Aydın'a 175 milyon dolarlık enerji yatırımı

D-Enerji Grubu ile Güney Kore'nin KOSEP ve SK E&C şirketleri arasında Aydın Büyükefe'de yapılacak 175 milyon dolarlık doğalgaz çevrim santrali için imzalar atıldı.

Abone ol

ANKARA - Doğanlar Yatırım Holding bünyesindeki D-Enerji Grubu ile Güney Kore'nin KOSEP ve SK E&C şirketleri arasında Aydın Büyükefe'de yapılacak 175 milyon dolarlık doğalgaz çevrim santrali için imzalar atıldı.

Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, Sheraton Otel'deki imza töreninde yaptığı konuşmada, enerjide etkin bir rol almak istediklerini söyledi.
Holdingin enerji alanındaki yatırımlarına ilişkin bilgi veren Doğan, " Aydın Büyükefe'deki yatırımımız yaklaşık 175 milyon dolardır. Üçlü şirket grubu olarak yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaşabilecek bir yatırımın başlangıcı içerisindeyiz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci ise projenin birçok açıdan önemli olduğunu ifade etti.
Türkiye'ye enerji alanında uluslararası doğrudan yatırım gelmesinin, sektörün istikrarlı ve öngörülebilir büyümesinin uluslararası alanda cezbedici olduğunu gösterdiğini vurgulayan Kilci, Koreli şirketlerin Hazine ve alım garantisi olmadan yatırım yapmasının takdir edilmesi gerektiğini belirtti.

"İnşa edeceğimiz en iyi santral"

Korea South East Power (KOSEP) Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Do Soo Jang da böylesine bir anlaşma imzalamaktan büyük onur duyduklarını söyledi.
Doğalgazın yatırım yaptıkları önemli bir alan olduğunu dile getiren Jang, dünya çapında enerji alanında çeşitli yatırımlar yaptıklarını, denizaşırı ülkelerdeki yatırımlarını artırma çabası içerisinde olduklarını belirterek, "Türkiye'de inşa edeceğimiz santral, alanındaki en iyi santral olacak" diye konuştu.
SK E&C Kıdemli Başkan Yardımcısı Sung Kul Shim ise 141 megavatlık bir doğalgaz çevrim santrali projesine imza attıklarını bildirdi.
Bu imzanın 3 firma adına da önemli olduğuna işaret eden Shim, Türkiye'nin enerji sektöründe büyük gelişmelere açık olduğunu kaydetti.

"Türkiye önemli bir pazar"

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçiliği Başkatibi Hee Chul Lee, Türkiye'nin, Koreli iş adamları açısından cazip bir ülke olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde büyüyen bir ekonomi olduğunu dile getiren Lee, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, hem ihracatçılar hem de sanayiciler için önemli bir pazar olmakla kalmayıp Asya'yı, Avrupa'yı, Kuzey Afrika'yı ve Ortadoğu'yu birbirine bağlayan bir köprü ülkedir. Koreli işadamları Türkiye'yi stratejik olarak bölgede en önemli ülke olarak değerlendirmektedir. Bu nedenle daha fazla Koreli şirket Türk pazarına girmekte ve burada yatırım yapmayı planlamaktadır. Kore'nin yatırım miktarı hem imalat sektöründe hem de enerji sektöründe artmaktadır. Koreli firmaların Türkiye'de yatırım yapması için büyükelçilik tam taahhüdünü ortaya koymuştur."
Konuşmaların ardından proje için imzalar atıldı.

EBRD'den A101'e 200 milyon dolar finansman Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi açıklaması 2025 bütçesinde harç gelirlerinden 282 milyar lira bekleniyor Prof. Dr. Fuat Keyman hayatını kaybetti Valilik duyurdu! İstanbul'da 34 ilçede ders saatleri değişti