İnşaat malzemeleri sektöründe daralma

İnşaat malzemeleri sektörü ilk çeyrekte yüzde 5 oranında daraldı.

Abone ol

İnşaat malzemeleri sektörünün dolardaki yükseliş, sert kış koşullarına bağlı aksayan üretim ve seçim öncesi durgunluğun etkisiyle yılın ilk çeyreğini yüzde 5 civarı daralmayla kapatması bekleniyor.

Geçen sene alınan inşaat ruhsatlarının seçim sonrası yatırıma dönüşmeye başlayacağı beklentisiyle sektörde 2015 sonu için öngörülen yüzde 4.5 büyüme beklentisi ise korunuyor.Sektör verilerine göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi Ocak ayında yüzde 12.1 küçülürken; sektör temsilcileri, verilerin henüz açıklanmadığı Şubat ve Mart aylarında daralmanın azalarak da olsa sürdüğünü belirtiyor.
              
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) "Gündem Buluşmaları" toplantısında sektörün ilk çeyreğini değerlendiren İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, "Ocak ayındaki daralma Şubat ve Mart'ta bir miktar azalsa da, negatif görünüm bu aylarda da sürdü. Dolayısıyla ilk çeyrekte yüzde 5 civarı bir daralma yaşadığımızı tahmin ediyorum" diye konuştu.
              
Sert geçen kış koşullarına bağlı olarak inşaat faaliyetleri ve üretimde yavaşlama olduğunu kaydeden Hinginar, "Döviz kurlarında beklentilerin üzerindeki oynamalar da sektörü etkiliyor. Ocak ayının ardından son iki ayda da küçülme ile karşılaştığımızı görüyoruz. Haziran'daki seçim öncesi bekle-gör
dönemine girilmesiyle önümüzdeki üç ayın da durağan geçeceğini tahmin ediyoruz" dedi ve ekledi:
              
"Ancak bizi umutlandıran 2014 yılında alınan 200 milyon metrekare civarındaki yapı ruhsatı. Bu, durumun seçimlerden sonra yeniden düzelmeye başlayacağının önemli bir göstergesi. Seçimin ardından bu ruhsatların yatırıma dönüşmeye başlayacağını düşünüyoruz."
              
Konut satışlarında Şubat'ta kaydedilen yüzde 15 artış ve Mart itibariyle konut kredi hacmindeki yıllık yüzde 15.8 büyümenin de sektöre umut verdiğini belirten Hinginar, bu doğrultuda inşaat sektörü için yüzde 4.5, inşaat malzemeleri iç pazarı için de yüzde 4.5-5 olarak açıklamış oldukları yılsonu hedefini koruduklarını söyledi.
              
İnşaat malzemeleri sanayi 2014 yılında ise yüzde 4.8 büyümüştü.
              
İlk çeyrekte durgunlaşan işlere bağlı olarak nakit akışının yavaşladığını, buna bağlı olarak tahsilat hızının da yavaşladığını belirten Hinginar, bir risk unsuru olarak bu konuya da dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı