Düşey eksenli rüzgar türbini geliştirdi
NRE Enerji firmasının sahibi Serkan Özkan, Yeni Nesil Düşey Eksenli Rüzgar Türbini geliştirdi. Özkan, kolay taşınabilir özelliklere sahip türbinin, her türlü arazi şartlarında kurulup elektrik üretebileceğini vurguladı.
Abone olDuygu ŞAHİN DURMAZ
ANTALYA - Antalya’da yenilenebilir enerji, savunma sanayi sistemleri, endüstriyel tasarım alanlarında yaklaşık 18 yıldır Ar-Ge çalışmaları yürüten NRE Enerji firmasının sahibi Serkan Özkan, Yeni Nesil Düşey Eksenli Rüzgar Türbini geliştirdi. Ar-Ge sürecini tamamladıkları proje kapsamında ilk prototip düşey eksenli rüzgar türbinini imal ettiklerini ifade eden Özkan, seri üretime yönelik tesis kurmak için finansman sağlayacak yatırımcı aradığını söyledi.
Ailesi ‘melek’ yatırımcısı oldu
Kendi projelerini hayata geçirebilmek için 7 yıl çalıştığı Dubai’deki Sharaf Yacht firmasından ayrılarak Türkiye’ye döndüğünü belirten Özkan, “2010’dan itibaren çalışmalarımı hızlandırdım. Düşey eksenli rüzgar türbini projemin tasarımlarını tamamladım. Ardından ailem melek yatırımcım oldu ve tüm öz sermayemi, evimi dahi ipotek ettirerek bu işe yatırdım. 2013 yılında ise kendi şirketimi kurdum” dedi.
2 buçuk metrelik ilk ürünü geliştirdi
Kalıplama ve prototip türbini üretme aşamalarında bürokratik ve finansal zorluklarla karşılaştıklarını vurgulayan Özkan, Ar-Ge sürecini tamamlayıp 2.5 metrelik prototipini ürettikleri türbini, finansal sıkıntılar nedeniyle seri üretime geçirip piyasa sunamadıklarını ifade etti. Özel sektörde kendilerini destekleyeceğini söyleyen yatırımcı görünümlü bazı firmalar tarafından dolandırıldıklarını aktaran Serkan Özkan, “Bazı kamu çalışanları ise bizim vizyonu ve katma değeri yüksek çalışmalarımızın değerini anlamadı, destek başvurularımızı prosedürlere uymadığı gerekçesiyle kabul etmedi. Bu süreçte 7 yıl kaybettik ancak hala yılmadık” diye konuştu.
Verimlilik konusunda iddialı
Türkiye’nin ilk ve tek milli düşey eksenli rüzgar türbini olarak nitelendirdiği ürünün konvansiyonel türbinlere kıyasla çok daha düşük maliyetli olduğunu kaydeden Özkan şunları söyledi: “Ses çıkarmaz, hayvanlara ve doğaya zarar vermez. Kendi enerjisini depolayabilir. Yüksek hızlardaki hava akımları türbininin çalışmasına engel olmaz. Şiddetli hava koşullarında bile dayanıklıdır. Düşük şiddetteki (1,5 m/saniye) rüzgar hızlarında bile startör olmadan çalışabilir.”
Kolay taşınabilir özelliklere sahip türbinin, her türlü arazi şartlarında kurulup elektrik üretebileceğini anlatan Özkan “Çok yüksek temel atma maliyeti gerekmez. Düşük bütçelerle bir evin ihtiyacını karşılayabilecek bir türbin. Yeni nesiller için yeşil enerji imkanı sunuyor” dedi.
YÜZEN RÜZGAR TÜRBİNİ DE TASARLADI
Katar Ekon Denizler İçin Yüzen Düşey Eksenli Rüzgar Türbini de geliştirdiğini belirten Serkan Özkan, “Kız kardeşim Esra Özkan ile Güney Kore’de altın madalya ödülü kazandığımız bu proje, deniz yüzeyindeki rüzgarı elektrik enerjisine dönüştürmemizi sağlıyor. Teknelerle istenilen adaya, yalıya doğru sürüklenebilen mobil türbinimiz, aynı zamanda bir yapay ada görevini de üstlenebiliyor. Kendi yerli enerji kaynaklarımızı değerlendirmenin Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da çok önemsediği bir konu olduğunu düşünüyorum. Enerji Bakanlığımızdan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdan ve TÜBİTAK, ASELSAN gibi ilgili kurumlarımızdan ya da özel sektörde milli yatırım düşüncesi olan şirketlerden projemizin seri üretimi noktasında destek bekliyoruz.”