Kentsel dönüşüm başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Esenler'de gerçekleşen törende, yaklaşık 7 milyon binanın elden geçeceği kentsel dönüşüm projesi için düğmeye bastı.

Abone ol

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşümü resmen başlattı.

 
İstanbul Esenler'den düzenlenen kentsel dönüşüm projesi törenine katılan Erdoğan, burada yaptığı konuşmanın ardından binaların yıkılmasına geçildi. 35 ilde eş zamanlı olarak başlatılan ve yıkımın yapılacağı bazı şehirlere canlı bağlantı kurulan törende, yıkımı ilk olarak Başbakan Erdoğan, "Ya Allah Bismillah" diye başlattı. 
 
Başbakan Erdoğan, Esenler'den, Çekmeköy'deki binaların yıkımını patlatma yönetimiyle başlattı. Kentsel dönüşüm kapsamında ilk etapta 150 kamu binasının yıkılması planlandı. 20 yıllık bir süreci kapsayan ve 7 milyon bina elden geçirileceği 400 milyar dolarlık projenin başlangıcında yıkılacak binalar için 440 kilo patlayıcının kullanılacağı bildirildi. Kamu binaları ve özel mülkler olmak üzere toplam, 3 bin 169 bina, 6 bin 404 daire ve 34 hizmet binasının yıkılmasına aynı anda başlandı. 

Başbakan Erdoğan, yıkımın başladığı kentlere video konferansla bağlandı.

Ankara
Ankara'da, kentsel dönüşüm çalışmaları, Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) ait 4 katlı askeri lojmanın yıkımıyla başladı.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı'nda, 4 katlı lojmanda, zemin hareketlerinden kaynaklanan derin çatlaklar tespit edildi.
 
Risk taşıdığı belirlenen lojmanda, yıkım işlemine, iş makineleriyle başlandı. Binaya tankerle su sıkılarak, yıkım esnasında ortaya çıkan toz önlenmeye çalışıldı.
 
Bolu
 Bolu'da kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ait lojmanların yıkımına başlandı.
 
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince il genelinde hasarlı ve risk taşıyan kamu binaları tespit edildi. Sağlık Mahallesi'nde düzenlenen törenle risk taşıdığı belirlenen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ait 5 katlı ve 10 daireli lojmanın yıkımına başlandı.
 
Törende konuşan Bolu Valisi İbrahim Özçimen, çok önemli bir başlangıç yaptıklarını, Türkiye'de 30'u aşkın ilde yıkımların başladığını söyledi.
 
''Buradaki sembolik yıkımla şunu ifade etmek istiyoruz, kendi binamızı bile yıkıyoruz'' diyen Özçimen, ''Tespit ettiğimiz, içinde oturulması doğru olmayan, depremde insanların ölebileceği binaları yıkacağız. Köyde, kentte, kamu ve özel bütün binaları kontrolden geçireceğiz. Şu anda 3 ekip kuruldu. Bir ekip daha kurduktan sonra sürekli olarak çalışma yapılacak'' şeklinde konuştu.
 
Bolu'nun fay hatları üzerinde yer aldığını anımsatan Özçimen, deprem için güvenli binalara ihtiyaç bulunduğunu bildirdi.
 
Bolu Belediye Başkanı Yılmaz
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise kentsel dönüşümün milat olarak adlandırılan çok önemli bir proje olduğunu ifade ederek, ''Deprem riski olan yerlerde depreme dayanıksız binaların tamamının yıkılmasıyla ilgili çalışmaya dünyada hiçbir ülkenin bu çapta girebilecek cesareti olmamıştır. Önce kamu binaları, daha sonra özel binalar tamamen yıkılarak, dönüşüm projesinde en iyi neticeyi alacak çalışmalar başlayacak'' diye konuştu.
Bolu Müftüsü Mehmet Şahin'in okuduğu duanın ardından Vali Özçimen ve Belediye Başkanı Yılmaz, iş makinesiyle lojmanlara ilk kepçeyi vurdu.
Bolu Valiliği'nce kurulan 4 ekibin il genelindeki hasarlı binaları tespit edeceği belirtildi.
 
Hatay
Hatay'da da ''Kentsel Dönüşüm Projesi'' kapsamında Kırıkhan ilçesinde bulunan eski askeri lojmanların yıkımına başlandı.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, İnönü Mahallesi Kurtuluş Caddesi üzerindeki konutların yıkım töreninde yaptığı konuşmada, planlı bir şehircilik anlayışının hayata geçirilmesinin Türkiye'de zorunlu hale geldiğini söyledi.
 
Kentsel Dönüşüm Projesi'nin hem il hem de ülke için bir yenilik olduğunu ifade eden Lekesiz, bu fırsattan il ve ilçeler olarak en iyi şekilde yararlanılması gerektiğini kaydetti.
 
Hatay'da ilk aşamada 3 kamu binasının yıkımının gerçekleşeceğini ifade eden Lekesiz, ''Şehirlerin çarpık ve plansız yerleşimden çağdaş medeniyet standartlarına sahip, düzenli bir yapıya kavuşturulması için ulaşımdan istihdama, eğitimden sağlığa, depremlerden meteorolojik afetlere kadar birçok konu dikkatle değerlendirildi. Planlı bir şehircilik anlayışının hayata geçirilmesi artık Türkiye'de zorunlu hale geldi'' diye konuştu.
 
Bu yeniliklerin ve reformun, büyük afetler olup can ve mal kaybı yaşandıktan sonra yaraların sarılması yerine, önceliğin can kayıpları yaşanmadan tedbir alınması hali olduğunu vurgulayan Lekesiz, ''Yarınların şehirlerinin her yönüyle daha yaşanabilir ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunmak, kaçak yapılaşmayı engellemek, olası tüm doğal afet risklerini de bertaraf edecek şekilde şehirlerimizin yeniden fenni ve sıhhi standartlara haiz bir şekilde yapılandırılması amacıyla projenin ilimizdeki başlangıcını Kırıkhan'dan yapıyoruz'' ifadelerini kullandı.
 
Çevre ve Şehircilik Müdürü Melik Kara ise, kentsel dönüşüm projesinin bugün 33 ilde aynı anda yapılacak törenlerle resmiyet kazanacağını belirtti.
Bakanlığın 20 yıllık proje süresince yaklaşık 7 milyon riskli binayı elden geçireceğini vurgulayan Kara, afet riski altındaki alanların dönüşümü kapsamında yeniden inşa edeceğini söyledi.
 
Hatay'da ilk etapta üç kamu binasının yıkımının gerçekleştirileceğini belirten Kara, Kırıkhan'da yıkılacak olan yapının üç katlı 860 metre kare yığma bina olduğunu, yıkımın patlayıcı kullanmadan çeşitli makine ve ekipmanlarla yapılacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından lojmanların yıkımına başlandı.
 
Edirne
Keşan ilçesinde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 4. Mekanize Tugay Komutanlığı'na ait eski lojmanların yıkımına başlandı.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince ilçe genelinde hasarlı ve risk taşıyan kamu binaları tespit edildi.
İş makineleriyle risk taşıdığı belirlenen 4. Mekanize Tugay Komutanlığı'na ait 9 lojmanın yıkımına başlandı.
 
Dinamit ve patlayıcı kullanılmayacak
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Sami Öztürk, yaptığı açıklamada, Keşan ve Uzunköprü'de askeriyeye ait 10 bloktan oluşan 102 lojmanın yıkımına başlandığını söyledi.
Yıkımlarda dinamit ve patlayıcı kullanılmayacağını ifade eden Öztürk, çalışmaların iş makineleriyle tamamlanacağını kaydetti.
 
[PAGE]
 
 
Kırşehir
Kırşehir'de dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli olduğu belirlenen eski doğumevi binasının yıkımına başlandı.
Yıkım öncesinde gazetecilere açıklama yapan Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, afet riski altındaki binaların dönüştürülmesi ile ilgili 6306 sayılı kanun çerçevesinde Türkiye genelindeki riskli binaların yıkımının çok önemli bir başlangıç olduğunu belirtti.
33 ildeki 150 bina arasında, 1957 yılında yapılan Kırşehir'deki eski doğumevi binasının da olduğunu anımsatan Çakacak, şöyle devam etti:
"Afet riski olmadan güvenli bir şekilde yaşanacak çevre ve mekanlar oluşturmak maksadıyla hazırlanan bu kanun çerçevesinde, riskli binaların bir an önce yıkılarak, burada oturan vatandaşların bir an önce daha güvenli, daha sağlıklı yerlerde ikamet etmelerinin sağlanması ile ilgili bu kanunun aslında ne kadar önemli olduğunu bugün Kırşehir ilimizde, Kaman ilçemizde öğle saatlerinde 4,5 büyüklüğünde meydana gelen deprem bize bir daha hatırlatmıştır. Bu kanunun ne kadar gerekli olduğunu göstermiştir."
 
İzmir
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında, İzmir'de Hava Teknik Okullar Komutanlığı'na ait lojmanlardaki 2 bina yıkıldı.
 
İzmir Valisi Cahit Kıraç, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, coğrafi koşulları gereği deprem ve afetlerle yaşayarak bugünlere geldiğini anlattı.
Türk halkının, ülke coğrafyasına uygun yaşama mecburiyeti bulunduğunu ifade eden Kıraç, "Bugün, Türkiye'nin deprem ve afetle nasıl yaşayacağını ortaya koyduğu gündür" dedi.
İzmir'de, Hava Teknik Okullar Komutanlığı lojmanlarında 1986 yılında yapılan ve afet riski altındaki 2 atıl binanın yıkımının gerçekleştirileceğini kaydeden Kıraç, "Kentte 800 bin insanı ilgilendiren boyutta konutu kapsayan kentsel dönüşümün tespiti yapıldı. Bundan sonra üzerimize düşeni yaparak afetin maddi boyutunu en aza indirecek bir proje gerçekleştiriyoruz. Ne kadar kısa sürede yaparsak o kadar başarılı olacağız" diye konuştu.
Kıraç, İzmir'de bulunan yapıların yüzde 3'ünün "iyi", yüzde 52'sinin "orta", yüzde 45'inin ise "zayıf" yapıda olduğunu dile getirdi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat ise projenin 10 ilçede 102 mahalleyi kapsadığını, 313 bin konutun kentsel dönüşüme tabi tutulacağını belirtti.
Erpolat, Milli Savunma Bakanlığı'na ait 13 yapının da proje kapsamında yer aldığını ifade etti.
 
Zonguldak
Zonguldak'ta, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında eski bir kamu binasının yıkımına başlandı.
 
Depreme dayanaksız binaların kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkılıp yerine yenilerinin yapılması kapsamında, Bağlık Mahallesi'ndeki Müftülük Eğitim Merkezi binasının yıkılmasına karar verildi. Bağlık Mahallesi'nde 2 bin 400 metrekare alanda bulunan kamu binasının yıkımına iş makineleriyle başlandı.
 
Çalışmaları inceleyen Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, afet riski altında bulunan binaların yıkılmasına kentteki bir kamu binasından başladıklarını söyledi.
Yıkımına başlanan binanın riskli olduğunu anlatan Vali Ayyıldız, şöyle konuştu:
''İlimizde afet riski altında olan ya da riskli bina tabir ettiğimiz yapıların yıkımına başladık. Bugün burada yıkılacak bina bizim için temsilidir. İnşallah bundan sonra Zonguldak'ta kentsel dönüşüm çalışmalarına hız veririz. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından kentsel dönüşümün startı verildi. Zonguldak'ta kentsel dönüşümün başlangıcındayız. Şu anda yıkımına başlanan binanın yerine 24 derslikli ilköğretim okulu inşa edeceğiz.''
 
Kocaeli
Kocaeli'de kentsel dönüşüm çalışmaları, Gölcük'te ağır hasarlı oldukları belirlenen 12 daireden oluşan 2 blokun yıkılmasıyla başladı.
 
Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Gölcük Denizevler Mahallesi'ndeki blokların yakımı öncesinde yaptığı konuşmada, bugün Kocaeli ve Türkiye için tarihi bir gün yaşandığını belirterek, Türkiye genelinde 35 ilde buna benzer faaliyetlerin yapıldığını ifade etti.
 
Van
Van'da depremde hasar gören Emniyet Müdürlüğü, İller Bankası Bölge Müdürlüğü binaları kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkıldı.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince il genelinde, hasarlı ve risk taşıyan kamu binalarının yıkımına başlandı.
İlk olarak depremde hasar gördüğü için kullanılmayan İller Bankası Bölge Müdürlüğü hizmet binası ile lojmanlara kepçe vuruldu.
Yıkımı gerçekleştiren firma yetkilileri daha sonra Emniyet Müdürlüğü binasının yıkımına başladı. Çevresinde yerleşim yerleri olduğu için yıkımlar iş makineleriyle kontrollü olarak gerçekleştirildi.
Kentte belirlenen hasarlı kamu binalarının yıkımına devam edileceği bildirildi
 
7 milyon bina elden geçecek
 
Afet riski altındaki alanların dönüşümünde Türkiye genelindeki yaklaşık 7 milyon bina elden geçecek.
 
İlk etapta İstanbul gibi birinci derece deprem kuşağında bulunan yerlerden başlanılacak.
 
Türkiye için dönüm noktası olacak kentsel dönüşümde ilk yıkımlar, Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Nevşehir, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli ve Van'da yapılacak.
Milli okçu Elif Berra Gökkır çeyrek finalde! Bursa'da 4 büyüklüğünde deprem İşte 'Instagram'a nasıl girerim' sorusunun yanıtı... İmamoğlu'ndan İsrailli bakana sert yanıt! AYM'nin web sitesi 'açıldı'