Özelleştirmeye 6,3 milyar TL 'enerji' katkısı

ÖİB verilerine göre enerjide son bir yılda toplam 6 milyar 295 milyon liralık özelleştirme ihalesi gerçekleştirildi.

Abone ol

Türkiye'nin yatırım portföyüne katkısını sürdüren enerji sektöründe, son bir yılda toplam 6 milyar 295 milyon liralık özelleştirme ihalesi gerçekleştirildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, geçen yıl toplam 532 megavat kurulu güce sahip 9 hidroelektrik santralinin özelleştirme süreci tamamlandı.

Söz konusu santrallerin özelleştirilmesinden 3 milyar 102 milyon lira gelir elde edildi. 2 milyar 703 milyon lira bedelle özelleştirilen 8 hidroelektrik santralinin devir işlemleri ise sürüyor. Bu santrallerin toplam kurulu gücü 482 megavat düzeyinde bulunuyor.

Böylece, Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait bin 14 megavatlık kapasite için toplamda 5 milyar 805 milyon liralık özelleştirme rakamına ulaşıldı.

20 Ekim 2016'da ihalesi yapılan ve 490 milyon lira karşılığında Zülfikarlar Holding'e devredilen Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ'den (TPPD) elde edilen özelleştirme geliri de eklendiğinde, sektörde toplamda 6 milyar 295 milyon liralık ihale işlemi gerçekleştirilmiş oldu.

366 megavat daha özelleştirilecek

Enerjide 366 megavatlık kapasitenin özelleştirilmesi için ise hazırlıklar sürüyor. Özelleştirme İdaresi tarafından yürütülen hazırlıklar EÜAŞ'a ait 9 yeni santrali kapsıyor.

Bu santraller, Kepez, Yenice, Kesikköprü, Derbent, Çamlıgöze, Seyhan 1, Seyhan 2, Yüreğir ile daha önce ihalesi ertelenen Çamlıca 1 hidroelektrik santrali. Bunlardan ilk olarak Ankara'da bulunan ve 38 megavat kapasiteye sahip olan Yenice santralinin özelleştirilmesi planlanıyor.

Çayırhan özelleştirmesinden 1,1 milyar dolar

Özelleştirme işlemleri gerçekleştirilen hidroelektrik santralleri ve TPPD'nin yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının stratejisi kapsamında yerli kömür sahalarının da özelleştirme işlemleri yapılacak.

Bu kapsamda, açık eksiltme usulüyle yapılan ilk ihale olma özelliğini taşıyan Çayırhan B sahası ve santraliyle Türkiye'de 1,1 milyar dolarlık yatırım yapılması öngörülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın "Milli Enerji ve Maden Stratejisi" çerçevesinde önümüzdeki dönemde yeni kömür sahalarının da özelleştirilerek 30 yıllık süreyle sektöre devrinin yapılması planlanıyor. Bu kapsamda devredilecek sahalarda 7-8 bin megavat daha yerli kömürden elektrik üretecek santral kapasitesinin oluşturulması için orta vadede toplam 8-10 milyar dolar seviyesinde yeni yatırım yapılması bekleniyor.

Devlet, 78 santral sattı 40 milyar gelir sağladı

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı