Bölge iş dünyasından istihdam sitemi: Çalışanlarımıza göz dikmeyin
Depremle sarsılan 10 ilde bir yandan yaralar sarılmaya çalışılırken, diğer yandan sanayinin çarklarının yeniden döndürülmesi için gayret sarf ediliyor. Ancak bölgeden başlayan göçle birlikte oluşacak nitelikli iş gücü kaybı en büyük endişe. Bölge iş insanları, çalışanların başka bölgelerden iş vaadiyle ayartılmamasını istedi.
Dünya Gazetesi | Abone olFikret ÇENGEL
On ilde yıkıma neden olan depremin ardından yaralar sarılmaya çaba sarf edilirken, bölgenin ekonomik gücü de yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. İnsani yardımların koordine edilmesi için oluşturulan kriz masalarının bir benzeri de üretim için kuruldu. 10 ilde sanayiciler çarkların yeniden dönmesi için hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Üretime devam edebilecek fabrikalarda çalışmalar hızlanırken, hasar almış fabrikalarda eksikler giderilmeye çalışılıyor. Geçtiğimiz hafta bir vardiya ile başlayan üretim ihracata dönmeye başladı. İskenderun Limanı'nda yangın nedeniyle duran sevkiyat, Mersin Limanı üzerinden gerçekleşiyor.
Üretim yüzde 50’ye çıktı
Bölgenin iş dünyasından alınan bilgiye göre Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa ve kısmen Kahramanmaraş’ta üretim yüzde 50 seviyesini buldu. Hasar durumu ve işçilerin dönüşüne bağlı olarak kapasitesini yüzde 90’lara kadar çıkaran fabrikalar da var. Bölgedeki Organize Sanayi Bölgeleri depremden çok etkilenmedi, ancak OSB dışında ve fay kırığına yakın bölgelerdeki fabrikalarda ciddi hasarlar bulunuyor. Bunun yanında elektrik, doğalgaz ve su tedarikinde yaşanan sıkıntılar da üretimi aksatıyor.
Bölgenin önde gelen iş dünyası temsilcilerinin en büyük endişesi nitelikli işçi gücü kaybı. Depremde hayatını kaybeden, veya yaralı kurtulan çok sayıda işçi bulunduğunu belirten iş dünyası temsilcileri, kayıplarımız çok büyük olduğunu söylüyor.
İşçilerimize göz dikmeyin
Binalar, yollar, fabrikalar yeniden yapılır ama nitelikli iş gücü oluşturmak uzun yılları emeği. Kayıpların yaşandığını, şimdi de göç dalgası nedeniyle daha ciddi kayıplardan endişe duyduklarını belirten Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Türkiye’nin diğer bölgelerinden istihdam destekleri yapılıyor. İyi niyetli gibi gözükse de bu bize ikinci bir darbe olur. Yıllarca çaba göstererek bu bölgede bir nitelik kültürü oluşturduk. Daha iyi imkanlar vaat ederek işçilerimiz ayartılmasın” diye konuştu.
Bölge iş adamlarından Celal Kadooğlu da “İşçilerimiz bizim değerimiz. Her ihtiyaçlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bu yaraları birlikte iyileştireceğiz” diyerek iş gücünün toparlanmasının önemli bir ayağını oluşturduğunu kaydetti. Sanko Holding Başkanı Adil Konukoğlu ise yaşanan ilk şoku birlik ve beraberlik içinde olağanüstü bir çabayla atlatmaya çalıştıklarını belirterek, “Bütün yatırımlarımız bu bölgede. Burada kazandık, burada büyüdük. Şimdi buranın yeniden kalkınması için elimizden gelenini yapacağız. Bir yere gitmeyiz. Yine burada hep birlikte ayağa kalkacağız” dedi.
Tam kapasite için 6 ay gerekli
Sanayi kuruluşları için oluşturulan kriz masalarında tam kapasiteye dönüş için çözüm yolları aranıyor. OSB dışındaki işletmeler ve depremin en çok etkilendiği Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay ile birlikte bölgede tam kapasiteye dönüş için 6 ay gerekiyor.