60 milyar $'lık Irak kardeşliği

Bugüne kadar Irak’ta 13 milyar dolar değerinde proje üstlenen Türk firmaları, yeni yatırımlar için Japonlarla ortaklık arayışında.

Abone ol
 
 
Sayime BAŞÇI
 
İSTANBUL - Türk ve Japon firmaları, hızlı bir yeniden yapılanma sürecine giren Irak’ta ortak enerji ve inşaat yatırımlarını kolluyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu organizasyonunda, dün bir araya gelen 111 Türk ve 45 Japon firması, ortak yatırım için ön görüşmelerde bulundu. Irak tarafından açıklanan ihaleye hazır 120 proje için biçilen değer ise en az 60 milyar dolar. Japon iş kültüründe karar alma sürecinin uzunluğuna dikkat çeken Türk firmaları ortaklıkların pratiğe dökülmesinin en az 1 yıl alacağına dikkat çekerken, Yapı Merkezi İnşaat, Yüksel İnşaat gibi firmalardan havalimanı ve demiryolları ihalelerine katılım sinyali geldi. 
 
Türk tarafının 197, Japonya’nın ise 156 katılımcı ile yer aldığı "Irak'ta Türk-Japon İşbirliği Forumu-Müteahhitlik ve Enerji Pazarı" başlıklı toplantı bugün de devam edecek. Toplantılarda Irak’ın yeniden yapılanma süreçlerine ve yatırımcılara sağlanan kolaylıklara ilişkin bilgiler verilirken, daha önce Irak’ta yatırım yapan Türk firmaları da deneyimlerine ilişkin sunumlar yaptı. 
 
Yapı Merkezi, demiryollarına talip
 
Bu noktada, Irak'taki dönüşüm sürecine katılmak isteyen Türk firmaları ihalelere bireysel katılım yapmaya devam ediyor. 5 yıl içinde 20 milyon turist çekmek isteyen Irak, bu çerçevede Necef ve Kerbela arasında yeni bir havalimanı projesine başlayacak. Bugüne kadar 1 milyar dolara yakın projeye imza attıklarını söyleyen Yüksel İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Candemir, bu havalimanı projesini almak için çalışmalar yaptıklarını ve Basra’da yeni bir ofis açtıklarını söyledi. Daha önce Japon firmaları ile farklı projeler için ortak çalışmalar yaptıklarını aktaran Candemir, “Irak’ta da Japonlarla ortak projelere imza atmak istiyoruz. Ancak buradaki sorun, Japon firmalarının aktif olarak Irak pazarına girmemiş olması. Bu nedenle güvenlik konusunda çok temkinli yaklaşıyorlar. Biz de bu pazarda aktif olarak varız. Bu iki gün sürecek görüşmelerin ardından nokta atışı yaparak, ortak bir çalışmaya imza atmak istiyoruz” diye konuştu. 

 
Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar ise, güçlü finansmana sahip Japon firmaları ile pazarı tanıyan Türk firmaların yapacağı ortaklıkların pazar için biçilmiş kaftan olacağını söyledi. Yapı Merkezi olarak bir Japon firması ile demiryolu ihalesini takibe aldıklarını aktaran Aykar, “Dubai metrosunu biz yaptık. Bunu yaparken de iki Japon inşaat şirketiyle ortak olduk. Başarılı bir şekilde bitirdik. Dolayısıyla Japonlarla çok iyi bir işbirliği oldu. Irak'ta her şeye ihtiyaç var; yol, havaalanı okullar. Iraklıların bunlara yatıracak paraları yok. Ancak birkaç yıl sonra ödeyebiliyorlar, dolayısıyla belirli bir kredi arıyorlar. Şimdi Japonları düşünün fevkalade imkanları var. Fakat onlar da Irak’a girme konusunda tereddüt içindeler. Dolayısıyla Japon- Türk ortaklığı Irak için biçilmiş kaftan. Biz de bir Japon firması ile beraber orada iş takip ediyoruz. demiryolları ihalesi alabiliriz. Tahmin ediyorum ki alacağız. Finansmanı Japonlarla beraber sağlayacağız” açıklamalarını yaptı.
 
Irak 10 ana sektöre yoğunlaştı
 
Toplantıda konuşan Irak Ulusal Yatırım Komitesi Başkanı Sami Al Araji ise yeni yatırım kanunları ile yabancı yatırımcıların önünü açtıklarını dile getirdi. Yeni kanun kapsamında yüzde 50’si Irak ortaklı şirketler ile 3 yıl içinde tamamlanacak projelerin 10 yıl boyunca vergiden muaf tutulduğunu açıkladı.
 
Ehliyet sınavında yeni düzenlemeler İşte 'Instagram'a nasıl girerim' sorusunun yanıtı... Milli atlet Ersu Şaşma, sırıkla atlamada finalde! MİT'tin tarihi operasyonunda takas edilen önemli isimler Sen Nehri'ndeki triatlon antrenmanı kirlilik nedeniyle iptal edildi