40 bin MW’lık önlisans başvurusu değerlendirmede
EPDK, bin 18 RES kurulmasını öngören önlisans başvurularını değerlendirmeye aldı
Abone olİBRAHİM EKİNCİ
Rüzgar enerjisinde (RES) ikinci büyük yatırım dalgası geliyor. EPDK, toplamda 40 bin MW güçte rüzgar santrali kurmayı amaçlayan 1018 önlisans başvurusunu değerlendirmeye aldı. Bu miktar, Türkiye’nin mevcut kapasitesinin (70 bin MW) üçte ikisine denk geliyor. İlk kez RES lisansları verildiği dönemde 60 bin MW’a yakın talep olmuştu.
Rüzgar enerjisinde ikinci büyük yatırım dalgası geliyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), rüzgar santrali kurmayı amaçlayan 1018 ön lisans başvurusunu değerlendirmeye aldığını duyurdu. Bu lisanslarda yatırımcılar 40 bin MW’a yakın enerji üretimi öngörüyor. Bu miktar, Türkiye’nin mevcut kapasitesinin (70 bin MW) üçte ikisine denk geliyor. İlk kez RES lisansları verildiği dönemde 60 bin MW’a yakın talep olmuştu.
EPDK’dan yapılan açıklamada, “26-30 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılan rüzgar enerjisine dayalı önlisans başvuruları (…) değerlendirmeye alınmıştır” denildi. Duyurunun eki listede ise toplam bin 18 santral projesi ile bu projelerin sahibi yüzlerce şirketin isimleri yer aldı.
Rüzgarda da enerji sektörünün büyük yatırımcıları öne çıktı. EPDK’nın internet sitesinden yapılan sorguya göre rüzgar enerji santrali (RES) kurmak için ön lisans başvurusu yapan şirketler içinde Enerjisa, Zorlu, Bereket gibi yatırımcıların yanında Binres ve Tesla da büyük RES projeleriyle dikkat çekti.
36’sı 100 MW’tan büyük
Kurulması öngörülen bin 18 santraldan 36’sı 100 MW’tan büyük. 3 tanesi 200 MW’tan büyük. En büyük proje 260.6 MW ile Tesla’ya ait. Nesim Enerji 250 MW, Kongul Enerji de 200 MW gücünde santral kurmak amacıyla önlisans başvurusu yaptı. Tesla Enerji, Zülfikarlar Holding’e ait bir kuruluş. İnternet sitesinde, “Milyar dolara yaklaşan konsolide cirosu ve güçlü finansal yapısı ile ülkemizin önde gelen gruplarından Zülfikarlar Holding’in en yeni şirketi olarak 2007 yılında kurulduğu” belirtiliyor. Tesla’nın toplam 558 MW kurulu güçte (HES ve DGÇS) enerji üretimi var. Rüzgarda da buna yakın bir kapasite kurmayı öngörüyor. 250 MW’lık projenin sahibi gözüken Nesim Elektrik, Akfen Holding’e ait Akfenres’in şirketi. 200 MW’lık projenin sahibi Kongul Enerji, İstanbul – Esenler merkezli bir firma. Kurucusu, sahibi Nuh Sedat Kurtaran, lisansını 2014 yılında Enel Green Power Turkey’e sattı.
Onlarca milyar lira…
EPDK’nın ön lisans değerlendirmesinde elemeler olabiliyor. Bazı projeler de gerçekleşmiyor. Bu nedenle önlisansta ortaya çıkan kapasitenin tamamı gerçekleşemiyor. Ancak üçte biri (13 bin MW) düzeyinde kapasite için bile 25 milyar liradan fazla yatırım gerekiyor. Türkiye’nin RES kapasitesi, daha önceki saptamalara göre 48 bin MW düzeyinde. 2023 hedefi 20 MW’a ulaşmak. Halen Türkiye’nin elektrik üretimi 2014 sonu itibariyle 70 bin MW düzeyinde. Bunun yüzde 3.3’ü (3.629,7 MW) RES’lerden geliyor. Ocak 2015 itibariyle inşa halindeki santral sayısı da 367 olarak gözüküyor. Bu santrallar içinde kapasiteye göre RES payı yüzde 12.9 düzeyinde.
Büyük projeler Çanakkale’de
Rüzgarda 100 MW üstü büyük proje kabul ediliyor. Lisansların coğrafi dağılımına göre bu projeler 5 ilde yoğunlaşıyor. Çanakkale (13 proje), Balıkesir (9), Karaman (9), Bursa (4), Mersin (3). En büyük (260.5 MW) RES projesi de Çanakkale’de.