Son teklif verme tarihleri 15 gün uzuyor

ÖİB, Boğaziçi EDAŞ ve Gediz EDAŞ ihalelerinde son teklif verme tarihlerini 15 gün uzatmayı planlıyor.

Abone ol

ANKARA - Enerji sektörü yetkilileri, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB), son teklif verme tarihleri sırasıyla 13 Kasım ve 20 Kasım olan Boğaziçi EDAŞ ile Gediz EDAŞ ihalelerinde, EPDK'nın kayıp-kaçak oranıyla ilgili yapacağı düzenleme nedeniyle 15 gün ertelemeyi planladığını söyledi.

Reuters'a bilgi veren bir yetkili, EPDK'nın elektrik sektörüne yönelik yaptığı bazı düzenlemelerin ardından, ÖİB'nin, EPDK'dan devam eden elektrik özelleştirme ihaleleriyle ilgili olarak kayıp-kaçak oranları için düzenleme yapmasını talep edeceğini söyledi.

"Bu kapsamda Boğaziçi EDAŞ ve Gediz EDAŞ ile ilgili bir düzenleme yapılması gerekiyor. Düzenleme, temel olarak sistemdeki fiili kayıp-kaçak oranı ile tarife metodolojisinde yer alan kayıp-kaçak arasındaki farkın giderilmesi olacak" diyen bir yetkili, bu düzenleme ile yatırımcıların daha sağlıklı teklif vermesinin hedeflendiğini kaydetti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız da geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, ihale şartnamelerinde yatırımcı lehine yeni düzenlemeler yapılacağını belirtmişti.

İstanbul Avrupa yakasının elektrik dağıtımını sağlayan Boğaziçi EDAŞ'ta; Enerjisa, Park Holding, Zorlu Holding,Cengiz-Kolin-Limak OGG, Genpa, Elsan-Tümaş-Karaçay, Aksa Elektrik, Özyazıcı-Sultanahmet Turizm OGG, TATA Power, ÇalıkEnerji, IC İçtaş ve Torunlar Gıda olmak üzere 12 firma ve grubun yeterliliği bulunuyor.

İzmir ve Manisa illerinin elektrik dağıtımını sağlayan Gediz EDAŞ'ta ise 11 tanesi Boğaziçi EDAŞ katılımcılarıyla ortak olacak şekilde; Enerjisa, Park Holding, Genpa, TaTa Power, Çalık Enerji, Torunlar Gıda, Elsan-Tümaş-Karaçay OGG, Zorlu Holding,Cengiz-Kolin-Limak OGG, İş-Kaya İnşaat, Fernas İnşaat, Aksa Elektrik ve IC İçtaş İnşaat'ın yeterliliği bulunuyor.

 Süre daha da uzayabilir

Bir başka yetkili, bu düzenlemenin iki özelleştirme için kritik öneme sahip olduğunu ve bu düzenleme henüz çıkmadığı için ÖİB'nin 15 gün süreyle iki ihaleyi ertelemeyi planladığını ifade ederek, "EPDK'nın düzenlemesi yetişmezse bu süre daha da uzun olabilir" dedi.

Aynı yetkili, nihai pazarlık görüşmelerinin Pazartesi günü yapılacağı Akdeniz EDAŞ ihalesi bu düzenlemeden etkilenmeyeceği için ÖİB'nin teklifleri aldığını bildirdi.

Son teklifleri geçen hafta alınan Akdeniz EDAŞ'ın nihai pazarlık görüşmeleri, Boğaziçi ve Gediz EDAŞ ihalelerinde yapılması planlanan erteleme öncesi tamamlanmış olacak.

Antalya-Burdur-Isparta illerini kapsayan Akdeniz EDAŞ'ta ise geçen hafta son tekliflerini sunan Limak, Genpa, Alsim Alarko ve Elsan-Tümaş-Karaçay OGG arasında nihai pazarlık Pazartesi günü saat 1500'te gerçekleştirilecek.

Yenidoğan çetesi skandalının ardından Rıza Uçan görevden alındı "Dış ticaret sermaye şirketi" listesine 2 yeni şirket daha Ünlü oyuncu Vural Çelik’in ölüm nedeni belli oldu... Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Dört ülkeye büyükelçi atandı Akdeniz'de deprem!