Rus gazında anlaşma sağlanamadı

Rusya ile doğalgaz fiyatında indirim konusunda anlaşma sağlanamadı. BOTAŞ'ın Gazprom'a karşı uluslararası tahkime gittiği öğrenildi.

Abone ol

Türkiye, Rusya ile doğalgaz fiyatında indirim konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine dün uluslararası tahkime başvurdu.

BOTAŞ, Rusya ile doğalgazda fiyat indirimi konusunda anlaşmanın sağlanamaması üzerine tahkime gitme kararı alındığını ve bunun dün itibariyle Gazprom'a iletildiğini bildirdi.
              
Rusya'dan kontratlar kapsamında yılda 20 milyar metreküp doğalgaz alan BOTAŞ, Gazprom ile 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak şekilde yüzde 10.25'lik indirim konusunda anlaşmış ancak imzalar atılmamıştı.
              
BOTAŞ'tan yapılan açıklamada, yürütülen görüşmelerde anlaşmaya rağmen Gazprom'un imzalanması gereken zeyilnameleri imzalamadığı belirtilerek, "BOTAŞ, söz konusu zeyilnamelerin Gazprom Export tarafından imzalanması için iyi niyetli çabalarda bulunmuş ve aradan dört ay geçmesine rağmen konuya ilişkin bir gelişme kaydedilmemesi nedeniyle, BOTAŞ tarafından Gazprom Export 6 Ekim 2015'te son kez bir yazı ile fiyat revizyonuna ilişkin varılan mutabakat çerçevesinde zeyilnamelerin imzalanması için davet edilmiştir" denildi.
              
Gazprom'dan gönderilen yazıya da bir cevap alınmaması neticesinde, anlaşmanın verdiği hak kapsamında konuyu uluslararası tahkime götürme kararı alındığı kaydedilen açıklamada, "BOTAŞ, 29 Aralık 2014'ten geçerli olacak şekilde, Rusya'dan aldığı doğalgazın fiyat revizyonu için tahkim sürecini başlatacağını Gazprom Export'a 26 Ekim 2015'te yazılı olarak bildirmiş olup, bu aşamadan sonra konu tahkim heyetinin kararıyla çözüme kavuşacaktır" denildi.

Resmi imzalar atılamamıştı

Türkiye ile Rusya arasında doğalgaz fiyatlarında 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak fiyat indirimi konusunda mutabakat sağlanmasına rağmen resmi imzalar atılamamıştı.

Reuters'ta 27 Haziran'da yer alan bir haberde bir hafta içinde imza işleminin tamamlanamaması halinde BOTAŞ'ın Gazprom'a karşı uluslararası tahkime gitme hakkı doğacağı ve Türkiye'nin bunu değerlendirebileceği yer almıştı.

Konutta 4 projeye 1,5 milyar TL yatırım En büyük sorun nitelikli iş gücü ve enflasyon İyi ki STK'lar var dedirten sekiz proje "Kadınlar, erkeklere göre yüzde 24 daha fazla verim alıyor" AHKİB Başkanı Tekin: Fazla mal satıp, az gelir elde ediyoruz