Karadeniz Holding, Lübnan’ı 2015’e kadar aydınlatacak

Karadeniz Holding, Lübnan'a elektrik vermeye başladı. Firma filosundaki bir başka gemi ile haziran ayında da enerji tedarik etmeye başlayacak.

Abone ol

Mehmet KARA

BEYRUT - Karadeniz Holding, enerji filosuna ait 'Karadeniz Powership Fatmagül Sultan' gemisi, Lübnan'nın enerji hattına bağlanarak, elektrik vermeye başladı. Gemi ile Lübnan enerji hattına aktarılan enerjinin 188 MW olduğu belirtildi. Önceki gün, enerji tedarikinin başlaması nedeniyle Karadeniz Powership Fatmagül Sultan'ın bağlı olduğu Beyrut'taki Zouk Santrali'nde kutlama töreni düzenlendi.

Öte yandan, Karadeniz Holding, Lübnan'a filosundaki bir başka gemi ile haziran ayında da enerji tedarik etmeye başlayacak. Geminin Jiyeh Santrali'nin karşısında demirleyerek, enerji hattına bağlanması için hazırlıkların haziran ayında tamamlanması bekleniyor.

188 MW enerji tedarik edilecek

Törende yaptığı konuşmada tedarik sözleşmesinde belirtilen süreden önce  Lübnan enerji hattına elektrik vermeye başladıklarına dikkat  çeken Karadeniz Holding CEO'su Orhan Remzi Karadeniz  "Rekabetçi ihale süreçleri, teknik ve ticari çalışmalar, bu yolculuğu süsleyen bir dizi hazırlıklar sonunda burada siz değerli misafirlerimizin karşısındayız. İki kardeş ülke olan Türkiye ve Lübnan halkının önünde, tüm dünyanın önünde, siz değerli misafirlerimize bugün burada sözleşmemizde belirtilen zamandan bir hafta önce 188 MW elektrik üretimine başlamanın gururunu yaşıyoruz." dedi. Karadeniz, elektrik tedarik hizmetinin istihdama da katkı yaptığını belirterek "Hizmet ettiğimiz her yeni bölgede,  milyonlarca insana elektrik sağlarken, yerel ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla da o bölgedeki yetenekli insanları gemilerimizde işe alarak istihdam kapıları açıyoruz.  Ayrıca, bu projenin hayata geçmesinde verdikleri güçlü destek için başta Lübnan Hükümeti'ne, Sayın Bakanımız Gebran Bassil'e ve Lübnanlı ortaklarımıza yürekten teşekkürlerimi sunarım" diye konuştu.

Anlaşma 2015 yılına kadar geçerli

Lübnan Enerji ve Su Bakanı Gebran Bassil de Karadeniz Holding ile anlaşmanın 2015'e kadar olan dönemi kapsadığını  kaydederek "Türk powership'leri hükümet tarafından oybirliğiyle kabul edilen Elektrik Sektörü strateji belgesinin bir parçasıdır. Gemiler elektrik sorununa nihai bir çözüm değil, Jiyeh ve Zouk santrallerinin onarımı sağlanırken üç yıllık geçici bir çözüm getiriyor. Anlaşma şartlarının 2015 yılına kadar uygulanması halinde Lübnan vatandaşları 24 saat günlük elektriğe kavuşacak" değerlendirmesini yaptı.

Bassil, anlaşma süreci ile ilgili bilgi verirken "Proje birçok siyasi, lojistik ve mali engellerle karşılaştı fakat tüm zorluklara rağmen proje hedefine ulaştı. Başbakan Necip Mikati, teklif sunan şirketlerle müzakere için hükümet komitesi kurduğunda, Karadeniz o zamanki belirlenen koşullara göre seçilmişti. Bu çalışmalar şeffaflığı korumak ve yolsuzluk ihtimalini önlemek için yapıldı" diye konuştu.


Konuşmasının devamında Lübnan halkını kutlayan Bassil şunları söyledi: "Sözleşme uyarınca öngörülen tarihten iki hafta önce üretime başlayan gemi şu anda Lübnan şebekesine bağlı durumda ve şimdi 188 MW güç üretimine başlayacak. İkinci gemi 12 Haziran'dan önce Lübnan'a gelecek ve Türk powershipler tarafından üretilen toplam güç kapasitesi 270 MW'a ulaşacak."

Türkiye'deki konvansiyonel ve yenilenebilir enerji santrallerinin oluşturduğu portföyün ve önde gelen bölgesel elektrik ticaretinin yanı sıra, Karadeniz Holding'in uluslararası projeleri güçlü bir şekilde Powership'ler üzerine odaklanmıştır.
Törene katılan Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız da konuşmasında Türk şirketlerin Lübnan'a yaptığı yatırımları desteklediğini belirterek "Bu dev proje Türkiye ile Lübnan arasında genişleyen enerji işbirliğinin açık bir örneği; iki ülke arasında hala büyük bir işbirliği potansiyeli olduğuna inanıyorum. Ben mütemadiyen Türk firmalarını Lübnan'da daha fazla yatırım yapmaları konusunda teşvik ediyorum, bu anlamda Karadeniz Enerji çok güzel bir örnek oluşturdu" diye konuştu.
Törene, Lübnan Enerji ve Su Bakanı Gebran Bassil, Lübnan Devleti Elektrik Kurumu Electricite du Liban (EDL) Genel Müdürü Kamal Hayek, T.C. Beyrut Büyükelçisi  İnan Özyıldız, Karadeniz Holding CEO'su Orhan Remzi Karadeniz ve  sayıda medya mensubu, kamu görevlileri, Karadeniz Holding ve Lübnan Enerji ve Su Bakanlığı'ndan özel davetliler katıldı.




 

Sağlık Bakanlığı'nda yatırım müdürü görevden alındı EBRD'den A101'e 200 milyon dolar finansman Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi açıklaması 2025 bütçesinde harç gelirlerinden 282 milyar lira bekleniyor Prof. Dr. Fuat Keyman hayatını kaybetti