'Yenilenebilir enerji 25 yılda 6 trilyon dolar yatırım çekecek'

Güler Sabancı, Boston’da MIT tarafından düzenlenen “Temiz Enerjide Kadının Rolü” sempozyumunun açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Abone ol

BOSTON - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı dünya çapında temiz enerji yatırımlarının önümzdeki 26 yılda 6 trilyon doları geçeceğini söyledi.

Sabancı, "Dünya çapında yapılan temiz enerji yatırımları 263 milyar doları buluyor; bu rakam 2004 yılına kıyasla yüzde 600 oranında daha yüksek. Uluslararası Enerji Ajansı, önümüzdeki 25 yıl içinde dünyanın elektriğinin yarısının temiz enerji kaynaklarıyla temin edileceğini öngörüyor. Bu da, 6 trilyon dolara yakın bir yatırım demek oluyor. 2012 yılının sonunda, yaklaşık 5,2 milyon işletme temiz enerji sektörüne bağlandı. Ancak dünya çapında enerji sektörüne ait işgücü de ağırlıklı olarak erkeklerden oluşuyor" diye konuştu.

Güler Sabancı, Boston’da ABD Enerji Bakanlığı ve dünyanın en saygın teknik üniversitelerinden olan Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından düzenlenen “Temiz Enerjide Kadının Rolü” sempozyumunun açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Sabancı, konuşmasında yakın gelecekte yaşanacak temiz enerji sorunları ve bunların çözümünde kadının rolü hakkındaki görüşlerini aktardı.

Güler Sabancı yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Temiz enerjinin geleceğe dönük bir tarafı da var.  Örneğin Albert Einstein, 1921 yılında güneş enerjisine yönelik devrim niteliğinde deneyleri sayesinde Nobel Ödülü kazandı.  Bu noktadan hareketle diyebiliriz ki temiz enerji hem geçmişimizde, hem de geleceğimizde var. İçinde bulunduğumuz nesil için çözülmesi gereken en önemli sorun, sürdürülebilir bir enerji sistemi oluşturmak. Ülke ekonomilerinin gelişimi ve bunları destekleyecek enerji tedariği yöntemlerine dair alınacak kararlar, toplumları şekillendirecek.
Pew Temiz Enerji Eylem Planı 2012, küresel ekonominin bulunduğu noktayı "Temiz Enerji Devrilme Noktası" olarak tarif ediyor.  Ne yazık ki temiz enerji, geçtiğimiz yüzyıl boyunca potansiyelinin altında kullanıldı ve kadınlar da, enerji ile ilişkili kararların dışında bırakıldı. Bu çerçeveden bakıldığında aslında, temiz enerji ve kadınlar birbirini tamamlıyor. Her ikisi de aynı kaderi paylaşıyor. Her ikisi de şimdiye kadar global ekonomide potansiyellerinin altında fayda sağladılar.  Neyse ki gelecek onlara ait!


Geçtiğimiz Mayıs ayında Enerjisa'ya ait 143 megavatlık, Türkiye’nin en büyük rüzgar santralinin açılışını yaptık. Bu rüzgar santralinde proje direktörümüzün çok başarılı kariyeri olan bir kadın olmasından çok büyük gurur duyuyorum.
Bundan önce de iki rüzgar santrali kurduk ve ikisinin toplam kurulu kapasitesi 69 MW oldu. Hedefimiz 2020 yılına kadar, 4000 MW yenilenebilir enerji kaynağını işletime açmak.  Bu da toplam portföyümüzün yarısından fazlası anlamına geliyor. Enerjisa, yenilenebilir enerji konusunda da lider olacak.
Enerji sektöründe çalışmaları için daha fazla kadın mühendis teşvik ediyoruz ve bu hedefe ulaşmamıza katkı sağlayan kadınların sayısı da giderek artıyor.
Kadınlar, evlerinde, işyerlerinde ve toplumda, değişimin aracılarıdır. Geçtiğimiz dönemde ABD, Herkes için Sürdürülebilir Enerji adında bir program başlattı. Bu uzun vadeli girişim, kadınlara temiz enerji kaynakları üzerinde erişim ve denetim temin etmeyi hedefliyor. Nedeniyse basit: kadınlar temiz enerjinin, iklim değişikliğinin ve sürdürülebilir gelişimin nesiller arası etkilerini oldukça iyi kavrıyor”.

Sağlık Bakanlığı'ndan 'Yenidoğan çetesi' açıklaması! Hastanelere inceleme 2025 bütçesinde harç gelirlerinden 282 milyar lira bekleniyor Prof. Dr. Fuat Keyman hayatını kaybetti Aksaray-Ankara yolunda feci kaza: 6 ölü, çok sayıda yaralı Netflix'in dünya genelindeki abone sayısı belli oldu