Elektrikte yüzde 15 fark isyanı

EPDK'nın aralıkta uygulamaya başladığı "tedarikçi değiştiren yüzde 15 fark öder" düzenlemesinin değiştirilmesini isteyen sanayici, yeni taslaktan da memnun değil.

Abone ol
Melih KOCAGİL
 
İSTANBUL - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) geçtiğimiz aralık ayında başlattığı "Devletten özel sektör tedarikçilerine geçen, geri dönerse yüzde 15 fark alırım" uygulaması
sanayicide tepki aldı. Sanayiciler sıkı rekabet ortamında elektrik maliyetlerinin karlılıklarında
önemli bir değişken olduğunu belirterek, "Uygun fiyatlı tedarikçiye serbest rekabet koşulları
içinde geçebilmeliyiz. Bu, bizim için enerji sürekliliği açısından da çok önemli" diyor. Yüzde 15'lik bir fark sanayiciyi elektrikte en uygun tedarikçiyi seçme konusunda zorluyor. İşte düzenleme yönelik sanayicilerinbaşlıca eleştirileri:
 
'Hareket alanımız kısıtlandı'
 
DÜNYA'nın görüştüğü firmalar, "Biz özel sektör ile 3 aylık sözleşmeler imzalıyorduk. Daha sonra devlete döndüğümüzde sözleşmemiz iptal edilmiyordu. EPDK'nın geçtiğimiz aylarda aldığı karar nedeniyle hareket alanımız kısıtlandı. Hem bu durum  serbest rekabet kurallarına da aykırı" şeklinde görüş bildirdi. Özel sektörün çok uzun süre sözleşme yapmaya yanaşmadığını ifade eden firmalar buna neden olarak yaz aylarında klima kullanılması nedeniyle elektrik tüketiminin ve dolayısıyla fiyatın artmasını gösterdi. Değişiklik de tatmin etmedi Sanayicilerin uygulama sonrası verdiği tepki EPDK'yı kısa süre önce harekete geçirdi. Uygulamanın değişmesi için talepler ciddi düzeyde artınca EPDK yeni taslak metin hazırladı. Buna göre bir tedarikçiden elektrik almaktan vazgeçen ve ana tedarikçiye geçeceğini üç ay önce bildirip 1 yıl boyunca dağıtım şirketinden enerji alacağını taahhüt eden serbest tüketicilere bu kararın uygulanmaması gündeme geldi. Ancak getirilmesi planlanan bu değişiklik de sanayiciyi pek memnun etmemiş gözüküyor. EPDK'nın 1 yıl boyunca kendilerini bağlayacağını ifade  eden sanayiciler, "Eğer böyle birkarar çıkarsa serbest hareket etmemiz zorlaşır. Rekabette geriye düşeriz" uyarısında bulunuyor.
 
'Rekabet kurallarına uymuyor'
 
Bazı perakendecilerin kendilerine yüzde 30'lara kadar indirim sağladığını aktaran firmalar, "Biz cesaret edip gidemiyoruz. Yarın bu şirketler elektrik vermiyorum derse ne olacak. O zaman biz ne yapacağız? Bu iş istediğim fiyattan elektrik veririme kadar gider. Bu tehlikeye dikkat çekmek istiyoruz. Özel sektör 2.5 aylık teminat istiyor. kullanmadığım elektriğe neden teminat mektubu vereyim. EPDK, tarafından bunun düzeltilmesi gerek 30 gün kullandığınızın faturası geliyor. Maksimum ödeme süresi de 10-15 gün, toplam 45 günü geçmemesi gerekir.Yeni çıkan yönetmeliğin hiç bir şekilde ne serbest tüketiciyle, ne rekabet kurallarıyla mantığı kalmadı. Sanayici mağdur ediliyor" ifadelerini kullandılar.
 
'Üreticiye de zarar veriyor'
 
Yeni taslak sayesinde tepkilerin azaltılmaya çalışıldığını belirten firmalar, "Ben 1 yıl bir yere gidemeyeceksem bu değişikliğin  hiçbir anlamı yok. Rekabet açısından biz serbest hareket edebilmeliyiz. Bu taslak özel elektrik  üreticilerine de zarar veriyor. Ana tedarkçi elektriğin Merkez Bankası gibi görev yapmalı gidip dönmek serbest olmalı bu sayede sanayici daha uygun koşullarda elektirik temin etsin" şeklinde konuştular.
 
1 Ocak'ta yürürlüğe giren 4190 No'lu karar ne diyor?
 
"Diğer tedarikçilerden enerji satın alan serbest tüketicilerin görevli perakende satış şirketlerine dönmesi halinde uygulanacak  perakende satış fiyatlarıyla ilgili aşağıdaki Kararın alınmasına karar verilmiştir. Son kaynak tedariği kapsamında perakende satış sözleşmesi ile görevli perakende satış şirketinden elektrik enerjisi satın alınması halinde, enerji alımının başladığı perakende satış tarife dönemi ve bir sonraki perakende satış tarife döneminde uygulanacak perakende satış fiyatı, son kaynak tedariği kapsamında enerji satın alan tüketicinin içinde bulunduğu abone grubuna ilişkin serbest tüketici olmasına rağmen tedarikçisini seçmeyen tüketiciler için onaylanmış olan perakende satış fiyatının (aktif enerji bedelinin) %15 fazlası olarak hesaplanan 1 fiyattır."
Sağlık Bakanlığı'nda yatırım müdürü görevden alındı EBRD'den A101'e 200 milyon dolar finansman Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi açıklaması 2025 bütçesinde harç gelirlerinden 282 milyar lira bekleniyor Prof. Dr. Fuat Keyman hayatını kaybetti