‘Helikopter üretimine off-setle başlanabilir’
Helikopter distribütörlerinin yoğun olarak ilgi gösterdiği sivil havacılık fuarında konuşan iş dünyası temsilcileri, Türkiye’de helikopter üretimine off -set anlaşmalarla bağlanabileceğine vurgu yaptılar.
Abone olSercan AKINCI
Türkiye’nin otomotivde olduğu gibi helikopter üretiminde de söz sahibi olabilmesinin yolu off -set anlaşmalardan geçiyor. Askeri ve sivil birçok alanda ihtiyaç duyulan helikopter ithalatları yapılırken, sözleşmelere Türkiye’de üretim şartı koyulması bu alanda üretimin yolunu açabilir. Helikopter firmalarının Türk distribütörleri de off set uygulamanın önemine dikkat çekiyor.
Bölgenin en büyük sivil havacılık fuarı olma özelliği taşıyan 11. Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı ve Havacılık Endüstrisi Tedarik Zinciri Platformu (İstanbul Airshow) başladı. Bölgenin en büyük sivil havacılık etkinliği sayılan, İstanbul Airshow’da, yurt içinden ve dışından çok sayıda firma yetkilisi ile dünyanın önde gelen hava aracı ve motor üreticileri yer alıyor. Fuara 38 ülkeden 162 şirket katılıyor. Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu’ndaki fuarın açılışına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, THY Genel Müdürü Temel Kotil, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ve Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan Bakan Ahmet Arslan, havacılık sektörünün bölgenin birlikteliğinde en önemli dinamo ve anahtar olduğunu kaydederek, havacılık sanayisine yapılan 100 birimlik bir yatırımın 300 birimlik bir katma değer üretilmesini sağladığını ifade etti. “Ayrıca teknolojinin açılım etkisi nedeniyle otomotivden tıp alanına kadar diğer sanayi dallarına da katkı sağlıyor” diyen Arslan, bütün bunların yanında havacılık ve uzay alanında ürün ortaya koymanın ülkelerin sanayi üretiminde bir prestij ve güven verdiğini anlattı.
Üretim askeri boyutla başlar
Bell Helikopterleri’nin Türkiye distribütörü Saran Havacılık’ın sahibi Sadettin Saran, DÜNYA’ya verdiği demeçte ticari olarak yılda 1- 2 helikopter sattıklarını belirtti. Bunun beklentilerinin çok altında olduğunu söyleyen Saran, hava ambulansı ihalesini kazanarak, o taraftaki ihtiyacı da karşıladıklarını aktardı. Polis helikopteri ve Orman Bakanlığı’nın ihtiyaçlarını da karşıladıklarına dikkat çeken Saran, “Havacılığa merak artıyor. Devlet kademelerinde kullanım artıyor. Türkiye’de üretim yapmak için birkaç görüşme yaptırana şu an gündemde yok ama umudumuz var. Off set anlaşmalar yapılırsa üretim tekrardan gündeme gelir” dedi.
Son dönemde helikopter taşımacılığına ilginin artmasıyla birlikte satışların da bundan olumlu etkilendiğini kaydeden Kaan Air Genel Müdürü Mustafa Kemal Süler, buna karşın dünyada ve Türkiye’de yaşanan olumsuz gelişmelerin de sektöre yansıdığını dile getirdi. Süler, şöyle devma etti: “Olaylar üst üste gelince de adımlar sürekli geri atılıyor. Bu talebi geciktiriyor. Helikopter için iniş yerlerinin çoğalması lazım. İstanbul gibi iniş yeri alanı bulmak çok zor. Boş alanlar ya fiyat olarak çok yüksek ya da bölgeler iniş ve kalkışa uygun değil. Bizim önerimiz denize çıkma alanlar yapılmalı. Henüz Türkiye’de helikopter üretimi yok. Uçak ve otomobilden sonra inşallah bu da olur. Montaj da bir avantaj. Üretime araç oluyor. Türkiye’de üretim olursa askeri boyutta başlar. Sivil helikopterin birincisini satmadan ikincisini yapamazsınız. Off set anlaşmalar üretimi sağlayabilir.”
Mahmutbey’deki gişeler 45 gün sonra kalkacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Mahmutbey gişelerinde serbest geçiş sistemi kurmak üzere çalışmalara başlandığını belirterek, “Her ne kadar 2 ay öngörülmüş ise de biz yaklaşık 45 günde bunun bitirilmesi ve İstanbulluların hizmetine girmesini, İstanbulluların hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyorduk. Zaten bu doğrultuda yol alıyoruz. İnşallah 45 gün içerisinde bunun İstanbulluların hizmetine sunmuş olacağız” dedi.
“THY 2017’de büyük atılımlar yapacak”
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, fuarın açılışında yaptığı konuşmada THY’nin son yıllarda elde ettiği başarının altında 13 yıldır süren istikrarlı yönetimin olduğunu belirterek, Türkiye’de yapılan havalimanları ve ulaşım akslarının altyapıyı çok güçlendirdiğini söyledi. Aycı, “Havacılık sektörümüzü başka bir role taşıyacak 3. havalimanı projesi için elimizden gelen bütün desteği vereceğiz. Zor bir dönemde başarılı bir organizasyon tertip ediliyor. Biz, krizlerden, fırsata çevirerek çıkıyoruz. 2008’de böyle oldu. Havacılık, krizi en iyi değerlendiren sektörlerden oldu” diye konuştu. TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de Türkiye’nin, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) konsey üyeliğine seçilmesinin çok önemli olduğunu da vurguladı.