Lojistik için kurduğu şirketler kendi alanlarında ‘dev' oldu!

Ürünlerini taşımak için lojistiğe, gemi ve limanlara ihtiyaç duyan İÇDAŞ, şimdi bu alanlarda dev şirketlerin sahibi.

Abone ol
 
Önder BARLAS
 
ÇANAKKALE - Adı İÇDAŞ... Asıl faaliyet alanı demir-çelik. İSDEMİR'den sonra sektörün en büyük oyuncusu. 1930 yılında Haliç'te gemi tamiri ve servis  işi yapmak üzere kurulan küçük bir atölye iken bugün Türkiye'nin en büyük 9'uncu sanayi kuruluşu konumuna yükseldi. 1955'te makinecilik yaparken, 1960'ta demir çelik sektörüne adım attı. Şirketin ilk adı Kardemir. Daha sonra İstanbul Metalurji, 1970'lerde İÇDAŞ ismini aldı. Sektörün ikincisi ama inşaat demirinde lider. Şimdi enerji alanındaki büyük oyuncular arasına katıldı. Ayrıca tersane, liman ve gemi işletmeciliği ile denizcilik sektöründe faaliyet gösteriyor.
 
Faaliyet alanlarından bir diğeri ise lojistik. Kardemir ismi şimdi lojistik firmasında yaşıyor. Ancak şirketin bütün bu sektörlere girmesinin temelinde yine demir çelik yatıyor. Çanakkale'nin Bekirli beldesinde kurdukları termik santralin resmi açılışı öncesinde bir grup gazeteci ile bir araya gelen İÇDAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bayram Aslan, bu durumu "Demir çelikleri taşımak için lojistiğe, gemilere limanlara, ihtiyaç vardı, onları kurduk. Ben Ambarlı Limanı'nın kurucusuyum. Orada kendimiz için gemiler inşa ettik. 6 tane kimyasal tanker ürettik, ikisini sattık. 4'ünü biz işletiyoruz. Haliç temizlenirken, bizim tersanemiz de gitti. Biz belediyeden yer göstermesini istedik. Çünkü çok yüksek enerjiye ihtiyacımız vardı. Bize yer göstermediler.
Biz de enerji santrallerini takip etmeye başladık. Enerji olduğu için Mahmutbey'i seçtik. Mahmutbey küçük gelince yer aramaya başladık. İskenderun'a gittik olmadı. Mahmutbey'de 42 yıl kaldık ve Çanakkale'ye geldik" diye özetliyor.
 
5.5 milyar dolar yatırım
 
Çanakkale'ye ilk geldiklerinde demir-çelik fabrikası için civarda enerji olmadığını ve devletin de 10 yıldan önce ihtiyaçları olan enerjiyi getiremeyeceğini söylediğini belirten Aslan, "Biz de Bursa'dan 180 kilometrelik hat çekerek kendi enerjimizi getirdik. Bunun için toplu istimlaklar yaptık. 7 köyü bypass ettik. Köylülerden yol aldık. Karayolları'nın parası yoktu, 18 kilometre yol, iki köprü yaptık. Devlet bunlar için Dünya Bankası'ndan kredi kullanacaktı. ‘Biz yapalım' dedik. ‘23.5 milyon dolardan fazlaya mal olmasın' dediler, biz 14 milyon dolara mal ettik. İhtiyacımızın 10 mislini yaptık" dedi. Çanakkale'deki ihtiyaçlarından dolayı enerji sektörüne geçiş yaptıklarını belirten Aslan, o zamanlar 14 MW'lik bir santral kurduklarını ve enerji sektörüne girdiklerini belirterek, şimdi açılışını yaptıkları süper kritik termik santralin 600 MW'lik iki termik santralden oluştuğunu kaydetti.
Demir-çelik fabrikalarının yanında 3'te 2'sini kendi ihtiyaçları için kullandıkları akışkan yataklı 405 MW'lik bir termik santral olduğunu da kaydeden Aslan, bütün tesislerinin çevreye duyarlı olduğunu belirtti. İÇDAŞ'ın Çanakkale'ye 5.5 milyar dolar yatırım yaptığını kaydeden Aslan, termik santralin cirosunun 700 milyon lira, demir-çelik cirolarının ise 3.5-4 milyar dolar olduğunu kaydetti. Aslan, 72 ülkeye demir çelik ihracatı yaptıklarını söyledi.
 
Çimentoya giriyor
 
Yaptıkları çoğu işe demir-çeliğin lojistiğini kurmak amacıyla girdiklerini belirten Aslan, şimdi de çimento sektörüne gireceklerini kaydetti. Demir-çelikten cüruf, termik santralden ise kül çıktığını belirten Aslan, "Bunlar çimentonun yüzde 30-40 hammaddesi. 8 kilometre ileride bir çimento fabrikası kuracağız. Yakında başlarız" dedi. Hafriyat için 550 kamyonları olduğunu ve 250- 300 tane de vagonları olduğunu belirten Aslan, 5 bin 500 çalışanları olduğunu sözlerine ekledi.
 
İstanbul'daki araziye konut yapacak
 
Antalya Belek'te Susesi isimli bir otelleri, Cihangir'de de bir başka otelleri olduğunu belirten Aslan, İstanbul Mahmutbey'de taşındıkları araziye ise konut ve AVM projesi yapacaklarını söyledi. Bir firma ile görüştüklerini ancak henüz tam olarak netleşmediği için isim  veremediklerini söyleyen Aslan, "Mahmutbey'deki yerimiz 200 bin
metrekare. Hasılat paylaşımı  şeklinde olacak. Konutlar ve AVM olacak" dedi.
 
Yelkeni destekliyor, antik kente sponsor
 
Çanakkale'de rüzgarın bol olduğunu belirten Aslan, bunun için yelken sporunu desteklediklerini belirtti.
Fabrikalarının çevreye son derece duyarlı olduğuna vurgu yapan Aslan, demir-çelik fabrikasından çıkan soğutma suyu ile 25 ton balık yetiştirdiklerini kaydetti. Aslan ayrıca, arıcılık, meyve sebzecilik yaptıklarını ve bu ürünleri fabrikalarında tükettiklerini söyledi. Aslan bunun yanında 18 Mart Üniversitesi için İlahiyat Fakültesi yaptıklarını, Biga'da bir endüstri meslek lisesi kurduklarını ve Atatürk Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen antik kent Parion'un kazı sponsoru olduklarını dile getirdi.
 
RES kuracak, devlete ‘yel hakkı' verecek
 
Çanakkale Biga'da rüzgar santrali  kurmak istediklerini belirten Aslan, "Bu 120 MW'lik bir proje. Bir rüzgar santralinin 1 MW'sinin 1 milyon dolara mal olduğu düşünülürse, 120 milyon dolarlık bir proje olacak. En kısa zamanda başlayacağız. Bunun için devlete kilovat başına 5 kuruş ödeyeceğiz. Yel hakkı olarak. 2 yıl öncesine kadar böyle bir yel hakkı yoktu, ancak artık var. Yani bu enerjiyi devlete satarsak, 5 kuruşunu yine yel hakkı olarak devlete vereceğiz. Başka bir yere de  satarsak, yine 5 kuruşunun yel hakkı olarak devlete vereceğiz"
şeklinde konuştu.
Oyuncu ve seslendirme sanatçısı Uğur Taşdemir hayatını kaybetti MSB açıkladı: Sınır ötesinde 16 terörist etkisiz hale getirildi İmamoğlu'ndan SGK borcu için dikkat çeken hamle 2024-ALES/2 Sınavı Gerçekleşti İstanbul'da hastane yangını: Hastalar tahliye edildi