Nur-İş Pen'den yurt içi ve dışında 600 bin konut için üretim

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde 25 bin metrekarelik alanda ağırlıklı olarak TOKİ ve Emlak Konutları'na plastik kapı pencere üreten Nur-İş Pen, yurt içi ve yurt dışında 600 bin konutun kapı-pencere üretim ve uygulamasını yaptı. Nur-İş Pen İhracattan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Çağan, yeni yatırım müjdesi verdi.

Dünya Gazetesi | Abone ol

Ziya İPEK

Adana’daki tesislerin­de 6 grupta yaklaşık 100 kalem üreten, Af­rika, Amerika ve Avrupa pa­zarlarında 15 ülkeye ihracat yapan Nur-İş Pen, yurt için­de 67 ilde 400 bin, yurt dışın­da ise 200 bin konutun kapı ve pencere üretimi ve uygulama­sını gerçekleştirdi.

Nur-İş Pen İhracattan So­rumlu Yönetim Kurulu Üye­si Gökhan Çağan, Adana Ha­cı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde 25 bin metrekare­lik alanda ağırlıklı olarak Top­lu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konutlarına plastik kapı pencere üretimi gerçekleştirdiklerini, bunları camıyla birlikte monte ettik­lerini dile getirdi. Hem üretip hem montajını yapan tek fir­ma olduklarını bildiren Çağan, “Hammaddeyi toz halinde alıp profil haline getiriyoruz. Profi­li pencere haline getirip mon­tajını yapıyoruz. Türkiye’de entegre olarak çalışan başka bir firma yok. Diğer firmalar sadece yarı mamul üretim ya­pıp bayilerine verirler, bayileri pencere yapıp yerine takar. Biz ise direkt olarak tüm süreci yö­netiyoruz” dedi.

“Ülke olarak daha çok üretmek zorundayız”

Gökhan Çağan, geçen yı­lı yüksek bir büyüme oranı ile tamamladıklarını ancak 2024’te ekonomideki geliş­melerin kendilerini de etki­lediğini, yüksek faizler nede­niyle taleplerin erteleme­sinden kaynaklı daralmalar yaşandığını söyledi. Son dö­nemlerde alınan tedbirle­rin olumlu sonuçlarını gör­meyi umduklarını kaydeden Çağan, “Bu düşündüğümüz kadar hızlı olmayacak ama ümitliyiz. Türkiye üretmek zorunda olan bir ülke. Ha­yat pahalılığını ortadan kal­dırmak istiyorsak daha fazla üretmemiz gerekiyor” ifade­lerini kullandı.

“İhracatı artırmayı hedefliyoruz”

Geçen yıl cirolarının yüzde 40’ını ihracatın, yüzde 60’ını ise iç piyasanın oluşturduğu­nu anımsatan Çağan, “Geç­mişte, ihracat oranımız yüz­de 70, iç piyasa ise yüzde 30 oranındaydı. Deprem sonra­sı TOKİ projelerinin artma­sı nedeniyle iç piyasaya daha fazla odaklandık. Bu neden­le ihracat biraz azaldı. Afri­ka, Güney Amerika ve Avru­pa’ya ihracatımız devam edi­yor. Önümüzdeki günlerde ihracatın ciromuzun içindeki payını eski seviyelerine getir­mek için çalışacağız” dedi.

3 ayda 7 bin konteyner

Yenilenebilir enerji kay­naklarının kullanımının bağ­lı oldukları sektör için bü­yük önem taşıdığını belirten Gökhan Çağan, yaklaşık 25 bin metrekarelik çatı üzerin­de 4 megavat kurulu güce sa­hip GES yatırımını hayata ge­çirdiklerini, bu sayede firma­nın enerji tüketiminin yüzde 75’ini güneşten karşılamaya başladığını bildirdi.

Afet bölgesinde ortaya çıkan konteyner ihtiyacı için de hız­lı şekilde aksiyon aldıklarını anımsatan Gökhan Çağan, fela­ketin akabinde depremzedeler için tesislerinde 3 aylık süreçte 7 bin konteyner üretimi gerçek­leştirdiklerini aktardı. Çağan, bu yaşam alanlarını hiçbir kâr amacı gözetmeksizin maliyet fiyatına temin ederek, depre­min yaralarını sarma konusun­da kendilerine düşen sorumlu­luğu yerine getirmeye gayret et­tiklerini sözlerine ekledi.

10 yılda TOKİ’lerin pencere ve kapısının yüzde 20’sini üretti

Yıllardır TOKİ’nin ve Emlak Konut’un birçok projesinin kapı pencere işlerini üstlendiklerini dile getiren Nur-İş Pen İhracattan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Çağan, bu kurumun projelerinde kullanılan malzemelerin oldukça kaliteli olduğunu, Avrupa standartlarının bile üstünde malzeme kullanıldığını söyledi.

Depremde özel müteahhitlerin yaptığı binalar zarar görürken, TOKİ binalarının ayakta kalmasının kurumun kalite standartlarını açıkça gösterdiğini aktaran Çağan, “Şu ana kadar TOKİ ile birlikte 67 ilde 400 bin konut inşaatında çalışma yaptık. Bu sayıya hastane ve okullar dahil değil. Eğer onları da eklersek, TOKİ’nin Türkiye genelinde 10 yılda yaptığı işlerin yaklaşık yüzde 20’sinin kapı pencere sistemlerinin üretimini ve montajını biz gerçekleştirdik” dedi.

“Yeni yatırımımız cam odaklı olacak”

Nur-İş Pen olarak yeni yatırım planları olduğunu kaydeden Gökhan Çağan, “Yeni yatırımımız için projeler ve fizibilite çalışmalarını tamamladık. Ancak şu an piyasaların durumu nedeniyle beklemedeyiz. Ekonomide taşların yerine oturması, piyasaların canlanmaya başlamasıyla birlikte yatırıma hızla başlayarak bir yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu. Çağan, şunları kaydetti: “Cam tedarikinde Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki 16 firma ile çalışıyoruz.

Bu bize projelerimizde esneklik sağlıyor. Örneğin, Samsun’da bir proje aldığımızda, cam ihtiyacını yerel bir camcıdan karşılıyoruz. Aynı şekilde Afyon, Diyarbakır ve diğer bölgelerde de yerel tedarikçilerle çalışarak bölgesel istihdamı destekliyoruz. Adana bölgesindeki ihtiyacımızı karşılamak üzere yeni bir cam tesisi kuracağız. Üretimimizin yüzde 40-50’sini bu yeni tesiste gerçekleştireceğiz, geri kalan kısmını ise mevcut tedarikçilerden almaya devam edeceğiz.”

Netflix'e girilemiyor, erişim engelli mi geldi? Nur-İş Pen'den yurt içi ve dışında 600 bin konut için üretim 2025 yılında faaliyete geçecek 5 bin kişiye istihdam sağlayacak ‘Tost peyniri’ ibaresi tarih oluyor Emisyon azaltım hedefiyle kuruldu 3 yılda %2 bin 200 büyüdü