Otomobilinizi nasıl daha verimli kullanırsınız?

“Enerji Verimliliği Derneği”nin Enerji Verimli Ulaşım Projesi kapsamında otomobil yarışçısı Ethem Genim, kış mevsiminde otomobillerimizi nasıl verimli kullanabileceğimizi anlatıyor

Abone ol

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Günümüzde, özellikle büyük şehirlerde hemen her evinin önünde park etmiş bir otomobil var. Toplu taşıma yoğun olarak kullanılsa da hala çok sayıda insanın tercihi, trafiğe kendi otomobilleriyle çıkmak. Bu nedenle yakıt ve bakım masrafları aile bütçesini zorlayan bir duruma gelebiliyor. 

Özellikle kış mevsiminde araçlarımızı nasıl daha verimli kullanabiliriz? Hem ülke ekonomisi hem de ailemizin ekonomisi için otomobilimizi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Ülkemizde ulaştırma sektöründe, verimlilik sağlayıcı çalışmaların ortaya koyulması ve bu alanda tüketilen enerji miktarının düşürülmesi konularında çalışma yapan “Enerji Verimliliği Derneği” nin projelerinden Enerji Verimli Ulaşım bu sorulara cevap veriyor. Proje kapsamında otomobil yarışçısı Ethem Genim, kış mevsiminde otomobillerimizi nasıl verimli kullanabileceğimizi anlattı.

İşte Ethem Genim'in önerileri...

Yumuşak sürüş tasarruf sağlar

İlk çalıştırmada gaza basmaya gerek yok. Vites boşa alınmalı ve debriyaja basılmamalı; çünkü bu sırada debriyaj, basınçlı yağ ile yağlanmadığından aşınma fazla olur. Yeni nesil araçlarda araç park halinde iken motoru ısıtmaya gerek yok. İlk çalıştırmadan sonra sürücü yumuşak bir şekilde hareket etmeli. Yumuşak sürüş motoru çok daha çabuk bir şekilde istenen ısıya getiriyor. Park halinde iken motorun ısıtılması ortadan kalktığı için yakıt ve zaman tasarrufu sağlanmış olur.

Üst bagaj yakıt tasarrufunu azaltır

Üst bagajınızı kullanmıyorsanız sökün. Kış aylarında kayak malzemeleri, taşıma aparatları kullanılmadığında sökülmelidir. Üst bagaj araçların aerodinamik etkinliğini olumsuz etkiler. Sürtünmeye neden olarak yakıt tasarrufunu azaltır. Kış şartlarında olabildiğince yoğun trafikten kaçınmak gerekir. Çünkü yoğun trafikte dur-kalk çok olacaktır. Fren ve debriyaj kullanımı artacaktır. Bu ise yakıt tüketimini ciddi şekilde artırmanın ötesinde, fren balataların, disklerin ve lastiklerin de aşırı yıpranmasına neden olacaktır. Kış aylarında araçların güvenli bir şekilde yola çıkması için; aracınıza mutlaka kış lastiği taktırın ve aracın bakımını yaptırın. Kış aylarında yolda kalmamak için akü kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifriz kullanılmalıdır. Antifriz, kışın soğutma sisteminin donmasını önler. Soğuk ve yağışlı havalarda görüşün net olması ve görüş kalitesinin azalmaması için sileceklerinizin yeni olması önemlidir. Silecek suyunuzun, cam yıkama sistemini sıfır dereceye kadar donmaktan koruyan alkol içermeyen uygun bir cam silecek sıvısı olmasına dikkat edilmelidir. Yola çıkmadan önce çocukların güvenliğini veya çocuk koltuklarının uygun şekilde yerleştirip yerleştirilmediğini iki kez kontrol edin. Çocuğunuzun, her seyahat esnasında güvenli bir şekilde bağlanmış olmasının ne kadar önemli olduğunu anlamasına yardımcı olun. Siz araba kullanırken onların bunu yapmayacaklarından emin olamayacağınız için, çocuğunuza, emniyet kemerini açıp kapatmayı mümkün olduğunca geç öğretin.

Doğru vites değiştirin

Doğru vites değişimi verimli sürüşün en temel bölümüdür. Vites değişimi öyle bir yapılmalıdır ki motor yeni vites ile başa çıkabilmelidir. Trafikte bunun anlamı şöyle; Dizellerde bin 500-2 bin devir arası, benzinlilerde 2 bin – 2 bin 500 devir arası vitesinizi değiştirin. Bunun yanı sıra; en üst vitese yumuşak ve seri bir şekilde ulaşılması gerekiyor. Bu arada yeni nesil şanzımanlar yağ pompası ile yağlanıyor. Vites boş konumda iken pompa yağlamayı yetiştiremiyor ve şanzımanda ilave aşınmalar oluyor.

Sivas'ta 10 dakika arayla iki deprem! CHP'li Gürer'den en düşük emekli aylığı teklifi Malatya depremi sonrası yüzlerce binada hasar Konutta 4 projeye 1,5 milyar TL yatırım TSE, Fatih'teki tarihi Şeker Han'ı kiraya veriyor