K. Irak Türkiye üzerinden bağımsız petrol ihracatına başladı

Abone ol
 
LONDRA- Sektör kaynakları, Kuzey Irak'taki Bölgesel KürtYönetimi'nin (KRG) ilk kez kendi adına dünya pazarlarına Türkiye üzerinden hampetrol ihracatına başladığını söylediler.
Bu gelişme Irak'ın tüm petrol kaynakları üzerinde tam yetkiye sahip olduğunuiddia eden merkezi Bağdat yönetimini zor durumda bırakıyor.
Kaynaklar, ham petrol ve küçük miktarlarda da kondensat ihracatının,ekonomik bağımsızlığı giderek gelişen Kuzey Irak'ın Bağdat'la arasındaki sorununçözülememesiyle yaşadığı sıkıntıyı yansıttığını belirttiler.
Her ne kadar ihraç edilen petrol miktarı küçükse de, sanayi kaynakları, maliaçıdan Bağdat'a bağımlı olmak istemeyen KRG için bu işlemin önemli bir semboliknitelik taşıdığını vurguladılar.
Sektör ve taşımacılık kaynaklarının verdiği bilgiye göre Kuzey Irak'tangelen ilk ihraç petrolü, karadan kamyonlarla Mersin limanına taşındı.
Genel Energy Başkanı Mehmet Sepil, "Kürt Bölgesel Yönetimi Tak Taksahasından ham petrol ihracatına başlamamıza izin verdi" dedi.
KRG'nin Ekim ayında kamyonla bir Türk limanına sevk ettiği hafif petrolkondensat ürününün de buradan bir aracı eliyle satıldığı biliniyor. 
 Kürt Yönetimi'nin artık kondensat ürününün yanı sıra ihracatına başladığıham petrolün çıkarıldığı Tak Tak sahasında, Londra borsası şirketlerinden olanGenel Energy'nin hisseleri var.
Bir nakliye kaynağı, yeni bir parti kondensat ürününün çok yakında açılacakbir ihaleyle satılmaya hazır olduğunu söyledi.
Bağdat hükümetinin petrol ödemelerini yapmamasına tepki gösteren KürtYönetimi, ürettiği petrolün merkezi hükümetin denetiminde olan Ceyhan boruhattından sevkini geçen ay durdurmuştu.
Sanayi kaynaklarına göre, Khor Mor doğalgaz sahasından Türkiye'ye günde150,000 varillik kondensat sevki yapılabiliyor. Tak Tak'tan gelen ham petrolsevkiyatı da şimdilik benzer küçük miktarlarda.
Buna karşılık Türkiye de yakıt sıkıntısı çeken Kuzey Irak'a rafine edilmişürünler gönderiyor.
Son bir buçuk yıl içine Kürt Yönetimi'nin Chevron ve Exxon gibi yabancı petrol şirketleriyle ikili sözleşmeler imzalaması Bağdat'ıntepkisini çekti.
Kuzey Irak yönetiminin, yabancı şirketlere Bağdat'tan daha karlı üretimpaylaşma koşulları ve daha iyi çalışma olanakları sağladığı bildiriliyor.
KRG ise, yabancı şirketlerle sözleşme yapma hakkının, 2003 yılında SaddamHüseyin iktidarının devrilmesinden sonra hazırlanan yeni anayasada yer aldığınısavunuyor.
Buna karşılık Bağdat yönetimi de geçen ay Kuzey Irak'ın, Eylül'de taahhütettiği petrol miktarını ihraç etmediği gerekçesiyle, buradaki şirketlere ödemeyapmayı durdurmuştu. 
Sağlık Bakanlığı'nda yatırım müdürü görevden alındı EBRD'den A101'e 200 milyon dolar finansman Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi açıklaması 2025 bütçesinde harç gelirlerinden 282 milyar lira bekleniyor Prof. Dr. Fuat Keyman hayatını kaybetti