Jeotermal için 250 milyon dolar kredi, 39 milyon dolar hibe
Dünya Bankası, Jeotermal Geliştirme Projesi için 250 milyon dolarlık Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası kredisi ile 39,8 milyon dolarlık Temiz Teknoloji Fonu hibesini onayladı.
Abone olDünya Bankası'ndan Türkiye'ye jeotermal desteği.
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’de uygulanacak Jeotermal Geliştirme Projesi için 250 milyon dolarlık Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) kredisi ile 39,8 milyon dolar tutarındaki Temiz Teknoloji Fonu hibesini onayladı.
Dünya Bankasından yapılan açıklamaya göre, Jeotermal Geliştirme Projesi, risk paylaşım mekanizması ile yatırımcıların risklerini azaltarak uzun vadeli finansmana erişim imkanı sağlayacak ve Türkiye’de jeotermal enerjinin geliştirilmesinde özel sektör yatırımlarını teşvik edecek.
Proje kapsamında arama ve test sondajı aşamalarını desteklemek amacıyla kaynak doğrulama için risk paylaşım mekanizması kurulacak. Elektrik santrali geliştirme aşamasını desteklemek için de kaynak geliştirme kredi olanağı oluşturulacak.
Proje için IBRD 250 milyon dolarlık kredi ve Temiz Teknoloji Fonu 39,8 milyon dolarlık hibe sağlanacak. Projenin uygulanmasında Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) ve Türkiye Sinai Kalkınma Bankası (TSKB) iki finansal aracı olacak.
IBRD tarafından TKB'ye 100 milyon dolar, TSKB'ye ise 150 milyon dolar kredi verilecek. Söz konusu bankalar ayrıca kendi kaynaklarından da projeyi destekleyecek.
TSKB’nin değişken marjlı kredisinin nihai vadesi ilk 7 yılı geri ödemesiz olmak üzere 28 yıl olarak belirlenirken, TKB’nin değişken marjlı kredisinin nihai vadesi ise ilk 10 yılı geri ödemesiz olmak üzere 25 yıl olacak.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, Türkiye’de enerji güvenliğinin sağlanması ve iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasında yenilenebilir enerji üretim kapasitesinin artırılmasının kritik önem taşıdığını belirterek, "Yenilenebilir enerji sektörü son yıllarda Türkiye’de hızla büyümektedir. Elektrik üretim türbinlerini çalıştırmak için yer altından elde edilen ısıyı kullanan jeotermal santraller ekonomik büyümeyi sürüklemek ve refahı arttırmak için düşük karbonlu elektrik sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.