Enerji güvenliğine üniversite eli

İzmir Ekonomi Üniversitesi, şirketlerin enerji güvenliğini ölçümleyecek.

Abone ol

İZMİR (DÜNYA)  - Enerji tüketiminde dışa bağımlılığı her geçen artan Türkiye’de, İzmir Ekonomi Üniversitesi akademisyenleri, şirketlerin enerji güvenliğini ölçümleyecek.

Türkiye’de faaliyet gösteren ilk 500 sanayi kuruluşunun enerji alanındaki farkındalığı, kurumsal stratejisi ve hükümet tarafından belirlenen enerji politikalarına ne kadar uyumlu çalıştığı belirlenecek. "Türkiye Sanayi Kuruluşlarının Enerji Güvenliği Algısı: Sanayi Strateji Belgesi ve Enerji Politikalarına Uyum Araştırması"  başlığını taşıyan çalışmada, Türkiye’nin her yıl 60 milyar doları bulan enerji ithalatı ile sonuçlanan dışa bağımlılığın azaltılması için çözüm yolları, sanayi – üniversite işbirliği ile aranacak.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Araştırma Projeleri Direktörlüğü tarafından fonlanan projede, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan ilk 500 endeksi içinde yer alan şirketlerde birebir görüşmeler yapılacak, anketler uygulanacak. İEÜ bünyesinde çalışan akademisyenler ve doktora öğrencileri tarafından oluşturulan 7 kişilik bir proje grubunun gerçekleştireceği çalışmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak.

Projenin yöneticiliğini üstlenen ve İEÜ Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, Dünya Bankası istatistiklerine göre Türkiye’nin enerji tüketimindeki yabancı kaynaklara olan bağımlılığının 2012 yılı sonu itibariyle yüzde 74’e çıktığını belirterek, "Bu bağımlılık, ülkemizin yıllık toplam 60 milyar dolar enerji ithalatı yapmasıyla sonuçlanıyor. Buna paralel olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre ise, 2007-2012 yılları arasında sanayide birim fiyat artışı elektrikte yüzde 103, doğal gazda ise yüzde 60 olarak gerçekleşmiştir. Tam da bu noktada, enerji güvenliğini sağlamak hükümet ve politika yapıcıların gündeminde öncelikli bir konu haline gelmektedir" dedi.

‘İlk 500 sanayi firmasında farkındalık yaratacağız’

Sanayi sektörünün enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 35’ini gerçekleştirdiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Biresselioğlu, projenin çıkış fikrinde sektörün enerji strateji ve politikalarına yönelik geliştirdiği operasyonel ve stratejik uygulamaların ortaya çıkarttırılması olduğunu söyledi. Bu durumun önemine akademik bir bakış açısıyla dikkat çekmek, üniversite – sanayi işbirliği çerçevesinde vurgulamak istediklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Biresselioğlu, şöyle konuştu: "Bu projeyle, Türkiye’de faaliyet gösteren ilk 500 sanayi kuruluşunun yani ISO 500’de yer alan firmaların farkındalık, kurumsal strateji ve hükümet tarafından belirlenen enerji politikalarının, firma, kurum ve kuruluşlar tarafından belirlenen politika ve stratejiler ile ne derece uyumlu olduğunu belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, projeyle sosyal bilimler alanında yapılan enerji çalışmalarının gelişimine de hiç kuşkusuz katkı sağlayacağız."

Sağlık Bakanlığı'ndan 'Yenidoğan çetesi' açıklaması! Hastanelere inceleme 2025 bütçesinde harç gelirlerinden 282 milyar lira bekleniyor Prof. Dr. Fuat Keyman hayatını kaybetti Aksaray-Ankara yolunda feci kaza: 6 ölü, çok sayıda yaralı Netflix'in dünya genelindeki abone sayısı belli oldu