Yıldız: Nükleerde bir ünite isteyen yerli yatırımcı var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız nükleer enerji üretiminde kararlı olduklarını belirterek "Türkiye nükleerde gözünü açmıştır" dedi.

Abone ol
İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin nükleer konusunda gözünü açtığını ve oyuna gelmeyeceğini söyledi. Yıldız, yerli yatırımcılardan birinin, kurulacak nükleer güç santralindeki bir üniteyi almayı talep ettiğini de açıkladı.
Taner Yıldız, ICCI 2013 Enerji ve Çevre Fuarı’nın açılışındaki konuşmasında, bir ülkedeki enerji yatırımı çevreyle ilgili sorun yaratmazken, aynı yatırımcının Türkiye’deki çalışması değer bulmuyorsa burada bir sorun olduğunu görmek gerektiğini söyledi.
"Niçin Fransa'daki nükleer santralin turiste zararı olmuyor da, Paris 55 milyon turist ağırlıyor?" diye soran Yıldız şöyle devam etti: "Niçin dünyadaki ilk 10  tarım ihracatı yapan ülkenin hepsinde nükleer santral var ve tarım ürünlerine zarar gelmiyor da, Türkiye’dekine zarar geliyor? Artık bu oyunlara gelmeyeceğiz. Türkiye artık gözünü açmıştır, dünyada ne oluyor, bunun çok farkındadır. Kömürle alakalı bir laf kullanan kişinin, Çin'deki kömür santrali hakkında bana izahat vermesi lazım.
 
Toplam kömür rezervimiz 14 milyar ton. Hangi rakamı abartacağız, hangi rakamı küçülteceğiz bunu çok iyi bilmemiz lazım.
"Taner Yıldız, nükleerle ilgili açıklamaları arasında bir yerli yatırımcının bu konudaki isteğine de değindi. Yıldız, Türkiye’den büyük ve tanınmış bir yatırımcının kendisini ziyareti sırasında, kurulacak nükleer santrallerden birinin bir ünitesini devralma talebinde bulunduğunu söyledi. Yıldız, adını vermediği bu yerli girişimcinin, "Finansmanı kendim sağlayacağım, teşvik de istemiyorum. O üniteyle elektrik üretip satacağım" dediğini de belirtti.
 
Kim bu yatırımcı? 
Bakan Taner Yıldız'ın açıklamalarının ardından enerji ve ekonomi kulislerinde bu yatırımcının kim olduğu sorgulanmaya başlandı. Kim ya da hangi şirket olabileceği konusunda kesin tahminde bulunana pek rastlanmasa da, kimlerin olamayacağı hususundaki tahminler daha yüksek sesle dile getiriliyor. Türkiye'nin büyük kurumsallaşmış gruplarından birinin olamayacağı üzerinde duruluyor.
 
İnşaat karşılığı ünite mi? 
Rönesans, Enka İnşaat gibi Rusya'da da iş yapan bazı firmaların, sürecin inşaat yatırımını karşılamaları karşılığında böyle bir teklifle gelmiş olabilecekleri ihtimallerden biri. Bir de bunun rasyonel bir yatırım kararından çok, bayrak gösterme mahiyetinde, Türkiye'nin önde gelen kurumsal şirketlerinden çok, agressif büyüme sergileyen ve hedefleyen bazı firmalar ya da işadamları olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.
 
Çantacılar çantalarını da alıp gitmek zorunda kalacak
Enerji Bakanı Taner Yıldız, 19. ICCI Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı'ndaki konuşmasında mevzuat değişikliklerine de değindi. Elektrik Piyasası Kanunu’nun, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve bütün özel sektörle beraber düzenlendiğini belirten Yıldız, "Önümüzdeki haftalarda TBMM Genel Kurulu’na gelecek olan Türk Petrol Piyasası Kanunu’nda olduğu gibi, çantacılar maden sektöründe, yenilenebilir enerji sektöründe, petrol piyasasında artık çantalarını alarak dışarı gitmek durumundadırlar.
Bunun ticaretine müsaade etmiyoruz. O yüzden bu politikaları izlerken tutarlı olduğumuz kanaatindeyiz" dedi. Yıldız, 10 yıl önce enerji yatırımlarının üçte biri özel sektöre aitken, bugün üçte ikisinin özel sektöre ait olduğunu, bu oranın orta vadede yüzde 75 seviyelerinde olmasını öngördüklerini söyledi.
Sağlık Bakanlığı'nda yatırım müdürü görevden alındı EBRD'den A101'e 200 milyon dolar finansman Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi açıklaması 2025 bütçesinde harç gelirlerinden 282 milyar lira bekleniyor Prof. Dr. Fuat Keyman hayatını kaybetti