"Elektriği pahalı yatırımlar yapmadan ucuzlatabiliriz"

Cerean Enerji Genel Müdürü Onur Yazgan’a göre elektrik fiyatını düşürmenin yolu pahalı yatırımlardan değil, serbest ticaretten geçiyor

Abone ol

MEHMET KARA

Cerean Enerji Genel Müdürü Onur Yazgan, Türkiye’nin pahalı yatırımlara gerek kalmadan enerji maliyetlerini aşağıya çekebileceğini söyledi. Fiyatların ancak serbest ticaret ve rekabet ortamında düşebileceğini belirten Yazgan, bunun da elektrikte serbest tüketici limitinin sıfırlanıp ticaretin yaygınlaşmasından geçtiğini ifade etti.

Onur Yazgan, Özyeğin Grubu şirketlerinden Cerean Enerji’nin Hatay Samandağ’da bulunan Ziyaret Rüzgâr Enerji Santrali’ni bir grup gazeteciye tanıttı. Türkiye’nin rüzgâr ve güneş gibi sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynakları açısından büyük potansiyel taşıdığını belirten Yazgan, Hatay’ın Samandağ bölgesinde konumlanan Ziyaret RES’in 2010 yılında faaliyete geçtiğini belirtti.

Yazgan’ın verdiği bilgiye göre 2.5 megawatt’lık (MW) güce sahip toplam 26 türbinden oluşan Ziyaret RES, ayda ortalama 20 milyon kWh elektrik üretiyor. Bu üretim, 130 bin nüfusa sahip Hatay’ın Samandağ ilçesinin tüm elektrik ihtiyacını karşılıyor. Cerean’ın Türkiye’nin en büyük rüzgâr elektriği üreticilerinden biri olduğunu belirten Yazgan, “Sürdürülebilir enerjinin en büyüğü olmayı hedefl iyoruz” dedi.

Fiyatları sadece ticaret düşürür

Elektrik talebi sürekli arttığı için üretime yönelik ciddi yatırımlar yapıldığını anlatan Yazgan şunları söyledi:

“Elektrik alanında proje geliştiren, yatırım yapan, inşaatı gerçekleştiren ve tüm bu süreçleri denetleyenlerin hepsi de ister ki bu sektöre devamlı para aksın. Tüm bu bütünün içinde tek bir fonksiyon vardır ki fiyatları düşürür. Bu da ticaretin ve rekabetin artmasıdır. Çünkü aradaki fyat farklarından para kazananlar onlardır. Olmayan elektrik en pahalı elektriktir ama rekabete açılması halinde doğalgaz ve elektrik fiyatlarının daha hızlı düşebileceğini düşünüyoruz.”

Pahalı yatırımlar yapmak şart değil

Arz yeterliliği birincil önemde olsa da, tek önceliğin bu olmaması gerektiğini belirten Onur Yazgan, “Pekçok santrali yüzde 25 verimlilikle çalıştırırken, gidip daha pahalı kaynaklardan elektrik üretmek için yatırımlar yapıyoruz” dedi. Yazgan şöyle devam etti: “Oysa pahalı yatırımlara gerek kalmadan enerji maliyetleri düşürülebilir. Verimliliğin artması ve tasarruf tedbirlerinin yanında, ticareti geliştirecek faaliyetlerin, daha şeff af ve rekabetçi bir enerji piyasası yaratılmasınının, ülkenin enerji maliyetlerinin uzun vadede düşürülmesine katkısı olacağına inanıyoruz.”

Onur Yazgan, elektrik ticaretinin yaygınlaşmasını, bunu sağlamak için de serbest tüketici limitinin mevzuatta öngörüldüğü şekilde 2015’te sıfırlanmasını istediklerini anlattı. Devletin ürettiği elektriğin de tümüyle serbest ticarete konu olması gerektiğini savunan Yazgan şöyle dedi:

“Kamunun elindeki Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) şu anda ürettiği elektriğin tamamına yakınını devlete satıyor. Bu yüzden referans fiyat oluşamıyor. Bunun satışı, kamuoyuna açık olmayan sözleşmelerle dağıtım şirketleri ve devlet şirketleri arasında gerçekleşiyor. Sektörün rekabete açılması için devletin ürettiği tüm elektriğin, sadece dağıtım şirketlerine ve yine devletin toptan şirketi olan TETAŞ’a değil, rekabetçi, şeff af ihalelerle tüm tedarik şirketlerine satılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Elektriğiniz 2 yıl hiç zamlanmayabilir

Fiba Holding (Özyeğin Grubu) çatısı altında faaliyet gösteren Cerean Enerji, serbest tüketici statüsündeki elektrik abonelerini kendine çekmek için “Zamsız elektrik” kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesinde, aboneliklerini Cerean’a taşıyan serbest tüketiciler, elektrik fiyatlarında iki yıl süresince sabit fiyat garantisi elde edecek. Kampanyadan şu anki tarifelerle ayda 133 TL ve üstü elektrik faturası ödeyen, dijital sayaç sahibi aboneler yararlanabilecek. 2007’den bugüne elektrik fiyatlarının konutlarda yüzde 143, işyerlerinde yüzde 102 arttığına dikkat çeken Cerean yetkilileri, sadece son iki yılda ise konutlarda yüzde 34.5, iş yerlerinde yüzde 24 zam geldiğini vurguladı. Artan döviz fiyatlarının önümüzdeki dönemde de elektriğe zam geleceğinin sinyallerini verdiğine dikkat çeken Cerean yetkilileri, “zamlanmayan elektrik” kampanyasından yararlananların bu riski üstlerinden atacağının altını çizdi.

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu