Sanayici doğalgaz zammı istemiyor
Sanayici doğalgaz zammında sanayinin ayrıştırılmasını talep ediyor. SOCAR Türkiye CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz, "Ekim 2008'de yapılan zammın sonuçlarını değerlendirmeden uygulamaya alınmasını yanlış bulurum" dedi.
Abone olÖzlem ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Bütçe açığı önlemleri kapsamında şimdi de doğalgaza zam planlanması başta demir çelik, seramik olmak üzere tüm sanayicileri endişelendiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün yaptığı açıklamada doğalgaza zam yapma konusunu Başbakan Erdoğan'la görüşeceklerini söyledi. Başbakan Erdoğan ise dün katıldığı bir TV programına doğalgaza zam yapılacağını söyledi.
Doğalgaz zammının ekonomiye etkisini sorduğumuz SOCAR Türkiye CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, dünya ekonomisindeki belirsizliği hatırlatarak, Türkiye'nin ihracat pazarlarının daraldığı bu dönemde yapılacak bir zammın hatalı olacağını söyledi. Yavuz, 2008 yılı sonunda yapılan doğalgaz zammının olumsuz etkilerini hatırlatarak şöyle devam etti:
"Olası bir doğalgaz zammının 2008 yılı ekim ayında yapılan zammın sonuçları değerlendirmeden uygulamaya alınmasını yanlış bulurum. Özellikle ihracat pazarlarının daralma trendine girdiği, dünyada süregelen ekonomik krizin boyutları ve sonuçlarının neler olacağı henüz tanımlanamadığı bir dönemde, Türkiye ekonomisinin ve ihracatının rekabet gücüne büyük darbe vuracak bu zammın yapılmayacağına inanmak isterim. Enerji maliyetleri ve enflasyon üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler yanında, istihdama ve doğalgaz tüketimine olumsuz yansıyacağını unutmamak gerekir."
2008 yılının Kasım ayında kriz etkisinin en yüksek olduğu noktada yapılan doğalgaz zammı sonrası sanayi üretiminde büyük daralma olmuş, artan doğalgaz fiyatları nedeniyle düşük kalorili kömür ve fuel oil gibi yakıtlara talep artınca, Türkiye taahhüt ettiği doğalgazı iç tüketim düştüğü için alamamış ve Botaş almadığı doğalgazın parasını ödemek durumunda kalmıştı.
Yavuz'un bu paralelde bir uyarısı ise 'al ya da öde' anlaşması ile ilgili. Yavuz, "Doğalgaz fiyatının yeni artış ile birlikte kullanıcılarda, alternatif enerji kaynaklarına yönelim arayışını tetikleyeceğini belirtmeliyim. Bu ise geçmiş yıllardaki take or pay (al ya da öde) sorununu yeniden gündemimize taşıyabilecek potansiyele haiz bir durum yaratabilecektir" dedi.
"Sanayiyi ayrıştırsınlar olumsuz etkisi çok olur"
Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan da zammın sanayiye ve üretime hem doğrudan hem dolaylı olarak çok olumsuz etkide bulunacağını vurguladı. Yayan, "Biliyorsunuz doğalgaz zammı elektrik fiyatlarını da birebir etkiliyor. İlla bütçede dengeleri kurmak açısından bu zam zorunluysa, sanayi burada mutlaka ayrıştırılmalı. Sanayiye satılan doğalgaza zammın hiç olmaması bizim isteğimizdir" dedi.
Sanayicinin rekabet avantajlarının enerjiye gelen zamlarla hızla azaldığını vurgulayan Yayan şöyle devam etti: "Zaten halihazırdaki elektrik fiyatları Türk sanayicisinin rekabet şartlarını çok olumsuz etkiliyor. Biz elbette bütçe açığı hassasiyetini anlıyoruz, ekonomimizin sağlıklı ilerlemesi açısından belirli önlemler alınmasına hak veriyoruz. Ancak burada sanayicinin rekabet gücünü azaltacak önlemlerin devreye girmesi, ekonomiyi çok daha olumsuz etkiler. Bunun mutlaka altını çizmek isteriz."
Erdoğan: Doğalgaza zam yapacağız
Bu arada dün katıldığı bir TV programında doğalgaza zam yapılacağı sinyalini veren Başbakan Erdoğan, "Akaryakıt zammı, aslında normal zamanlardaki fiyatları piyasa belirliyor. Fakat biz 2009'dan itibaren şu anki tür zammı yapmadık. Şu anki zam dengelerle alakalı. Özellikle de doğalgaz noktasında yine sabırlı gittik fakat dünyadaki akaryakıta gelen zamlar nedeniyle doğalgaz ciddi manada etkileniyor. Biz tabii doğalgaza da bu zammı mecburen yapmak durumundayız. Bu zammı yapmadığınız takdirde, Hazine'den ödemek durumunda kalıyorsunuz. Bu da sizi aynen komşu ülkelerdeki duruma getirir. Biz aynı duruma düşmek istemiyoruz. Doğalgaza kışa girerken böyle bir adımı atacağız" dedi.