Dünya enerjide kararlılığı yakalayamadı

Dünya Enerji Konseyi raporuna göre enerji sistemleri sürdürülebilir olmaktan hala çok uzak.

Abone ol
DOHA -- Dünya Enerji Konseyi (WEC) yıllık Enerji Sürdürülebilirliği İndeksi’ne göre, değerlendirmeye tabi tutulan 90’dan fazla ülkenin büyük bölümü tam anlamıyla sürdürülebilir enerji sistemleri elde etmenin hala çok uzağında bulunuyor.
 
WEC’in 2012 World Energy Trilemma raporu "Gerçekçi olma zamanı– sürdürülebilir enerji politikası davası" kapsamında yer alan ve Doha’da COP-18’de açıklanan İndeks, ülkeleri iklim ve enerji performanslarına göre sıralamaktadır.Rapora göre çoğu ülke WEC’in ‘enerji trilemması’ olarak adlandırdığı durumun yarattığı, birbirleriyle çakışan farklı baskılar arasında bir denge yakalamayı hala başaramadığını gözler önüne seriyor.
 
Ayrıca araştırma grubu, WEC’in küresel endüstri lider topluluğuyla da röportaj yaparak dünyada bulunan 7 milyar kişiye sürdürülebilir enerji sağlamak üzere karar mercilerinden neler beklendiği konusunda bilgi aldı.
 
Joan MacNaughton, Araştırma Yürütücü Başkanı:
 
"Son tahlilde, pratikte nelerin işe yaradığını ve hayati önem taşıyan yatırım kararlarını kimin vereceğini en iyi anlayan taraf iş topluluğudur.Şimdi hükümetlerden bu rapor üzerinde çalışmalarını ve iş topluluğuyla bir araya gelerek istenen sonuçları sağlayacak olan açık, şeffaf ve tutarlı politikaları yürürlüğe sokmalarını talep ediyoruz."
 
Endüstri liderinin önerileri WEC’in bakanlık ve karar mercileri topluluğuyla paylaşılarak Güney Kore’de 2013 yılında gerçekleştirilecek olan World Energy Congress’te (Dünya Enerji Kongresi) sunulmak üzere daha sürdürülebilir bir enerji sistemine yönelik ortak öneriler ortaya atılacak.
 
Mark Robson, Oliver Wyman’da Ortak ve araştırmanın proje ortağı:
 
"Düşük karbon ve enerji alt yapı projeleri için özel yatırımlarda muazzam bir açık var.Bu açık doldurulabilir ancak şu anda bu, kaçırılmış bir fırsattır.Raporumuz şunu açıkça ortaya koymaktadır: Endüstri, politika değişikliklerinden ötürü yatırımlarının zarar görmeyeceklerini garanti etmesi için gözünü karar mercilerine dikmiş durumdadır.Bu nedenle karar mercileri zaman içerisinde sabit kalacak ve diğer politikalarla birleştirilecek olan politikalar oluşturmalıdır."
 
22 farklı göstergeyi inceleyen WEC Enerji Sürdürülebilirliği İndeksi 2012 yılında en iyi ilk 10 ülkenin sırasıyla İsveç, İsviçre, Kanada, Norveç, Finlandiya, Yeni Zelanda, Danimarka, Japonya, Fransa ve Avusturya olduğunu belirtti.Ancak enerji sürdürülebilirliği konusunda en iyi performansı gösterenler bile güçlüklerle karşı karşıyadır ve ülkeler gelişim safhalarından geçerken belirli alanlarda ciddi sorunlarla karşılaşabilirler.
 
Pierre Gadonneix, WEC Genel Başkanı:
 
"Tüm ülkeler, daha güvenli, daha çevre dostu ve daha adil enerji sistemlerine doğru dönüşüm süreçlerinde güçlüklerle karşı karşıya kalır.Herkes için sürdürülebilir enerji sağlamak açısından bir şans elde etmek istiyorsak gerçekçi bir şekilde düşünmemiz gerekir."
Ünlü oyuncu Vural Çelik’in ölüm nedeni belli oldu... Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı! Dört ülkeye büyükelçi atandı 29 Ekim'de toplu taşıma ücretsiz mi? Resmi Gazete'de yayınlandı ABD'de bütçe dengesi: Tarihteki en yüksek üçüncü açık Sağlık Bakanlığı'nda yatırım müdürü görevden alındı