‘Çiftçiler desteklendi, buğday stratejik ürün oldu’
Makarna üretiminde dünyada İtalya’dan sonra 2. sırada yer alan Türkiye’nin son yıllarda tarım politikalarındaki doğru uygulamalarla geldiği noktadan oldukça memnun olduklarını söyleyen Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, 25 Ekim ‘Dünya Makarna Günü’ne özel gazetemize açıklamalarda bulundu.
Dünya Gazetesi | Abone olGüneş DOĞDU SOYLU
Dünya Makarna Günü’nün bu yıl Amerika’da kutlandığını söyleyen Başkan Göymen, bu kutlamaların 2025’te ülkemizde olması için uğraştıklarını anlattı.
İtalya’da yıllık 3.5 milyon ton, Türkiye’de 2.5 milyon ton makarna üretim kapasitesi olduğunu, anlatan Göymen, “Geçen yıl Türkiye’de üretilen makarna miktarı 2.1 milyon tondu. Bu üretiminde 1.3 milyon tonu ihracata gönderildi. Geri kalanı da iç piyasada değerlendirildi. Sektörümüz 160 ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye’de yaklaşık 30 makarna firmamız var faal olan. Bu firmaların 24’ü derneğimizin üyesi. Sektörümüz 50 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Derneğimizin üyeleri Türkiye makarna ihracatının yüzde 80’inden fazlasını gerçekleştiriyor. Sektörümüz son yıllarda ArGe ve inovasyona çok önem veriyor. Örneğin bakliyattan makarna üretimleri yapılıyor. Mercimekten, nohuttan, mısırdan makarna üretimleri gerçekleştiren firmalarımız pazardan olumlu dönüşler alıyor” dedi.
Ülke olarak uzun yıllardır buğday ithalat ederek üretim gerçekleştirip ihracat yapmaya alışkın olduklarını ancak geçen yıldan itibaren bu olayın değiştiğine değinen Başkan Göymen, “Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Bakanlığın, Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’nin hem çiftçinin hem üreticinin hem de ihracatçının sorunlarına, taleplerine kulak vermesi sonucu buğday stratejik ürün olarak belirlendi.
Çiftçi teşvik edildi, ürüne hak edilen fiyat verildi. Böyle olunca çiftçi, üretici memnun kaldı. Uygulanan tarım politikalarından makarna sektörü olarak memnunuz” diye konuştu.
TÜİK verilerine göre makarnalık buğday üretimi geçen yıl 3.2 milyon ton olduğunu söyleyen Göymen, "TMO’nun elinde bir miktar stok kaldı. Bu yıl 4 milyon ton oldu. Artık devlet önce ithalatı sonra ihracatı DİR rejiminden iptal etti. Çünkü ülkemizde artık yeteri kadar işleyecek hammaddemiz, buğdayımız var.
2023 yılının Haziran ayı mahsul başından 2024 yılı Haziran ayı mahsul başına yine aynı miktarda ihracat yaptığımızı düşünürsek yaklaşık 1 milyar dolar bizim sektörümüz ülkeye döviz kazandıracak. Buğdayın stratejik ürün olarak fiyatla desteklenmesi çok doğru. Bu politikalar devam ederse ekim alanları artacak" dedi. Göymen, TMO’da tüccar zihniyetiyle hareket ediliyor olmasının her kesimi memnun ettiğini dile getirdi.
‘AB'de kotaya takılıyoruz’
“Türk makarnası ucuz mu satılıyor?”, “Neden makarnada İtalya ön plana çıkıyor?” sorularına Aykut Göymen, “İtalya ihracatının yüzde 70’ini Avrupa Birliği ülkelerine gönderiyor. Türkiye 20 bin tondan sonra kotaya takılıyor. Türkiye, makarnasını sadece Avrupa Birliği ülkesi dışındaki ülkelere satabiliyor. Ancak Türkiye dünya ülkelerine İtalya’dan daha fazla ihracat yapıyor” dedi.