ABD VE Kanada'ya kaya gazı için gidecekler

Abone ol

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kaya gazı teknolojisinin incelenmesi için Bakanlık bürokratları ile teknik personelden oluşan bir heyetin ABD ve Kanada'ya gerçekleştireceği ziyarete ilişkin "Bizim bu teknolojileri alırken önceliğimiz 'çevre' olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, "kaya gazı devrimi sonrası uluslararası enerji şirketlerinin radarına giren Türkiye, ABD ve Kanada'ya kaya gazı ziyareti yapacak."

Bakanlık bürokrat ve teknik personelden oluşan bir ekip bu ay içerisinde ABD ve Kanada'da temaslarda bulunacak ve kaya gazı teknolojisini inceleyecek.

Açıklamada, Bakan Yıldız'ın şu değerlendirmelerine yer verildi:

"Oraya giden arkadaşlarımız, arama ve üretim faaliyetlerine izin veren ve denetimini gerçekleştiren kurumlarla görüşmeler yapacak. Uygulanan yasal mevzuatlar ve denetim mekanizması, çevresel etki değerlendirme süreçleri ve bunların uygulama biçimleri izlenecek. Bizim bu teknolojileri alırken önceliğimiz 'çevre' olacak. Ayrıca mevzuat hazırlıklarında danışmanlık hizmeti veren bazı hukuk firmalarıyla da bir araya gelinerek onların tecrübeleri hakkında bilgi edinilecek."

Diğer yatırımlara göre enerji konularına çok daha hassas yaklaşılması gerektiğini ifade eden Yıldız, sadece enerji kaynaklarına ulaşmakla işin bitmediğine, o kaynakları en güvenli ve en verimli şekilde kullanabilmek için de teknolojinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Teknik heyetimiz, kaya gazı konusunda teknoloji geliştiren lider kuruluşların Ar-Ge laboratuvarları ve tesislerini ziyaret edecek, geliştirilmiş veya geliştirilmekte olan teknolojik olanaklar hakkında bilgi alacaklar. Yapılacak saha gezileri ile hidrolik çatlatma operasyonları (kaya gazı çıkarılması) yerinde gözlenecek. Buradaki uygulamalar, yüzey tesisleri ve çevre kirliliğine karşı alınan önlemler de incelenecek."

Ziyarette kaya gazının yanı sıra petrol alanında da görüşmeler gerçekleşeceğini bildiren Yıldız, petrol aramacılığında Türkiye'deki yatırım ortamı, TPAO'nun tanıtımı ve işbirliği olanaklarıyla ilgili de görüşme yapılacağını belirtti.

EBRD'den A101'e 200 milyon dolar finansman Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi açıklaması 2025 bütçesinde harç gelirlerinden 282 milyar lira bekleniyor Prof. Dr. Fuat Keyman hayatını kaybetti Valilik duyurdu! İstanbul'da 34 ilçede ders saatleri değişti