Kuzu etine 1 haftada 40 lira zam

Kuzu karkas ete geçtiğimiz hafta başında gelen zamlar, yeni haftada da atarak devam etti. Kuzu karkasa son bir haftada 40 lira zam gelerek 450 ile 460 liraya yükseldi. Gelen zamlarla beraber yılbaşından bu yana satışlarda yüzde 30 düşüş yaşandığı belirtiliyor. Fiyatlarda önümüzdeki hafta düşüş bekleniyor.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Mehmet Hanifi GÜLEL

Kuzu karkas etin fiyatı son dönemde neredeyse her hafta artarak devam ediyor. İstanbul’da geçtiğimiz hafta başında gelen zamlarla kuzu karkasın kilosu 410 liraya yükselmişti. Kuzu karkasa son bir haftada 40 lira daha zamlanarak kalitesine göre 450 ile 460 liraya yükseldi. Sektör temsilcileri, gelen zamlarla beraber yılbaşından bu yana satışlarda yüzde 30 düşüş yaşandığını aktarıyorlar. Her yıl şubat ayında artan süt kuzusunun arttığını belirten temsilciler, önümüzdeki hafta kuzu karkas etin fiyatında düşüş beklediklerini aktardılar.

Hayvanını satan parasını faize yatırıyor

Ankara’da dün yapılan kesimlerde kıvırcık cinsi süt kuzusu karkas etin kilogram fiyatı 440 ile 450 lira arasında değiştiğini belirten Türkiye Kasaplar Federasyonu eski başkanı Fazlı Yalçındağ, Antep toklusu fiyatının ise 390 lira olduğunu bildirdi. Geçen hafta kuzu karkas etin kilosunun 430 liradan satıldığını ifade eden Yalçındağ, dana karkas etin fiyatı geçen haftaya göre biraz daha durulduğunu söyledi.

Küçükbaş hayvancılık üretimi yapanlara fiyat artışını sorduklarında 30 bin liradan aşağı çalışacak çoban bulamadıklarını ifade ettiklerini aktaran Yalçındağ, ‘’Üreticiler, sattıkları kuzuyla çobanın parasını karşılayamadıklarını belirtiyorlar. Üretici verdiğim arpanın parasını karşılayamıyorum diyor. Kimseye bir şey söyleyecek durumumuz yok. Memleketin genel anlamda bir yüksek enflasyonu var. Yine TÜİK verilerine göre hayvan sayısında da bir azalma var. Bunun nedenlerini sorgulamak lazım.

Bir de bu dönemde hayvanını satan, parasını götürüyor faize yatıranlar da oluyor. O kadar çileye katlanmadan oturduğu yerde para kazanacağım diye düşünüyor. Bunu son dönemde çevremizden duyuyoruz. Üretim olmadan ülkede hiçbir şey olmaz. Bir de bu işi yapan insanlar yaşlı insanlar ve çocukların bunu devam ettirmek istemesinden de kaynaklanıyor’’ dedi.

Kasap sayısı her geçen gün azalıyor

 Eskiden İstanbul’da 6 bin kasap dükkanın olduğunu aktaran Yalçındağ, şu anda Kasaplar Odası’na sorduğunuzda kendilerine kayıtlı bin 500 esnafın olduğunu ifade ediyorlar. Bir o kadar da Ticaret Odası ve diğer yerlere kayıtlı olduğunu varsayarsak, 3 bin sayısını ancak bulunduğunu ve bundan 20 yıl önce bu sayının yaklaşık 6 bin olduğunu dile getirdi. Kasap sayısında ciddi bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Yalçındağ, ‘’Hayvancılık gibi bu işi de artık gençler yapmıyor. Yapan da meslek hastalığından dolayı bir dizi rahatsızlık yaşıyor. Yeni yeni meslekler çıkıyor ve gençler bu mesleklere yöneliyorlar’’ diye konuştu.

Yılbaşından bu yana tüketim %30 düştü

Geçen hafta başında gelen 20 lira zammın ardından kuzu karkas ete 40 lira daha zam geldiğini kaydeden İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, son gelen zamla birlikte kuzu etinin fiyatı 440 ile 460 lira arasında değiştiğini söyledi. Fiyatı etkileyecek bir unsurun bulunmadığını aktaran Tüfekçi, ‘’Son 1 aylık dönemde yem fiyatında da zam gelemdi. Normalde bu dönemde süt kuzusu çıktığı için fiyatlarda bir düşüş bekliyorduk ama olmadı. Ancak, önümüzdeki hafta ben piyasada bir düşüş bekliyorum. Ayrıca, yılbaşından bu yana tüketim yüzde 30’un üzerinde azaldı. Kasap esnafı elektrik, kira ve işletme giderlerinden dolayı kepenk kapatıyor. Geçen ay 28 kasap kapandı, 4 yeni kasap açıldı’’ dedi.

Fenerbahçe Olimpik Lyon maçı kaç kaç bitti? Karbon yutağı karbon yuvasına döndü Türkiye ile Ruanda arasında 4 anlaşma imzalandı Borsa günü yükselişle tamamladı Kartalkaya yangını: Gözaltındaki 11 kişi sağlık kontrolünde