Mortgage piyasası 1 milyon kişiyi konut alıcısı yaptı
Türkiye’de kişi başı milli gelirin yükselmesiyle insanların talep ettikleri evlerin kalitesinin değiştiğini aktaran Samim Hatipoğlu, mortgage piyasasının devreye girmesiyle birlikte Türkiye’de konut alan kitlenin 1 milyonu aştığı söyledi.
Abone olLeyla İLHAN
İstanbul’daki evlerin çoğunun kişi başına milli gelirin yıllık 1500 dolar olduğu dönemlerde yapıldığını aktaran Nurol GYO Genel Müdürü Samim Hatipoğlu, “Şu anda bu gelir 10 bin dolarlara çıktı. Dolayısıyla insanların standardı değişince herkes daha farklı bir ev isteği içine giriyor. Güvenlik ve deprem gibi unsurlar önemli hale geldi” diye konuştu.
Gelirin yükselmesiyle birlikte alıcı kitlesinin de büyüdüğünü söyleyen Hatipoğlu, “2000 yılına kadar 10 bin kişilik bir müşteri kitlesi vardı. Bu kişilerde belli projelerden ev alırdı. İnsanlar ancak hayatı boyunca çalışıp emekli ikramiyesi alıp, emekli ikramiyesiyle ev alırlardı” dedi. Ancak sonraki yıllarda faiz oranlarının düşmesinin kredi ile ev almanın önünü açtığını aktaran Hatipoğlu, bunun da mortgage sisteminin hayata geçirilmesini sağladığını söyledi. Böylece alıcı kitlesinin 10 binden 1 milyona çıktığını kaydetti.
Türkiye gayrimenkulün gelişmesine bağlı olarak fiyatların da yükseldiğini aktaran Hatipoğlu şöyle konuştu: “Uluslararası mecralardan dünyanın önemli başkentleri olan Londra, Moskova, Sidney, Dubai’de gayrimenkul fiyatlarına baktığımızda, bekar bir insanın şehir merkezinde satın alabileceği küçük bir ev, bir ailenin merkezi konumda yaşayabileceği iyi bir ev ve çok iyi bir evin fiyatları 1 milyon, 5 milyon, 10 milyon dolar arasında. İstanbul’da ise fiyatlar Türkiye’nin satın alma paritesine göre ucuz da değil pahalı da değil. Bir Koreli, Dubaili, Amerikalı için ise İstanbul çok ucuz. İsmi bilinen bir kent için hala ucuz bir kent.” Gayrimenkul yatırımcısının fiziksel ve finansal güvenliğe bakarak yatırım yaptığını ifade eden Hatipoğlu, “Bu ikisinde kendini güvende hissederse hiç düşünmeden gayrimenkul alımı yapar. 2016 yabancıların alımlarında düşüşler yaşanması terör saldırılarından kaynaklandı. 2017’de bu alımları tekrar artırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Ruha ve cebe iyi geliyor
Samim Hatipoğlu, Nurol GYO’nun projeleri hakkında bilgi verdi. Mecidiyeköy’de tamamladıkları Nurol Tower’ın, leed sertfikalı çevreci bir yapıya sahip olduğunu aktaran Hatipoğlu, “Bu kapsamda ofis projemizin tüm cepheleri güneyi görecek şekilde tasarlandı. Işık olduğu için insan ruhuna iyi geliyor. Çevreci olduğu içinde insanların cebine iyi geliyor” dedi. Nurol Plaza’da aidatların 4.5 dolar olmasına rağmen Nurol Tower’da aidatların 3 dolar seviyesine indiğini aktaran Hatipoğlu, “İlk yatırım maliyeti yüksek olsa da orta vadede daha az maliyeti var ve karbon emisyonları daha düşük. Tavan yükseklikleri 4.5 metre olduğu içinde ferah bir alan sunuyor” açıklamasını yaptı.
Ofiste trend mini ve paylaşımlı ofise kayıyor
Nurol’un esas uzmanlık alanının ofis olduğunu kaydeden Hatipoğlu, “Maslak’ın ilk A sınıfı projesi Nurol Plaza’yı yaptık. Böyle olunca talebin ne yöne ilerlediğini görebildiğimiz için ona göre planlama yapıyoruz” diyerek şöyle konuştu: “Eskiden talep basitti. Yabancılar gelip bir katta 1000 metrekare ofis isterlerdi. Şimdi iş yapış şekilleri değiştiği ya çok büyük ya da çok küçük büyük ofisler tercih edilir oldu. 70 ila 140 metre aralığındaki mini ofisler ile 2 bin 500 metrekare üstü büyük ofisler şeklinde talep gerçekleşiyor. Biz de Nurol Tower’da ikisine de yer verdik.”Hatipoğlu, bu durumun sürecin sürdürülebilir olmasını sağladığını anlattı. 6 ay önce hayata geçen 35 katlı Nurol Tower’da doluluk oranlarının yüzde 55’leri geçtiğini aktaran Hatipoğlu, büyük ofisleri ise satmayıp yakın zamanda kiralamaya açtıklarını söyleyerek, “Elimizdeki 12 bin metrekarelik alanı sağlık ya da hukuk alanında çalışanlar için belirli meslek grupları için paylaşımlı ofis olarak değerlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi. Ofislerin aynı zamanda home ofis konsepti şeklinde planlandığını anlatan Hatipoğlu, metrekare satış fiyatları 5 bin 200 dolar ile 8 bin dolar, kiralamaların ise 29 dolar ile 35 dolar arasında olan projedeki ofislerin de 24 saat çalışacak şekilde planlandığını söyledi.
İkinci AVM’sini Nurol Park’ta açıyor
Nurol Park projesini de değerlendiren Samim Hatipoğlu, Güneşli bölgesinin çehresini değiştiren Nurol Park projesinde bir blokun satışını tuttuklarını söyledi. Hatipoğlu, projede Bodrum’daki Oasis AVM’den sonra ilk defa 18 yıl sonra ikinci AVM’lerini Nurol Park’ta Oasis Designer Outlet’i mayısta açacaklarını aktardı. Yüzde 85’i satılan bu projede metrekare fiyatlarının 6 bin TL’den başladığını aktaran Hatipoğlu, “Satışa açmadığımız kulede ise 326 anahtar yer alıyor. Burada farklı bir konsep planlıyoruz. Referandumdan sonra da satışa çıkacağız” dedi.
Kampanya ile gelen 4 kişiden 1’i ev alıyor
20 yıl vadeli kampanyayı da değerlendiren Hatipoğlu, “Satış ofislerimize gelenlerin sayısı yüzde 50 artarken, satış kapatma yüzdemiz ise 15’ten 25’lere geldi. Yani her gelen 4 kişiden 1’i bizden ev alarak çıkıyor” dedi. En fazla tercih edilen vadelerle ilgilide konuşan Hatipoğlu, “İki dönem önce 7-8 yıl vadeler tercih edilirken, sonrasında 2-3 yıllara düştü. Şimdi tekrar 7-8 yılları zorluyoruz. 10’da var. 20 yılı ise kampanyada 1 adet sattık” dedi.
ISINMA TURUNU BİTİRİP GAZA BASACAK
Samim Hatipoğlu, halihazırdaki projeleri Nurol’un ısınma turu olarak niteleyerek bundan sonraki süreçte gaza basacaklarını ifade etti. Piyasadaki hiçbir GYO’nun portföyünün kendi portföyleri kadar çeşitlilik göstermediğini anlatan Hatipoğlu, “Portföyümüzün yüzde 40’ı ofis, geri kalanı AVM ve müstakil aparttan oluşuyor” dedi. Hatipoğlu, bundan sonraki süreçte bu alanlardan cazip olanda gaza basacaklarını söyledi. Bunun için de ellerinde arsa olduğunu anlatan Hatipoğlu, “Kendi arsamız olmasına da gerek yok. Piyasanın ihtiyaçlarına göre de proje geliştireceğiz” dedi.