Kömür aramaya tam gaz devam
Enerjide yerli kaynak kullanımı artırmayı hedefleyen Türkiye, bu yıl 4 bölgede yapacağı aramalarla kömür rezervlerini artırmayı amaçlıyor
Abone olANKARA - Enerjide yerli kaynak kullanımı artırmayı hedefleyen Türkiye, bu yıl 4 bölgede yapacağı aramalarla kömür rezervlerini artırmayı amaçlıyor. MTA, 4 bölge ve 18 ilde yapılacak kömür aramaları için 25 milyon 197 bin lira kaynak kullanacak.
Son yıllarda yürütülen arama ve rezerv geliştirme çalışmaları sonucunda kömürde ciddi bir rezerv artışı sağlayan Türkiye, bu yıl da MTA aracılığıyla yeni sahaların bulunmasına ve rezerv artışına yönelik çalışmaları sürdürecek.
MTA'nın bu yıl ki çalışmaları Orta ve Doğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Trakya Havzası ve Karadeniz Bölgesi'nde yoğunlaşacak. Kurum arama faaliyetlerinde kullanacağı 25 milyon 197 bin liralık kaynaklar kömür rezervlerini artırmaya çalışacak.
Bu kaynağın yarısına yakını Orta ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki aramalarda kullanılacak. Amasya, Çorum, Konya, Isparta, Afyonkarahisar, Ankara ve Muş'ta yürütülecek çalışmalar için 10 milyon 565 bin lira harcanacak.
Kömür aramalarının yoğunlaşacağı ikinci bölge Ege Bölgesi olacak. Ege Bölgesi'ndeki arama çalışmaları Aydın, Muğla, Denizli, Afyonkarahisar, Denizli, Burdur, Isparta'da yürütülecek. Buralardaki arama çalışmalarında 6 milyon 229 bin liralık harcama yapılacak.
Trakya Havzası'ndaki kömür aramaları Tekirdağ, Edirne ve İstanbul'da yürütülecek. Bu üç şehirdeki arama çalışmaları 5 milyon 328 bin liralık kaynakla finanse edilecek.
Bu yıl kömür aramaları yürütülecek bir diğer bölge ise Karadeniz olacak. Karadeniz Bölgesi'ndeki aramalar Kastamonu, Sinop ve Karabük'te yürütülecek. Bu şehirlerdeki arama faaliyetleri için 3 milyon 75 bin liralık kaynak kullanılacak.
Arama sonuçları yüzleri güldürdü
Türkiye'de doğal gaz ve petrol rezervleri oldukça sınırlı olmasına karşın 512 milyon tonu görünür olmak üzere yaklaşık 1,3 milyar ton taşkömürü ve 13,4 milyar tonu görünür rezerv niteliğinde toplam 13,9 milyar ton linyit rezervi bulunuyor.
Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde, MTA'nın sorumluluğunda ve ETİ Maden, TPAO, EÜAŞ, TTK ve DSİ'nin de katılımıyla başlatılan "Linyit Rezervlerimizin Geliştirilmesi ve Yeni Sahalarda Linyit Aranması Projesi" kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde 2005-2012 yıllarını kapsayan dönem içinde önemli rezerv artışları sağlandı.
Böylelikle, uzun yıllardır 8,3 milyar ton olarak bilinen linyit rezervleri 2013 yılı itibariyle toplam 13,9 milyar tona ulaştı.
Hedef yılda 12 milyar doları Türkiye'de tutmak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı açıklamada, Türkiye'de son 8 yılda 1,2 milyon metre sondaj yapılarak 11 yeni kömür sahası keşfedildiğini söyledi.
Yeni bulunan sahalarla linyit rezervine toplamda 6,8 milyar tonluk ilave olduğunu ifade eden Yıldız, bunun Türkiye'nin linyit rezervlerinin yüzde 82 artması anlamına geldiğini belirtti.
Türkiye'deki linyit rezervlerinin elektrik üretimine dönüşmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Yıldız, "2023 yılında elektrik üretimimizin üçte birini kömürden karşılamayı planlıyoruz. Ülkemizdeki bütün yerli kömürlerimizin termik santrallere dönüşmesiyle yıllık en az 12 milyar dolarlık doğal gaz ithalinin önüne geçmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.