde toplam 100 adet A320neo ve A321neo uçak siparişi gerçekleştirdi. Beyoğlu'ndaki Fransız Sarayı'nda düzenlenen toplantıda, Pegasus'un kısa süre önce 75 adet kesin, 25 adet opsiyonlu Airbus neo siparişinde bulunduğu ve uçakların satışı için tarafların anlaşmaya vardığı açıklandı.
 
Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, bugüne kadar ABD'li Boeing'in uçaklarını kullanan Pegasus'taki bu değişikliğin nedenini "maddi ve manevi açıdan verimliliği artırmak" olarak açıkladı. Toplantının ardından konuşan Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Pegasus ile Airbus arasında imzalanan anlaşmanın basit bir alışveriş olmadığını, gerçek bir sanayi işbirliği olduğunu belirtirken, şu yorumlarda bulundu: "Pegasus Grubu, Avrupa'nın en önemli şirketlerinden birisi olan Airbus'la çok önemli bir anlaşma imzaladı ve aralarında stratejik bir ortaklık kuruldu. Havacılık sektörü Türkiye-Fransa ilişkilerinde stratejik bir önem taşıyor. Türkiye bizim için sadece bir pazar değil, çok önemli bir ortak. Bir süredir bazı nedenlerden dolayı zedelenmiş olan ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Bu kapsamda Türkiye ziyareti Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın gündeminde de yer alacaktır."
 
Türkiye'nin en büyük uçak siparişi
 
Airbus'a verdikleri 75 kesin, 25 opsiyonlu uçak siparişi ile Türkiye'nin en büyük uçak siparişine imza attıklarını kaydeden Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, bu sipariş sayesinde Airbus ile Pegasus arasında en azından, son uçağın teslimat tarihi olan 2037 yılına kadar sürecek bir evliliğin başladığını kaydetti. Pegasus'un sipariş ettiği uçakların toplam değeri 12 milyar dolara ulaşıyor. Ali Sabancı, yeni uçak siparişlerinde bu kez ABD'li Boeing yerine Airbus'u tercih etmelerini ise şöyle anlattı: "Düşük maliyetli bir havayoluyuz. En düşük fiyatla uçabilmek için, kullandığınız uçakların verimli olması lazım. Burada hem maddi hem de manevi verimlilik söz konusu. Maddi açıdan baktığımızda Airbus neo yüzde 15 daha az yakıt harcıyor. Manevi açıdan ise, uçak başına 3 bin 600 ton daha az karbon salımına yol açıyor. Bu, bir otomobilin bin kez dünya turu yapmasına denk.Airbus'u tercih etmemizin nedeni bu. Bunun dışında başka bir romantik nedenimiz olamaz zaten."
 
Havacılık sektötünde yaşanan ortaklıkların, Türk hükümeti ve özel sektörün hassaslıkla yaklaştığı bir konu olduğunu söyleyen Ali Sabancı, şu yorumları yaptı: "Türkiye'de uçak filolarının yarısından fazlası Airbus. Türkiye hızlı büyüyen
bir pazar. Yabancılar Türkiye pazarında moral buluyor, ama Türkiye'de gitgide daha talepkar oluyor. Herkes benden bu offsetlerden daha fazla iş bekliyor. Türkiye'yi liberal bir iş insanı olarak görmek lazım. Türkiye diyor ki, 'Evet şu ana kadar yapılanlar iyi ama bundan sonra ne yapacağız?' Bu artık yeni Türkiye."
 
Havacılık sektörü stratejik önem taşıyor
 
Sürdürülebilir şehirler hedefi kapsamında Gaziantep'te gerçekleştirilecek ekolojik köy finansmanı; Fransız lüks markalarını bünyesinde bulunduran Comite Colbert'in Türkiye'de ilk kez gerçekleştirdiği etkinlikler gibi farklı organizasyonlara da katılma fırsatı bulan Fransız Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, havacılık sektörünün Fransa-Türkiye ilişkilerinde stratejik bir önem taşıdığını söylüyor. Türk Hava Yolları ile başta A380 olmak üzere, farklı modeller için görüşmelerin devam ettiği belirten Fransız Bakan, nükleer enerji, termik santraller ve yenilenebilir enerjiler başta olmak üzere, enerji sektöründe de önemli işbirliklerinin gündeme gelebileceğini belirtiyor. 
Oyuncu ve seslendirme sanatçısı Uğur Taşdemir hayatını kaybetti MSB açıkladı: Sınır ötesinde 16 terörist etkisiz hale getirildi İmamoğlu'ndan SGK borcu için dikkat çeken hamle 2024-ALES/2 Sınavı Gerçekleşti TBMM'de 3 partinin teklifi kabul edilmedi