Bu yıl 51 milyar metreküp doğalgaz kullanacağız

Bakan Yıldız, geçen yıl 48 milyar metreküp doğalgaz kullanıldığını belirterek bu yıl 51 milyar metreküp doğalgaz kullanmayı öngördüklerini söyledi

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Geçen yıl 48 milyar metreküp doğalgaz kullandık. 2015 yılında da 51 milyar metreküp doğalgaz kullanmayı öngörüyoruz" dedi. 

Yıldız, AK Parti Melikgazi ve Kocasinan İlçe başkanlıklarını ziyaret ettikten sonra il binasında düzenlediği toplantıda, AK Parti iktidarının bir kısım çevreler tarafından sürekli tartışma konusu haline getirilmek istendiğini söyledi. 

Yerel, genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki sonuçlara hep birlikte saygı gösterilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, "Ama bu saygı sadece bizim tarafımızdan gösterilecek bir konu değil. Demokrasinin bütün unsurları, iktidarı, muhalefetiyle birlikte herkes bu seçim sonuçlarını içine sindirecek. Her birimiz buna saygı göstereceğiz. Bizler ancak seçim ortamlarında iktidarları tartışabiliriz. Onun haricinde tartışmamız demokratik bir yolla olmaz" şeklinde konuştu. 

Yıldız, bir gazetecinin "Kanadalı bir firma tarafından Trakya'da doğalgaz bulundu ve çıkarılmaya başlandı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" yönündeki bir sorusu üzerine, Türkiye'de arama faaliyetlerinin 2014 yılında yaklaşık yüzde 30'a varan artışla bütün hızıyla devam ettiğini belirtti. 

Bu konuda özel sektörün önünü açtıkları gibi kamu olarak da sondaj çalışmaları yaptıklarını anlatan Yıldız, şunları kaydetti: 

"Bahsedilen özel sektör sondaj çalışmalarını tamamladı artık gaz çıkarılma haline gelindi. Çıkarılan gaz 250-300 milyon metreküp seviyelerinde. Türkiye'nin özellikle kış şartlarında neredeyse iki günlük gaz ihtiyacını karşılamak için yapılan işlemdir bu. Biz 213 milyon metreküp yalnızca bir günde doğalgaz kullandık. Dünkü kullandığımız miktar da bu seviyelerde. Türkiye'nin yaptığı kontrat miktarı 193 milyon metreküp. Yani yaptığı kontrattan daha fazla günlük doğalgaz kullandığımız günler bugünler. Malum olumsuz hava koşulları var bunu enerji sektöründe de hissediyoruz. İyi bir şekilde atlatmaya çalışıyoruz. Bütün dağıtım şirketlerinin özel durumlar istisna olmak kaydıyla izinler kaldırılmıştır. Vatandaşımıza daha seri daha çabuk hizmet götürebilmek, arızaları daha hızlı yapabilmek adına. Geçen yıl 48 milyar metreküp doğalgaz kullandık. 2015 yılında da 51 milyar metreküp doğalgaz kullanmayı öngörüyoruz. Şu anki hesaplar bunu gösteriyor. Ama tabii ki yıl sonunda bunlar belirlenecek. Şükürler olsun şu an itibariyle herhangi bir sıkıntımız bulunmamaktadır." 

Akkuyu Nükleer Santrali'nde sıkıntı yok 

Bir gazetecinin "Akkuyu Nükleer Santrali ve ona bağlı limanın Rusya'daki kriz nedeniyle yapılamayacağı, gecikeceği yönünde söylemler var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine ise Yıldız, bu tür büyük projelerin tehditleri ve fırsatlarının bitmeyeceğini söyledi. 

22 milyar dolarlık bir rakamdan bahsedildiğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti: 

"Geçenlerde Petkim'in 2,3 milyar dolarlık kredisi 10 ayrı ülke ve 23 bankadan tamamlanmıştı. Düşen petrol fiyatlarıyla birlikte en önemli petrol üretici ülkelerden birisi olarak Rusya'nın gelirleri azaldı. Ama 50 milyar rublelik bir rakamı Rusya Federasyonu genel bütçesinden Akkuyu Santrali için ayırdı. Bu yıl inşallah 2,5 milyar lira civarında yeni bir sermaye girişi bekleniyor. Bundan önceki sermaye girişleriyle birlikte toplarsak 6,8 milyar liralık bir rakama ulaşıyor. Bu para herhangi bir olumsuz durum olmazsa artık harcanacak para anlamına gelmektedir. Bu paranın önü açılmıştır. Kısa vadeli herhangi bir problem görmüyoruz. Tabii ki Rusya Federasyonu'nun Sayın Putin'in de açıkladığı gibi 2 yıl sürebilecek bir kısım sıkıntılardan bahsediliyor. Ama projemizin direkt etkilenecek bir sıkıntısını görmüyoruz. Nasipse nükleer güç santrallerinin denizle bağlantısını sağlayacak limanın temelini Mart ayında atacağız. İhalesi de çok yakın bir zamanda yapılacak." 

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Finansal kiralama şirketlerinin net kârı belli oldu Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi