Hidroelektrikte yüzde 1,5 dünya payı
Devlet Su İşleri (DSİ) Hidrolik Santraller Daire Başkanı Ali Şahin, Türkiye'nin hidroelektrikte dünyada yüzde 1,5, Avrupa'da ise yüzde 17,6'lık bir paya sahip olduğunu söyledi
Abone olSAKARYA - Sakarya Üniversitesi Üretim Araştırmaları Topluluğunca (SÜAK) kongre merkezinde düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Enerjinin Bugünü, Geleceği, Yönetimi, Teknolojileri ve Yenilenebilir Enerji" panelinde konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) Hidrolik Santraller Daire Başkanı Ali Şahin, DSİ olarak bugüne kadar 741 barajı işletmeye aldıklarını, 174 barajın yapımının da devam ettiğini söyledi.
Türkiye'nin yer üstü ve yer altı su potansiyelinin 501 milyar metreküp, bunun toplam kullanabilirlik oranının 112 milyar metreküp olduğuna dikkati çeken Şahin, "Bugüne kadar 112 milyar metreküp suyun 32 milyarını sulama, 7 milyarını içme, 5 milyarını da sanayide olmak üzere 44 milyar metreküpünü kullanıma açtık" dedi.
Şahin, dünyada elektriğin yüzde 16'sının hidroelektrikten karşılandığını belirterek, Çin'in en yüksek kapasiteye sahip ülke olduğunu, bunu Rusya'nın takip ettiğini anlattı.
Türkiye'nin hidroelektrikte dünyanın potansiyeli içerisinde yüzde 1,5, Avrupa'da ise yüzde 17,6'lık bir paya sahip olduğunu vurgulayan Şahin, "Ülkemizde yıldan yıla yapılan bir çalışmaya göre, 433 milyar kilovat/saat teorik olarak hidroelektrik potansiyelimiz olduğu görülmektedir. Bunun 216 milyar kilovat/saat kısmını teknik olarak değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı.
Şahin, hidroelektrik enerjinin toplam enerji içindeki payının yıllara göre değişiklik arz ettiğine işaret ederek, Türkiye'deki enerji artışının yılık yüzde 6 ila 10 arasında gelişme gösterdiğini, gelişen ülkelerde ise bu rakamın 2 ila 4 arasında olduğunu vurguladı.
Yüzde 6 ila yüzde 10'luk kısmın gerçekleştirilmesi için yılık 8 milyar yatırım yapılması gerektiğini ifade eden Şahin, imkan olmadığı için Hidroelektrik Santralleri (HES) yapımının özel sektör içine dahil edildiğini kaydetti.
Yıl sonunda ne kadar hidroelektrik enerji üretilecek?
Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Hidrolik Santraller Daire Başkanı Atilla Özmen ise Türkiye'de kurulu güçlerinin 62 bin 800 megavat elektrik üretiminin olduğunu belirterek, şirketin işlettiği 69 hidroelektrik santralinden 12 bin 968 megavat elektrik üretildiğini belirtti.
Atatürk Hidroelektrik Santrali'nden 2 bin 400 megavat elektrik üretildiğini, Türkiye'deki enerji üretiminin yüzde 60'ının sadece Fırat Havzası'ndan sağlandığına dikkati çeken Özmen, "2013 yıl sonu itibariyle 75 milyar megavat civarında hidroelektrik enerjisi üretimi olacak. Bunun yaklaşık 38 milyar kilovat/saatini EÜAŞ üretecek. Geri kalan bölümü, özel sektör marifetiyle üretilecek" diye konuştu.