Enerjinin 'kredisi yüksek'

Bankaların enerjiyle ilgili sektörlerde kullandırdığı kredilerin hacmi 1 yılda yüzde 32 arttı. Sektöre yönelik toplam kredi hacmi mayıs sonu itibariyle 66 milyar 716 milyon 936 bin lirayı buldu

Abone ol

ANKARA -  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye'de son yıllarda artan enerji yatırımları, bankaların kullandırdığı kredilerin sektörel dağılımında da kendini gösterdi.

Enerjide yeni yatırımları hayata geçirmek isteyen ya da varolan yatırımlarını geliştirmeyi hedefleyen yatırımcıların bankaların kapısını çalmasıyla sektördeki kredi hacmi ciddi bir artış kaydetti. Bankaların enerji yatırımları için kullandırdığı kredilerin hacmi mayıs ayı sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 32 arttı.

Bankaların, "enerji üreten madenlerin çıkarılması", "nükleer yakıt, petrol rafineri ve kok kömür üretim sanayi" ve "elektrik, gaz ve su kaynakları üretim dağıtım sanayi" alanlarında geçen yılın mayıs ayında 50 milyar 430 milyon 85 bin liraya ulaşan kredi hacmi, bu yılın aynı ayında 66 milyar 716 milyon 936 bin liraya çıktı. Böylece yıllık bazda kredi hacmi 16 milyar 286 milyon 851 bin lira büyüdü. 

Enerji sektöründe kredi hacminin en fazla büyüdüğü alan elektrik, gaz ve su kaynakları üretim dağıtım sanayi oldu. Bu alanda Mayıs 2013'te bankaların kullandırdığı kredi hacmi 38 milyar 131 milyon 352 bin lira iken Mayıs 2014'te bu miktar 52 milyar 293 milyon 3 bin liraya çıktı. Elektrik, gaz ve su kaynakları üretim dağıtım sanayine yönelik yatırımlar için kullandırılan kredinin hacmi söz konusu dönemde yüzde 37 büyüdü.

Enerji üreten madenlerin çıkarılmasına yönelik işlerdeki kredi hacmi geçen yılın mayıs ayında 6 milyar 41 milyon 51 bin lira iken bu yılın aynı döneminde bu miktar 7 milyar 442 milyon 955 bin liraya çıktı. Bu kapsamdaki işlere yönelik kullandırılan kredinin hacminde söz konusu dönemde yaklaşık yüzde 23 artış kaydedildi.

Nükleer yakıt, petrol rafineri ve kok kömür üretim sanayine yönelik kredi hacmi geçen yılın mayıs ayında 6 milyar 257 milyon 682 bin lira iken bu yılın aynı döneminde bu rakam 6 milyar 980 milyon 978 bin liraya yükseldi. Bu alandaki kredi hacmi 1 yıllık dönemde yaklaşık yüzde 12 arttı.

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu