EPDK'dan sayaçlara yeni "ayar"

Tüketicilerin sayaç birleştirme ve/veya ayrıştırmaya ilişkin talepleri teknik imkansızlık durumu haricinde dağıtım şirketi tarafından yerine getirilecek, teknik imkansızlık durumunda kararı EPDK verecek

Abone ol

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararına göre, tüketicilerin sayaç birleştirme ve/veya ayrıştırmaya ilişkin talepleri teknik imkansızlık durumu haricinde dağıtım şirketi tarafından yerine getirilecek, teknik imkansızlık durumunda kararı EPDK verecek.

EPDK'nın konuya ilişkin kararı, Resmi Gazetede yayımlandı. Buna göre, tüketicilerin sayaç birleştirme ve/veya ayrıştırmaya ilişkin talepleri teknik imkansızlık durumu haricinde dağıtım şirketi tarafından yerine getirilecek. Teknik imkansızlık bulunması halinde dağıtım şirketleri bu konuda tüketiciyi yazılı olarak bilgilendirecek ve tüketici tarafından itirazda bulunulması halinde konu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna sunulacak. Kurum tarafından verilecek karara göre işlem yapılacak.

Sayaç birleştirme/ayrıştırma işlemi tüketicinin tercihine bağlı olarak dağıtım şirketine veya sertifikalı firmalara yaptırılacak.  

Tüketicinin söz konusu işlemi dağıtım şirketine yaptırması durumunda, oluşacak/oluşan maliyetleri ispat edici belgelerle tüketiciye bildirilecek ve tüketicinin maliyetlere ilişkin ödemeyi yapması durumunda birleştirme/ayrıştırma işlemleri dağıtım şirketi tarafından en kısa ve makul sürede gerçekleştirilecek. Sayaç ayrıştırması gerçekleştirilen tüketicinin, içinde bulunduğu fatura dönemini takip eden ilk fatura döneminde, birleştirilen sayaçların içerisinde bulunulan yıldan önceki yıla ilişkin toplam tüketimi üzerinden belirlenecek yeni tüketim kademesi üzerinden faturalandırılması yapılacak.

Dağıtım şirketlerinin Ar-Ge projelerine düzenleme

EPDK'nın elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin Ar-Ge projelerine yönelik kararı da Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Kurul, 28 Mayıs 2014 tarihli toplantısında, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin gelir gereksinimleri içerisinde yer alan Ar-Ge giderlerine ilişkin bütçenin kullanılması ve bu amaçla geliştirilen Ar-Ge projelerine ilişkin başvuru, onay ve izleme ile proje giderlerinin kapsamı hakkında karar aldı.

Ar-Ge faaliyetinde kullanılmak üzere tarife hesaplamalarında dikkate alınan Ar-Ge bütçelerinin, Türkiye elektrik ve doğalgaz dağıtım sistemi altyapısının uluslararası kalite standartları düzeyine ulaştırılması, sistemin işletimine yönelik teknoloji geliştirilmesi, bilgi üretilmesi, yenilik yapılması, yerlilik oranının, verimliliğin ve hizmet kalitesinin artırılması, kayıpların ve maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla kullanılması esas olacak.  

Ar-Ge projeleri yeni bir ürün, sistem veya tasarım geliştirme odaklı olabileceği gibi dağıtım şebekesine yönelik en iyi dünya uygulama örnekleri araştırılarak bu uygulamaların Türkiye'de gerçekleştirilmesini sağlamak amaçlı da olabilecek. Ar-Ge projesinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan her türlü gider (danışmanlık, eğitim, belgelendirme, ulaşım, ekipman) Ar-Ge bütçesinden karşılanacak. Projenin yürütülmesiyle ilgili olmayan eğitim ve belgelendirme giderleri, Ar-Ge bütçesinden finanse edilmeyecek. Ar-Ge faaliyeti için yapılan genel harcamalarla başvuru aşamasında reddedilen projelerle ilgili giderlerin ilgili dağıtım şirketinin Ar-Ge bütçesinin yüzde 5'ine kadar olan kısmı Ar-Ge bütçesinden finanse edilecek.

Ar-Ge proje başvuruları her yıl ocak ve temmuz ayları içerisinde yapılacak ve ocak ayı içerisinde yapılan başvurular en geç mart sonuna kadar, temmuzda yapılan başvurular en geç eylül sonuna kadar karara bağlanacak. Dağıtım şirketleri bireysel Ar-Ge projeleri için tek başına başvuruda bulunabileceği gibi birden fazla şirketin bir araya gelerek oluşturacağı ortak Ar-Ge projeleri için birlikte de başvuruda bulunabilecek. Yatırım niteliği taşıyan projeler Ar-Ge projesi olarak kabul edilmeyecek. AB, TÜBİTAK ve benzeri kurumlar tarafından sağlanan fonlar kapsamında yürütülen Ar-Ge projelerinden belirlenen kapsamda olanlar, komisyon incelemesine gerek kalmaksızın Ar-Ge projesi olarak onaylanacak. Bu projelerin fonlarla desteklenen bütçesi dışında kalan kısmı dağıtım şirketlerinin kendi Ar-Ge bütçesinden karşılanacak.  

Ar-Ge projelerinin yürütülmesi aşamasında veya gerçekleştirilmesi sonucunda fikri ve sınai mülkiyete konu olabilecek bir buluş (patent, faydalı model), endüstriyel tasarım, eser, entegre devre topografyaları ve teknik bilgi gibi bir fikri ürün ortaya çıkması halinde, çıkması muhtemel fikri ve sınai tüm haklar ilgili projenin sahibi şirket veya şirketlerin tasarrufunda olacak. Bu kapsamdaki tüm Ar-Ge projelerinin yürütülmesi aşamasında veya gerçekleştirilmesi sonucunda elde edilen teknik bilgi ve üretilen modeller Kurum tarafından da kullanılabilecek.  

Öte yandan EPDK'nın "Kaçak ve Usulsüz Elektrik Enerjisi Kullanılması Durumunda Yapılacak İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslar" ile "Güvence Bedelleri ile Uygulamaya İlişkin Usul ve Esaslar" başlıklı kararları yürürlükten kaldırıldı.

'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı