Bu sistemle yüzde 40 tasarruf mümkün

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği Başkanı Yavuztürk ısı pay ölçüm sistemine geçilen binalarda yüzde 40'a varan tasarruf sağlanabildiğini belirtti

Abone ol

İSTANBUL  - Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) Başkanı Zafer Yavuztürk, bu aydan itibaren doğalgaz ve elektriğe yapılan yüzde 9'luk zamma ilişkin açıklamasında, bu zammın, enerji maliyetleri ve kurlardaki artış göz önüne bulundurulduğunda beklenen bir gelişme olduğunu ifade etti. Zamlar dolayısıyla vatandaşların kendilerini çaresiz hissetmelerine gerek olmadığını kaydeden Yavuztürk, bir takım tedbirlerle bu zamların bertaraf edebileceğini dile getirdi. 

Yavuztürk, söz konusu zamların elektrik ve doğalgaz tasarrufunun önemini artırdığını vurgulayarak, özellikle binalara yalıtım yapılması, tasarruflu ampul ve ısı pay ölçer cihazı kullanılması gibi yöntemlerin bu konudaki etkili çözümlerin başında geldiğine dikkati çekti. Türkiye'de merkezi sistemle ısınan birçok dairenin ısı parasını tüketimlerine göre değil eşit şekilde ödediğine işaret eden Yavuztürk, "Eşit ödedikleri için de bir tasarruf refleksi ve tasarruf bilinci gelişmiyor. Önerimiz; yeni teknolojik sistemler, ölçüm cihazları kullanılarak ısı parasının tüketime göre ödenmesinin altyapısının hazırlanmasıdır" ifadelerini kullandı. 

"Yıllık 1.2 milyar liralık bir tasarruftan bahsedebiliyoruz" 

Yavuztürk, araştırmalara göre ısı pay ölçüm sistemine geçilen binalarda yüzde 40'a varan oranlarda tasarruf sağlanabildiğini aktararak, şu bilgileri paylaştı: 

"Tüketimi ölçmeye başladığınız zaman arkasından tasarruf seferberliği de başlıyor. Çünkü insanlar 'Tükettiğim kadar ödeyeceğime göre o zaman tasarruf edeyim, daha az ödeyeyim' diyecek. Mesela radyatörlerin üzerine takılan küçük cihazlarla ve onların yanında set olarak verilen termostatik vanalarla radyatör kendi kendini otomatik olarak kısacak ve cihazlar daha az tüketim yapıldığını ölçecek. İnsanlar da tükettikleri kadarını ödemeye başlayacak. 

Bir ailenin yıllık doğalgaz tüketimi 1.500 lira olarak hesaplanıyor. Yüzde 40'lık tasarruf dikkate alındığında daire başına yıllık 600 liralık bir tasarrufa ulaşılabilir. Bu sistemden yararlanan ya da potansiyel olarak yararlanacak yaklaşık 2 milyon civarında daire var. Dolayısıyla toplamda yıllık 1.2 milyar liralık bir tasarruftan bahsedebiliyoruz." 

Yavuztürk, bu cihazların maliyetinin radyatör başına 100 lira olduğunu ve bir dairede ortalama 6 radyatör bulunduğu göz önüne alındığında 600 lira civarında maliyet çıktığını belirtti. Bunun da kendisini bir yılda ya da en fazla iki yılda amorti ettiğini vurgulayan Yavuztürk, ısı pay ölçerin avantajlarına ilişkin şunları kaydetti:  

"Her bağımsız birim tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerji, eşit pay edilmeyerek adil paylaştırma sağlanıyor. İlave radyatör takmak veya bir birimin devre dışı kalması, diğerlerini etkilemiyor. Bazıları ısınamazken diğerleri yakıt israfından söz etmiyor. Çok pahalı ve az enerji kaynaklarımızdan ihtiyacımız kadarını tüketmek milli ekonomiye katkı sağlıyor. Isınmak için kullandığımız doğal kaynakların tüketimini en aza indirerek çevrenin korunmasına katkıda bulunuyor. Ay sonundaki ısınma giderleri hesaplaşmasından çıkan sosyal gerilimler ve istenmeyen kavgalar da ortadan kalkıyor." 

Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın