"Nabucco Batı" Konsorsiyuma sunuldu

Abone ol



İSTANBUL - Nabucco Konsorsiyumu, Hazar gazını Türkiye-Bulgaristan sınırından Avusturya Viyana'daki Baumgarten'a ve ötesine taşıyacak olan "Nabucco Batı" doğal gaz boru hattının inşasına yönelik teklifini 16 Mayıs 2012'de Şah Deniz II Konsorsiyumu'na sundu.

Nabucco Gas Pipeline International Yönetici Direktörü Reinhard Mitschek, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Şah Deniz II Konsorsiyumu'na rekabetçi ve kapsamlı bir teklif sunduğumuza inanıyoruz. Bu teklif proje ortakları için olduğu kadar üreticiler için de 'kazan-kazan' durumu sağlıyor" dedi.

Açıklamada, Nabucco Projesi göz önünde tutularak değiştirilmiş bir boru hattı konsepti olan 'Nabucco Batı' ile, Türkiye-Bulgaristan sınırından Avrupa'daki gaz merkezine uzanacak 1.300 kilometre uzunluğunda bir boru hattı inşa edilmesinin öngörüldüğü belirtildi. İlk etapta Azerbaycan'dan gaz taşımak üzere tasarlanan boru hattının, gelecekte Hazar Bölgesi ve Ortadoğu'dan Avrupa'daki tüketici pazarları için ihtiyaç duyulabilecek gaz taşımacılığına da cevap verebilecek ölçekte olduğu kaydedilen açıklamada, "Nabucco Batı, halihazırda Nabucco baz senaryosu için geçerli olan Proje Destek Anlaşmaları, üçüncü şahıs erişim muafiyetleri ve Hükümetlerarası Anlaşma'nın oluşturduğu yasal çerçeveden yararlanacaktır ve Avrupa Birliği sınırları içinde tam olarak aynı rotayı izleyecektir" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Nabucco'nun hissedar yapısıyla ilgi şu bilgilere yer verildi:
"OMV (Avusturya), FGSZ (Macaristan), Transgaz (Romanya), Bulgarian Energy Holding (Bulgaristan), Botaş (Türkiye) ve RWE (Almanya), Her bir hissedar Nabucco Gas Pipeline International GmbH şirketinde yüzde 16,67'lik eşit paya sahiptir. Gaz sözleşmelerinin müzakeresinden hissedarlar sorumludur."

Evine saldırı düzenlenen Netanyahu'dan ilk açıklama: Hiçbir şey bizi caydıramayacak 29 Ekim'de Barselona'dan İstanbul'a direkt seferler başlıyor Vural Çelik son yolculuğuna uğurlandı İstanbul'da yarın hangi yollar trafiğe kapatılacak? Toprak Razgatlıoğlu ikinci kez Dünya Şampiyonu!