Doğalgazda 'konfor farkının' faturası 1 milyar dolar
AB'dekilerin 19-21, Türkiye'dekilerin ise 24 derecede yaşadıklarını söyleyen GAZBİR Başkanı Arslan, 3 derecelik farkın ekonomiye 1 milyar doların üzerinde maliyet oluşturduğunu dile getirdi.
Abone ol
Enerji şirketlerinin gelecek dönemde en önemli gündem maddelerinden birinin verimlilik olduğunu, bu konuda fark yaratacak ve ezber bozacak çalışmaların görüleceğini ifade eden Arslan, tüketicinin davranışlarında da değişiklik yaratarak doğalgazda boşa tüketimin önüne geçilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
"Enerjide kullandığımız kaynakları yurt dışına ödüyoruz. Boşa tüketilen enerjiyi asgariye indirmemiz gerekiyor" diyen Arslan, "Örneğin AB ülkeleri, 19-21 derece sıcaklıkta biz 24 derecede yaşıyoruz. Bu 3 derecelik fark, doğalgaz tüketimimizi yüzde 21 artırıyor. Her bir derece için yüzde 7 daha fazla tüketilen enerji, yaklaşık 2 milyar metreküp doğalgaz demek. Doğalgazın tamamına yakını ithal olduğu için, tasarruf etmek yerine dışarıya ödediğimiz 1 milyar doların üzerinde para var" ifadelerini kullandı.
Arz güvenliği sorunu
Özellikle doğalgazın çok kullanıldığı dönemlerde Türkiye'nin arz güvenliği başlıklı sorunlarla karşı karşıya kaldığını, bilinçli tüketim ve verimlilikteki artışla bu dönemlerdeki tüketimin azaltılmasının öngörüldüğünü anlatan Arslan sözlerine şöyle devam etti:
"Bugüne kadarki deneyimler gösterdi ki doğalgaz aboneleri, enerjinin etkin kullanımı konusunda eğitim aldıkça 5 yıllık sürede ortalama yüzde 35 daha verimli tüketime geçebiliyor. Üye şirketlerimizin bölgelerinde yaptığımız çalışmalar doğalgazı uzun süredir kullanan illerimizde tüketicinin yıllar geçtikçe tüketim konusunda bilinçlendiğini gösteriyor. Tüketicinin doğru verilerle bilgilendirilmesi bunu mümkün kılıyor."
Tüketim 50 milyar metreküpe yaklaşacak
Arslan, GAZBİR olarak 2017 yıl sonu doğalgaz tüketim tahminini 47,5 milyar metreküp olarak tahmin ettiklerini, ancak havaların soğuk gitmesine bağlı olarak bu rakamın 50 milyar metreküpe yaklaşabileceğini kaydetti.
Enerji sektörü yatırımlarında Türkiye ve Avrupa ülkelerinde yaşanan seçimler nedeniyle bir "bekle gör" havasının yaşandığına işaret eden Arslan, "Türkiye'ye yatırımcı çekecek projeler üretmek zorundayız" dedi.