Doğalgaz'ın şebeke ve ticari işletmeciliği ayrılmalı

EPDK Başkanı Hasan Köktaş doğalgaz sektöründe şebekenin verimli yönetilebilmesi için şebeke işletmeciliği ile doğalgaz ticareti boyutunun ayrıştırılması gerektiğini söyledi.

Abone ol

ERZURUM - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Botaş'ın ayrıştırılması ile ilgili tartışmalar sürerken doğalgaz sektöründe şebekenin çok daha verimli yönetilebilmesi için şebeke işletmeciliği ile doğalgaz ticareti boyutunun ayrıştırılması gerektiğini söyledi. Erzurum'da yapılan Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) toplantısının ardından gazeteciler ile bir araya gelen Köktaş, kanunda da bu konunun yer aldığını belirterek, "Doğalgazla ilgili olarak şebeke işletmeciliği ile ticaretinin kurumsal olarak ayrıştırılması gerektiğini düşünüyorum" dedi. "Bu şu demektir; Doğalgazda şebeke işletmeciliği ile tedarik dediğimiz doğalgaz ticaretinin kurumsal ayrışımının yapılması lazım. Çünkü talep tahminlerine baktığımızda Türkiye'nin doğalgaz talepleri inanılmaz büyüyor" diyen Köktaş, şöyle devam etti: "Bu yılki talep tahminimiz 48.5 milyar metreküp. Dolayısıyla şebekenin çok verimli, çok kaliteli yönetilmesi lazım. Şu anda öyle yönetilmiyor demiyorum. Orada yanlış mesaj vermek istemem. Şebekemiz çok iyi yönetiliyor. Nitekim bu kadar sert kış ve arızaların olmasına rağmen Türkiye'de ciddi bir doğalgaz problemi yaşanmamıştır. Bu bir başarıdır. Ama dünyadaki piyasa modellerine ve gidişatına baktığımız zaman, artık kurumsal ayrışım ilkesinin dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de var olması gerektiğini söylemek isterim" dedi. Doğalgaz dağıtım sektörünün geldiği noktadan çok memnun olduğunu ve penetrasyon oranının yüzde 70'lerde, toplam abone sayısının 7.9-8 milyon civarında olduğunu belirten Köktaş, "Türkiye genelinde doğalgaz dağıtım şirketleri 13-14 milyon aboneye ulaşacak kadar altyapı yatırımı yaptı. Şirketlerimiz lisans yükümlülüklerini yerine getirmek için yatırımlarını yapıyorlar. Fakat penetrasyon oranı yüzde 70'lerde. Sokağından, caddesinden doğalgaz hattı gitmiş olmasına rağmen vatandaşların abone olmuyorlar'' diye konuştu. Aboneleşme hızının yatırımcıların beklentilerinin altında kaldığını belirten Köktaş, "Burada en önemli neden ilk dönüşüm maliyeti, ikinci neden ise kiracılık. Çünkü kirada oturan insanlar doğalgaza dönüşüm ile ilgili bir yatırım yapmayı tercih etmiyor. Buralarda taksitli kampanyalar yapılabilir" dedi.

(Reuters)

Erdoğan: Sorunların çözümü için aynı zeminde buluşmak zorundayız Evine saldırı düzenlenen Netanyahu'dan ilk açıklama: Hiçbir şey bizi caydıramayacak 29 Ekim'de Barselona'dan İstanbul'a direkt seferler başlıyor Vural Çelik son yolculuğuna uğurlandı İstanbul'da yarın hangi yollar trafiğe kapatılacak?