Güneş enerjisi üretimine 'yerli' damga vuracak
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Başkanı Dr. Bayraktar, Türkiye'de yüzde yüz yerli sermaye ile güneş paneli üreten 15 fabrikaya 5 adet daha ekleneceğine açıkladı
Abone olANKARA - Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, "Türkiye'de fotovoltaik güneş panellerinden yıllık 1,2 milyar kWh elektrik üretilebilecek" dedi.
Bayraktar yaptığı açıklamada, Türkiye'de güneş enerjisinden elektrik üretiminin son yıllarda hızlı geliştiğini, ancak ülkenin potansiyeliyle kıyaslandığında yetersiz kaldığını söyledi.
15 fabrikada yerli sermayeyle güneş paneli üretildiğini, bu sene içinde 5 fabrikanın daha üretime geçeceğini ifade eden Bayraktar, bu panellerden yıllık 700 mW kurulu üretim kapasitesi ile bu fotovoltaik panellerden yıllık 1,2 milyar kWh temiz elektrik üretilebileceğini ve 630 bin ton karbondioksit eşdeğeri salınım azaltılabileceğini belirtti.
"Güneş enerjisine mevcut yatırımlarla günümüzü değil, geleceğimizi şekillendiriyoruz" diyen Bayraktar, güneş enerjisine yapılan her yatırımın, karbon salınımının azalmasına yardımcı olacağını, böylelikle düşük karbon ekonomisine katkıda bulunacağını vurguladı.
Bayraktar, güneş enerjisi üretimi için 2014'te 600 megavatlık ihale açıldığını, başvurunun 9 gigavatı bulduğunu anımsatarak, "Sayının bu şekilde artmasının sebebi, ihtiyacın farkında olunması ve çözüm önerisi de sunulması" dedi.
Türkiye'nin güneş enerjisinden sıcak su elde edilmesinde dünyada ikinci, Avrupa'da ise birinci sırada olduğunu hatırlatan Bayraktar, "Ülkemiz bunu, yüzde yüz yerli yatırım ve devlet teşviki olmadan yaptı. Bu, Türk insanının aynı başarıyı elektrik üretiminde de gösterebileceğine işaret ediyor" diye konuştu.
"Eğitim şart"
Bayraktar, güneş enerjisi sistemlerini kuran tekniker ve ustaların, mesleki yeterlilik konusunda sertifikalandırılması konularına öncelik verdiklerini vurguladı.
Türkiye'de önemi giderek artan güneş enerjisinin yaygın kullanımında, yenilikçi teknoloji ve uygulamaları konu alacak "SOLARTR 2014" konferansının 19 - 21 Kasım tarihleri arasında İzmir'de gerçekleştirileceğini hatırlatan Bayraktar, "Sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenecek konferansta, üniversiteden sanayiye, kamudan uygulamacıya bütün paydaşlar bir araya gelerek tüm yönleriyle sektörü ve gelişimini değerlendirilecek" dedi.
Bayraktar, dünyanın en büyük Güneş Enerjisi Isıtma Soğutma Konferansı'nın (SHC) da GÜNDER ev sahipliğinde 2015'te İstanbul'da yapılacağını kaydederek, sırasıyla SOLARTR 2014, SHC 2015, SOLARTR 2016 ve diğer tamamlayıcı etkinliklerle Türkiye'de en az 3 yıl boyunca güneşin tutulacağının altını çizdi.
Derneğin güneş enerjisine ilginin artmasıyla yapısını güncellediğini, güneş enerjisi pazarının doğru şekillenmesi ve yatırımcının doğru bilgilendirilmesi için çalıştığını dile getiren Bayraktar, çalışmaların sadece güneş enerjisiyle sınırlı olmadığını, biyogaz ve rüzgar enerjileri ile ortak çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
GÜNDER, geçen ağustos ayında da Uluslararası Enerji Ajansı Güneş Isıtma Soğutma (IEA -SHC) ve Fotovoltaik Güç Sistemleri (IEA-PVPS) çalışma gruplarında Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmıştı.